Θ. Κουτσουπιάς: Αν περιμένουμε τα ΠΣΕΑ για αποζημιώσεις, εκατοντάδες αγρότες θα μείνουν εκτός παραγωγής

Θ. Κουτσουπιάς: Αν περιμένουμε τα ΠΣΕΑ για αποζημιώσεις, εκατοντάδες αγρότες θα μείνουν εκτός παραγωγής
Ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κατά τη σύσκεψη με τον υπ. Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των καταστροφών που προκλήθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία απ’ τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμμετείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ζητώντας την ταχεία καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν τόσο στην υποδομή όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
Ο κ. Κουτσουπιάς ζήτησε συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να ολοκληρωθεί ταχύτατα η καταγραφή, απλοποίηση των διαδικασιών για την απαραίτητη άμεση ενίσχυση προς αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, αλλά και ουσιαστική στελέχωση του ΕΛΓΑ, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να συγκροτηθεί ικανός αριθμός κλιμακίων και να γίνει η εκτίμηση των καταστροφών με τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο, σε άμεσο χρόνο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, τονίζοντας ότι η διαδικασία των ΠΣΕΑ, η καταβολή των όποιων αποζημιώσεων δηλαδή κάποια χρόνια αργότερα, θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση την παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία, αφού οι αγρότες και δη εκείνοι που είδαν την υποδομή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς, δεν θα μπορέσουν να επανακάμψουν, αν δεν αποζημιωθούν άμεσα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κουτσουπιάς κάλεσε τον υπουργό, σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, να διερευνήσουν το ενδεχόμενο έκτακτης ευρωπαϊκής ενίσχυσης, μέσω των ειδικών ταμείων που η Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει, για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας και των καταστάσεων που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν και για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταστροφές προκλήθηκαν από χειμάρρους και ρέματα που επί χρόνια δεν είχαν καθαριστεί.
Επίσης, με δεδομένο ότι το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι εντελώς κατεστραμμένο, ζήτησε παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο και ουσιαστικό χαρακτήρα, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφάνισης των ίδιων καταστάσεων στην επόμενη κακοκαιρία.
Πηγή: e-ea.gr

Σχόλια