ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Αστακός, 27/7/2016
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, Ν.Π.Ι.Δ.                                  Αρ. Πρωτοκ. 162
Τηλ: 2646041482                  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνική παράδοση και ειδικότερα η παράδοση του τόπου μας, του Ξηρομέρου,  αποτελεί μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, που οφείλουμε πρωτίστως να την γνωρίσουμε βαθύτερα, ύστερα να την οικειοποιηθούμε και να μετέχουμε σ’ αυτή, ώστε εμπνεόμενοι από το χθες, να διαμορφώσουμε το σήμερα,  έχοντάς την πάντα  ως βάση και αφετηρία για να μπορούμε να διαμορφώσουμε πιο θετικά τη σύγχρονη ζωή, προχωρώντας σταθερά και σίγουρα το μέλλον του τόπου μας χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας και τα κυριότερα στοιχεία που κρατάνε την παράδοσή μας, όπως π.χ. η Ελληνική γλώσσα, η Ορθόδοξη χριστιανική  πίστη, τα δημοτικά τραγούδια, οι λαϊκοί χοροί, η λαϊκή τέχνη, τα ήθη και έθιμα, η διάρθρωση και ο θεσμός της ελληνικής οικογένειας, η ελληνική αδελφοσύνη και πολλά έθιμα από τη ζωή, τα αγροτικά έργα και τα ιστορικά γεγονότα που μας συνδέουν με τις ρίζες μας, αποφάσισε να προβεί στην Συνδιοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το Καλοκαίρι 2016, στα χωριά του Ξηρομέρου με όλους τους πολιτιστικούς Συλλόγους, που υπέβαλλαν το αίτημά τους προς την Επιχείρηση.  
Αναλυτικότερα,  η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου επιδιώκει μέσω ποικίλων εκδηλώσεων, αναπτύσσοντας στενούς δεσμούς με τους πολίτες και φορείς-συλλόγους ψυχαγωγίας του τόπου να προστατέψει και να διατηρήσει την ιστορική και μοναδική πολιτισμική κληρονομιά του Ξηρομέρου για τις μελλοντικές γενιές.

Ο άμεσος στόχος που τίθεται προς υλοποίηση για το Καλοκαίρι του 2016 είναι:
Η παροχή διάφορων θεματικών πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την προσέλκυση νέου κοινού και την διατήρηση και ανάπτυξη ενδιαφέροντος των πολιτών μας (Βλέπε πίνακα Α)

                                    ΦΟΡΕΑΣ

«ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Ν.Π.Ι.Δ.»
Πίνακας Α.
Τηλ. 2646041482                                                                                                                             

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2016Α/Α

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
1
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΤΩΝ «Η ΣΑΥΡΙΑ»
9-12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
2
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ «Η ΒΕΛΑ»
7-14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΧΩΡΙΟ, ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΛΑΪΚΟ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
3
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΙΩΤΩΝ «Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ»
6-14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΥΣ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΒΡΑΔΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
4
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΑΙΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

7-13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ, ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
5
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
5-11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
6
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΥΤΕΙΩΤΩΝ «ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ»
12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
7
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΙΑΝΙΤΩΝ «ΤΟ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ»
14-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
8
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙΩΤΩΝ
«ΤΟ ΨΗΛΟΒΡΑΧΙ»
8-12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΚΔΡΟΜΗ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΦΑΓΗΤ
9ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΥΖΙΑΣ Τ.Κ. ΜΥΤΙΚΑ & ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Τ.Κ. ΜΥΤΙΚΑ10-23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΑΡΔΕΛΑΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ, ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΛΕΤΣΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΑΡΑ, ΑΥΓΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ, ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ, ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ
Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ως άνω θεματικές κατηγορίες πολιτιστικών εκδηλώσεων των 9 (εννέα) Συλλόγων προκύπτουν κατόπιν συνεργασίας με τους πολίτες μας και έχοντας σεβαστεί και αξιοποιήσει πάντα τις απόψεις τους – για το ποια είναι τα στοιχεία που προσδιορίζουν την πολιτισμική ταυτότητά τους – και στα οποία καλούμαστε να είμαστε Συνδιοργανωτές συνδράμοντας στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας για τους συμμετέχοντες προκειμένου να διατηρηθεί και να διαιωνιστεί ο κύκλος των εκδηλώσεων του Ξηρομέρου.

Κάνοντας μια περαιτέρω ανάλυση των εκδηλώσεων που διοργανώνονται και αναφερόμενοι στα μοναδικά στοιχεία που προσφέρει η καθεμιά ξεχωριστά θεματολογία των εκδηλώσεων μπορούν να ειπωθούν τα εξής:

Ø  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, πεζοπορία, volleyball κλπ) : Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, τα οποία έχουν την δυνατότητα μέσω αυτών, να προσκομίσουν οφέλη όπως είναι η ενθάρρυνση στο να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος, η κοινωνικότητα, η ανάπτυξη της στρατηγικής σκέψης, η εκτόνωση σε ένα ασφαλές περιβάλλον και πάνω απ’ όλα η διασκέδαση.
Ø  ΘΕΑΤΡΟ : Απευθύνεται σε όλες τις ηλιακές ομάδες, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο και συμβάλλει στην πνευματική τους καλλιέργεια. Πρόκειται για μια ζωντανή τέχνη που καταφέρνει να μεταδίδει τα συγκλονιστικά συναισθήματα, τις γνώσεις, τα μηνύματα και να ενεργοποιεί τα πνευματικά χαρίσματα, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν και άλλες μορφές έκφρασης πέρα απ’ αυτές που συναντά καθημερινά ο απλός πολίτης.
Ø  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (Καθαρισμός Βελανιδοδάσους) : Απευθύνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες και ευαισθητοποιούν τους πολίτες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Δρώντας συλλογικά και οργανωμένα όλοι έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν την αξία του να προστατεύουμε το περιβάλλον ενώ παράλληλα υπάρχει ενημέρωση για τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τον τόπο μας.
Ø  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (Παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Βασιλόπουλο) : Συμβάλλει στην διατήρηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας παράδοσης και απευθύνεται σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
Ø  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ : Πρόκειται για δράση που κυριολεκτικά σώζει ζωές ενώ παράλληλα αποδίδει οφέλη στον ίδιο τον οργανισμό του αιμοδότη.
Ø  ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΟΜΙΛΙΑ  (με εξέχουσες προσωπικότητες ή με απλούς πολίτες) : Εκφράζονται διάφορες απόψεις, κυριαρχεί η ενημέρωση και η ανταλλαγή πληροφοριών, δίνεται λύση σε σημαντικά ζητήματα του τόπου, οργανώνονται μελλοντικές δράσεις με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής του τόπου μας κλπ.
Ø  ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΛΑΪΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Πάντοτε ο Ελληνικός λαός μας και οι πολίτες του Ξηρομέρου συγκεκριμένα, δίπλα στις πίκρες της ζωής αναζητούσαν τη χαρά και μέσα στον πόνο τους γύρευαν λίγη διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Αυτές οι ανάγκες δημιούργησαν κάθε λογής πολιτιστικά και πνευματικά αγαθά, όπως είναι η δημοτική μας μουσική, τα λαϊκά τραγούδια, ο χορός σε πλατείες κλπ. Αυτά συντρόφευαν τους χωριανούς μας σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική τους δραστηριότητα: Όπως π.χ. στις γιορτές, στα πανηγύρια, στους γάμους- αρραβώνες, σε βαφτίσια, στο άλεσμα, στο μύλο, στο θέρος, στον τρύγο. Δημιουργούνταν έτσι συνάμα με το εθιμικό δίκαιο κάθε χωριού σχέσεις αγάπης, οικειότητας αλλά και ανθρωπιάς. Η αλληλοβοήθεια, η φιλία μεταξύ των κατοίκων, η φιλοξενία ατόμων από άλλα χωριά, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η ανοιχτή και πάντα ζεστή ανθρώπινη καρδιά ήταν κάποιες από τις αρετές που συνόδευαν τα βιώματα των κατοίκων του Ξηρομέρου και χαρακτήριζαν την κοινωνική ζωή του παλιού καιρού.
Αυτός ο λαϊκός πολιτισμός με την ομορφιά των παλιών ηθών και των εθίμων του Ξηρομέρου αχνοφέγγει και ξεθωριάζει σιγά-σιγά με τον καιρό μπροστά στη σαρωτική μανία του σύγχρονου πολιτισμού και αυτό οφείλουμε με κάθε τρόπο να το αποφύγουμε.
Στις θρησκευτικές γιορτές, στις εκκλησιές και στα ξωκλήσια, καθώς και στα μοναστήρια γίνονταν από εκείνα τα χρόνια συγκεντρώσεις των προσκυνητών. Η συνάφεια αυτή γεννούσε μεγάλη αισιοδοξία, κέφι και γλέντι στο πλήθος που δημιουργούσε το πανηγύρι. Στις πανηγυριώτικες αυτές συγκεντρώσεις οι χωρικοί μας πλάταιναν τις γνώσεις τους, πληροφορούνταν τα νέα άλλων όμορων χωριών, αντάλλασσαν διάφορες γνώμες, επιζητούσαν λύση σε προβλήματα, έδεναν συμφωνίες σχετικά με την εργασία τους, έκαναν συνοικέσια, μα κυρίως ξεσπούσαν σε γλέντι. Ευκαιρίες κοινής χαράς που σφυρηλατούσαν την αρμονία της κοινωνικής ζωής του χωριού, δημιουργώντας ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των πολιτών του Ξηρομέρου.
Καθιέρωσαν έτσι τα πανηγύρια αυτά, κυρίως τους Καλοκαιρινούς μήνες, σε γραφικές τοποθεσίες και εκκλησάκια αρχικά την ημέρα της γιορτής των Αγίων που προσκυνούσαν και τιμούσαν και ύστερα στις πλατείες των χωριών. Ξεχώριζε αυτή η ημέρα του πανηγυριού στο κάθε χωριό, το οποίο άλλαζε όψη με τη θρησκευτική και γιορταστική του μορφή. Ατμόσφαιρα μιας ανέφελης οικειότητας, αγάπης και κεφιού, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, επικρατούσε σε χωριανούς και ξένους πανηγυριώτες. Στην πλατεία, συνήθως δίπλα από την εκκλησία, στρώνονταν τα τραπέζια και στήνονταν οι χοροί με τα όργανα ή τα τραγούδια με το στόμα (της τάβλας). Περίμεναν τις γιορτές τα χωριά μας, στο Ξηρόμερο, σαν μεγάλο γεγονός. Από την παραμονή ακόμα, από την ώρα που η καμπάνα θα χτύπαγε εσπερινό, σταματούσε κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα-εργασία. Ανήμερα της γιορτής η εκκλησιά γέμιζε και αφού τελείωνε το τελετουργικό, άρχιζαν μετά το μεσημέρι, οι επισκέψεις. Παρέες επισκέπτονταν τους εορτάζοντες και μετά το σερβίρισμα του γλυκού ακολουθούσε ο μεζές και το κρασί. Άρχιζαν τα τραγούδια και οι χοροί που κατέληγαν σε τρικούβερτο γλέντι. Όπου υπήρχαν και τοπικές λαϊκές ορχήστρες το κέφι ήταν ατέλειωτο.
Αυτή λοιπόν την παράδοση παραλάβαμε από τους προγόνους μας, αυτή εκφράζει τις λαϊκές συνήθειες του τόπου μας και των συμπολιτών μας, αυτή οικειοποιούμαστε και υπηρετούμε, σεβόμενοι πάντοτε τις ανάγκες των πολιτών και της μεγάλης κοινωνικής ομάδας που εκφράζει η συγκεκριμένη θεματική κατηγορία εκδηλώσεων.


Ακολουθούν τα προγράμματα των Πολιτιστικών Συλλόγων όπως αυτά παρατέθηκαν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ξηρομέρου επισυναπτόμενα στα αιτήματα των συλλόγων για  Συνδιοργάνωση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Καλοκαιριού για το έτος 2016, στα χωριά του Ξηρομέρου. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΑΜΠΕΛΙΩΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΒΡΑΔΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑΤΟΠΟΣ
.ΑΓΡΑΜΠΕΛΟ

ΧΡΟΝΟΣ

6-14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
.
ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑυγούστουΠεζοπορία στο βελανιδοδάσος (Διαδρομή Αγράμπελα – Κόροντα).
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑυγούστουΚαθαρισμός  του βελανιδοδάσους (τοποθεσία Γρούσπα ) με συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου φίλων της βελανιδιάς «Η Αμαδρυάδα».
 ΔΕΥΤΕΡΑ 8 Αυγούστου: Εθελοντική αιμοδοσία
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑυγούστουΔημοτική παραδοσιακή βραδιά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Αυγούστου: Βραδιά νεολαίαςΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΩΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ, ΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ-ΛΑΪΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
ΤΟΠΟΣ

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ
ΧΡΟΝΟΣ

7-14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΚΥΡΙΑΚΗ 07-08-2016 ΩΡΑ 7,30πμ :
Θεια λειτουργία στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο παλιό χωριό. Μετά την λειτουργία στο προαύλιο της εκκλησίας θα προσφερθούν καφές-αναψυκτικά- γλυκά-ραβανί-άρτος. Θα ακολουθήσει, για όσους το επιθυμούν, περπάτημα στο εγκαταλελειμμένο χωριό έως την παλιά βρύση με το γάργαρο νερό, τον πλάτανο της εκκλησίας  και τον Αη Γιώργη.
Απόγευμα και ώρα 18,00 στην παιδική χαρά του χωριού θα πραγματοποιηθούν αγώνες δρόμου για παιδιά νηπίου δημοτικού –γυμνασίου. Θα γίνει απονομή μεταλλίων σε όλους τους συμμετέχοντες και απονομή κυπέλων στους τρεις πρώτους για κάθε ομάδα. Θα προσφερθούν αναψυκτικά –κρουασάν –νερά στους συμμετέχοντες

ΔΕΥΤΕΡΑ 08-07-2016:
Απόγευμα και ώρα 18,00  Αγώνες Μπάσκετ για παιδιά λυκείου και άνω. Απονομή μεταλλίων και κυπέλου για την νικήτρια ομάδα

ΤΡΙΤΗ 09-08-2016:
Απόγευμα και ώρα 18,00 Αγώνες ποδοσφαίρου για παιδιά γυμνασίου –λυκείου και άνω. Απονομή μεταλλίων και κυπέλου για την νικήτρια ομάδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 12-08-2016:
Απόγευμα και ώρα 19,00. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του χωριού, ανοιχτή συζήτηση με τους συγχωριανούς μας,  για όλα τα θέματα –προβλήματα του χωριού και προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση τους. Χώρος που θα γίνει η συζήτηση ,η καφέ-ψησταριά του Σταύρου Παπαζώη

ΚΥΡΙΑΚΗ 14-08-2016:
Μουσική δημοτικό-λαϊκή βραδιά για όλους. Ζωντανή ορχήστρα αποτελούμενη από τον ΚΛΑΡΙΝΙΣΤΑ ΚΩΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ και τους Θανάση Βαρσαμά και Ευτέρπη Λημναίου τραγούδι.
Είσοδος ελεύθερη –χορός ελεύθερος, ψητό κρέας προβατίνας Δωρεάν.
Στην εκδήλωση ,για κάλυψη μέρους των εξόδων, θα πραγματοποιηθεί Λαχειοφόρος Αγορά με πολλά και καλά δώρα.   ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΩΡΑ 10.00μμΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΓΩΝΕΣ VOLLEYBALL ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΑΓΩΝΑΣ 5*5, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΜΑΝΙΝΑΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ ANIMATEUR, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
ΤΟΠΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ
ΧΡΟΝΟΣ

9-12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
08:00: Πεζοπορία – ξενάγηση (Διαδρομή: Εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου - «Γκούβα α φούρου» - Εξωκκλήσι Αγίας Παρασκευής - Παραδοσιακός μύλος - Εκκλησία Άγ. Κωνσταντίνου).
19:00: Ποδηλασία (Εκκίνηση από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου)

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
19:30: Αγώνας ποδοσφαίρου 5x5 (6 έως 10 ετών). 19:30: Αγώνας volleyball γυναικών.
21:00: Αγώνας 5x5 (11 έως 15 ετών).
21:00: Αγώνας μπάσκετ Αθήνα – Παλαιομάνινα.
(στα γηπεδάκια 5x5)

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
08:00: Εθελοντική αιμοδοσία (στο κοινοτικό ιατρείο).
20:00: Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: ¨Ιστορία & ιστορικές καταβολές των Βλάχων της Παλαιομάνινας¨. Ομιλητής: Ζώγας Παναγιώτης. (στο δημοτικό σχολείο Παλαιομάνινας)

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
20:30 – 22:30: Θέατρο σκιών και Animateur για τα μικρά παιδιά. (Στο υπόστεγο του δημοτικού σχολείου).
22:30: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχαιοφίλων Γαβαλούς. (στο δημοτικό σχολείο)
23:00: Παραδοσιακή ορχήστρα και ελεύθερος χορός με παραδοσιακά εδέσματα. (στο δημοτικό σχολείο).
Την ορχήστρα απαρτίζουν: Σαφέτης Κώστας, Αποστόλου Δημήτρης, Γεωργαντά Έλενα. Κλαρίνο: Αριστόπουλος Κώστας.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΑΙΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣΑΓΩΝΕΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ, ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
ΤΟΠΟΣ

ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
ΧΡΟΝΟΣ

7-13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΚYΡΙΑΚΗ 7 Αυγούστου 2016, ώρα 19:00:
1ος αγώνας δρόμου
(πλατεία Παπαδάτου – πλατεία Φυτειών – επιστροφή τερματισμός πλατεία Παπαδάτου).

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 Αυγούστου 2016:
Τουρνουά μπάσκετ 3χ3 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Προκριματικοί αγώνες. Ώρα 18:30.

ΤΡΙΤΗ 9  Αυγούστου 2016:
Τουρνουά μπάσκετ 3χ3 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Τελικοί αγώνες. Ώρα 18:30.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Αυγούστου 2016:
Μονοήμερη εκδρομή. Ναύπακτος-Τριζόνια Φωκίδας-Μεσολόγγι. Αναχώρηση ώρα 7:00.

ΠΕΜΠΤΗ 11 Αυγούστου 2016:
Ομιλία -  συζήτηση με τον Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, κ. Πάνο Χαραλάμπους, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Ώρα 21:00
Μουσική βραδιά βινυλίου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Ώρα 23:00.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Αυγούστου 2016:
Καλλιτεχνικό εργαστήρι με την καθοδήγηση του Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας κ. Πάνο Χαραλάμπους, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Ώρα 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 Αυγούστου 2016:
Μουσική βραδιά με δημοτικό και λαϊκό πρόγραμμα στην πλατεία του χωριού. Ώρα 22:00


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙΩΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣ


ΕΚΔΡΟΜΗ-ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ
ΤΟΠΟΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙ
ΧΡΟΝΟΣ

8-12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
Εκδρομή στα Μετέωρα, ώρα αναχώρησης 6 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
Πεζοπορία στου Θύμιου και στην Σκασμάδα, ώρα αναχώρησης 7 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
Κεντρική εκδήλωση-διασκέδαση με φαγητό στην Πλατεία του χωριού.ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣ


ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ-ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΑΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΤΟΠΟΣ

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ

5-11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
Μουσική βραδιά με ζωντανή ορχήστρα με τους τραγουδιστές Νίκο Βλαχοδήμο, Κώστα Τσαρουχά, Νατάσσα Λιακοπούλου και Ρένα Ράπτη.

ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
Φιλικός Αγώνας Ποδοσφαίρου

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
Αγώνες μπάσκετ 3x3

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΙΩΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 
ΤΟΠΟΣ

ΦΥΤΕΙΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ
12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Αυγούστου:
Θεατρική παράσταση του Λυκείου Φυτειών «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο θεατράκι στην θέση «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ»    
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΥΖΙΑΣ Τ.Κ. ΜΥΤΙΚΑ & ΑΛΥΖΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Τ.Κ. ΜΥΤΙΚΑ)
ΤΙΤΛΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΑΡΔΕΛΑΣ, ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ, ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΛΕΤΣΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΑΡΑ, ΑΥΓΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ, ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ, ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ

ΜΥΤΙΚΑΣ


ΧΡΟΝΟΣ

10-23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, ώρα 8-10 μ.μ. : Έκθεση ζωγραφικής.
11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, ώρα 10:00 μ.μ. και εξής Γιορτή της Σαρδέλας.
12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, ώρα 8-10 μ.μ.: Έκθεση παραδοσιακών στολών.
13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, ώρα 9 μ.μ.: Βραδιά παραδοσιακών χορών.
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, μουσική βραδιά με τον Γιώργο Μπλέτσα, έναρξη 9.30 μ.μ.
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, μουσική βραδιά με τον Γιάννη Χατζαρά και ευχαριστήριο σε ξένους και Ιταλούς επισκέπτες του χωριού επί 40 συνεχόμενα έτη.
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, ώρα 8.30 μ.μ. Αυγολοδρομίες και τσουβαλοδρομίες για μικρά παιδιά.
 23 Αυγούστου 2016, ώρα 10.00 μ.μ. πανηγύρι Αγίας Ελεούσας
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΔΡΑΣΕΩΝ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΙΑΝΙΤΩΝ)
ΤΙΤΛΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 
ΤΟΠΟΣ

ΣΚΟΥΡΤΟΥ
ΧΡΟΝΟΣ


14-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΚΥΡΙΑΚΗ 14 & ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Αυγούστου:
Ο σύλλογος στις 14 και 15 Αυγούστου 2016 σε συνεργασία με τον Αθλητικό Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκουρτούς (ΑΜΕΣ) «ΟΙ ΔΥΡΙΕΙΣ» θα πραγματοποιήσει μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ Δ.Ξ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

Σχόλια