ΚΟΛΟΒΟΣ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ: Όλη η αλήθεια για απένταξη έργων με Ντοκουμέντα!


Αποκάλυψη: Χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έργα στο δήμο Ξηρομέρου

Κολοβός Χρήστος και Τριανταφυλλάκης Ιωάννης
Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Το Ξηρόμερο αλλάζει»


       Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης με απόφασή του απένταξε τέσσερα (4) έργα από το πρόγραμμα πυρόπληκτων ΣΑΕ 401 στο Δήμο μας, μετά από πρόταση της Περιφέρειας. Η δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε και  ζήτησε να βρεθούν τα έγγραφα και να τα επιδείξουμε. 
      Τα έγγραφα είναι: Αρ.Πρ: 106207 /15-10-2015 Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΑΔΑ ΩΞΡΩ4653Ο7-ΜΤ3) και Αρ. Πρ. 261568/2428/05-10-2015 της Περιφέ-ρειας Δυτικής Ελλάδος (ΑΔΑ ΩΒ1Ν7Λ6-9ΦΡ).
    Και τώρα τι κάνουμε?  Τι θα πούμε  στους δημότες μας??. Ποια δικαιολογία θα βρούμε όπως αυτές που ακούγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένη επί της ουσίας απάντηση καμία?
     Επί ενάμιση (1,5) χρόνο με συνεχείς μας ερωτήσεις, καθιστούσαμε το θέμα ως ένα πρωταρχικό και επείγοντα στόχο και να δοθεί η απαραίτητη και επιβαλλόμενη προσοχή. Ο δήμος μας δεν έχει αυτά τα κονδύλια για να κάνει τα έργα που απαιτούνται για την ανάπτυξη του τόπου μας.
    Χάθηκαν έτοιμα και εγκεκριμένα Περιφερειακά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τα ποσά από το πρόγραμμα πυρόπληκτων που χάθηκαν είναι τεράστια και με αυτά θα αποκαθιστούσαμε την αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία, για Φυτείες-Μπαμπίνη-Μαχαιρά-Σκουρτού κλπ...............    Μέχρι το 2013 δημοπρατήθηκαν και περατώθηκαν δύο (2) έργα περιοχής Φυτειών-Μπαμπίνης- Σκουρτού που ξεπερνούσαν τις 800.000 ευρώ.Αποκαταστάθηκε με ασφαλτοστρώσεις και διαγραμίσεις μεγάλο τμήμα του δρόμου Μπαμπίνη-Φυτείες και Μαχαιρά –Σκουρτού που ήταν απαράδεκτοι και επικίνδυνοι, με λακκούβες και καθιζήσεις και κατασκευάστηκαν τοιχία στη Σκουρτού και στο δρόμο προς Ι.Μ Λιγοβιτσίου κλπ για προστασία των δρόμων.
     Επίσης στις 22/7/2014, επί προηγούμενης δημοτικής αρχής δημοπρατήθηκε άλλο ένα σημαντικό έργο «Εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή του υφιστάμενου δικτύου αντιπυρικών ζωνών στους πρώην Δήμους Αστακού και Φυτειών προϋπολογισμού 287000 ευρώ» Το έργο αυτό θα ξεκινήσει με πληροφορίες μας από τη Περιφέρεια σε ένα μήνα περίπου και θα ανακατασκευστούνΖώνες –δρόμοι-τεχνικά, από Σκουρτού προς Φυτείες κλπ 
      Κάθε μελέτη έργου απαιτεί και παράρτημα μίας μικρής περιβαλλοντικής μελέτης. Η Περιφέρεια, αν δεν απατόμαστε, με έγγραφά της, όπως αυτό που παραθέτουμε σε φωτοτυπία, περίμενε  να φτιάξουμε τις υπόλοιπες 4 μικρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες μελέτες έργων της Περιφέρειας και να γίνει η δημοπράτηση των έργων που υπολείπονταν. 
       Η Οικονομική αρχή του Δήμου  πήρε τις υπ αριθ αποφ 137,138,174 και 175 τον Μάϊο κι Ιούνιο του 2015 και έδωσε με απευθείας ανάθεση σε μηχανικούς τις μικρές περιβαλλοντικές  μελέτες με ποσά  2490 ευρώ έως 3690. Μικρά τα ποσά όπως βλέπουμε, και έπρεπε να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο λόγω του μικρού αντικειμένου.
        Υποβάλαμε  συνεχώς και περιοδικά ερωτήσεις, αν έγιναν αυτές οι συμπληρωματικές περιβαλλοντικές μελέτες και αν τις έστειλαν έγκαιρα στη Περιφέρεια, γιατί οι ημερομηνίες έτρεχαν. Καμία ουσιαστική απάντηση. Τελικά δεν έγιναν οι μικρομελέτες αυτές, δεν υποβλήθηκαν  ποτέ στη Περιφέρεια και έτσι χάθηκαν τα μεγάλα έργα. Αν δίνονταν η απαραίτητη προσοχή στις ερωτήσεις μας είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάνονταν τα έργα. Ποιος αδιαφόρησε δεν γνωρίζουμε.
    Ο προϋπολογισμός των τεσσάρων έργων ήταν 175000, 195000, 32400, 328000 ευρ. Σύνολο 730.400 ευρώ!!! 
      Ούτε αποκατάσταση γεφυριών-χειμάρρων-τεχνικών, ούτε αποκατάσταση αγροτικών-κτηνοτροφικών δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας κλπ,   στη Μπαμπίνη, Φυτείες, Μαχαιρά, Σκουρτού και νοτιοδυτικότερα
     Τι θα πούμε στους προέδρους και στους δημότες των περιοχών αυτών, που αιτούνται συνεχώς μικροποσά και μηχανήματα για αυτά τα προβλήματα, ενώ είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ΕΤΟΙΜΑ για να λυθούν όλα τους τα προβλήματα και χάθηκαν? Ποιος φταίει?

     Ευχόμαστε, με έστω και εκ των υστέρων κατάλληλες ενέργειες και παραστάσεις της δημοτικής αρχής να πεισθεί το Υπουργείο, να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να επανενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα και τα αντίστοιχα ποσά, για το πρόγραμμα πυρόπληκτων 2016-2018 για το δήμο μας, αλλιώς θα τα πάρουν άλλοι πυρόπληκτοι δήμοι από Ηλεία- Αχαϊα (μπορεί να τα έχουν ήδη πάρει). 
     Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε βοήθεια και συνδρομή που ήθελε ζητηθεί από τη δημοτική αρχή, για το καλό την προκοπή και ανάπτυξη του Ξηρομέρου. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Το Ξηρόμερο αλλάζει»
Κολοβός Χρήστος και Τριανταφυλλάκης Ιωάννηςhttp://xiromeronews.blogspot.gr/2016/07/blog-post_26.html

Σχόλια