Πανστρατιά στο Αγρίνιο κατά των βιβλίων των Θρησκευτικών! ( ΦΩΤΟ)


  • Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας από γονείς που ενημερώθηκαν για την ύλη των φετινών βιβλίων
  • Τι αποφασίστηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης

Γιγαντώθηκε το «κίνημα» στο Αγρίνιο κατά των νέων βιβλίων των Θρησκευτικών, καθώς συνεχώς προστίθενται όλο και περισσότεροι γονείς που αντιδρούν στην ύλη των νέων βιβλίων των Θρησκευτικών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε αναδείξει η «Σ» στις 30 Νοεμβρίου, αλλά και στις 16 Νοεμβρίου (με την επιστροφή των βιβλίων από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καινουρίου) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενημερωτική εκδήλωση, κατά την οποία ο καταξιωμένος στο αντικείμενό του και γνώστης του θέματος, δάσκαλος – θεολόγος, συγγραφέας και αρθρογράφος σε διάφορα περιοδικά Δημήτρης Νατσιός ανέπτυξε το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών στα νέα προγράμματα του δημοτικού σχολείου.
Αρχικά, είχαν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, που έγινε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων από το 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο, και 12ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου, όπως επίσης και του 1ου Δημοτικού Αγίου Κωνσταντίνου, του 2ουδημοτικού Παναιτωλίου, του 2ου δημοτικού Καινουρίου, του 3ου Δημοτικού Νεάπολης και των σχολείων της Στράτου και των Καλυβίων, όμως  στην εκδήλωση παρέστησαν και γονείς από άλλα σχολεία.
Η αίθουσα του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη. Προτάθηκε η επιστροφή των νέων βιβλίων των Θρησκευτικών στουπουργείο Παιδείας, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς που πληροφορούνται τι ακριβώς ισχύει με τα βιβλία των Θρησκευτικών «καταθέτουν» την συγκατάθεσή τους στο «κίνημα» κατά των νέων βιβλίων. Μάλιστα συντάχθηκε και εκδόθηκε ψήφισμα, κατά το οποίο ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:
  1. Εκφράζουμε την ενσυνείδητη και πλήρη αντίθεσή μας προς τα εφαρμοζόμενα από εφέτος Νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών με τη διανομή των σχετικών «Φακέλων μαθήματος» στα σχολεία της Χώρας μας και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους, διότι με τον χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους ανατρέπουν εκ βάθρων το κορυφαίο εκπαιδευτικό ιδεώδες της ανατροφής των παιδιών μας, σύμφωνα με τη διδασκαλία και τις αρχές της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης.
  2. Πιστεύουμε ότι πάντοτε, ιδίως δε στις ημέρες μας, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη ιδεολογική σύγχυση, προκλητικό αμοραλισμό και πολύμορφη αλλοτρίωση του ανθρώπινου προσώπου, το Σχολείο οφείλει να θωρακίζει τα παιδιά μας, τα παιδιά των ορθοδόξων Ελλήνων, με τις αιώνιες αλήθειες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, μέσα από ένα μάθημα Θρησκευτικών, που αυτές θα τις προσφέρει ασφαλώς με εκσυγχρονισμένο και ελκυστικό λόγο, αλλά οπωσδήποτε και προέχοντος με λόγο καθαρά ευαγγελικό, πατερικό, παραδοσιακό και εκκλησιαστικό.
  3. Στα «νέα Θρησκευτικά» δεν προβάλλεται και δεν ομολογείται ο Χριστός ως ο μόνος αληθινός Θεός και Σωτήρας του κόσμου ούτε η διδασκαλία του ως η μόνη αποκεκαλυμμένη αλήθεια. Ο Χριστός προβάλλεται ως Δάσκαλοςκαι ιδρυτής θρησκείας, δίπλα σε άλλους. Στην προοπτική και λογική ενός ουδετερόθρησκου σχολείου συμπαρατίθενται και αναμειγνύονται σε πολλές διδακτικές ενότητες η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και λατρεία με αντίστοιχες πίστεις και λατρευτικές εκδηλώσεις διαφόρων θρησκειών. Επιπλέον η προσφορά του διδακτικού υλικού γίνεται αμέθοδα, αντιπαιδαγωγικά (π.χ. άκρως λεπτομερειακές, δυσνόητες και κουραστικές θρησκειολογικές έννοιες) και άνευ ενιαίου και συγκεκριμένου στόχου προς ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών. Τούτα, όμως, φρονούμε ότι προκαλούν θρησκευτική σύγχυση στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές και τους οδηγούν κατευθείαν στο συγκρητισμό, την πανθρησκεία, τον αγνωστικισμό και ενδεχομένως την αθεΐα.
  4. Καταγγέλλουμε την εις βάρος των παιδιών των ορθοδόξων Ελλήνων ανισονομία, αφού τα παιδιά των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης και των Ελλήνων Ρωμαιολαθολικών και Εβραίων απολαμβάνουν, σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις, το δικαίωμα, και ορθώς, να διδάσκονται στο μάθημα των Θρησκευτικών τους αμιγώς και ανοθεύτως τη θρησκεία των γονέων τους, μόνον δε τα τέκνα των ορθοδόξων Ελλήνων εξαναγκάζονται με τα «νέα Θρησκευτικά» σε αντορθόδοξη πολυθρησκειακή αγωγή. Δηλαδή μόνο σε αυτά ασκείται με τρόπο ρατσιστικό, ερήμην της λαϊκής βουλήσεως, προσηλυτισμός στο συγκρητισμό και την πανθρησκεία.
  5. Απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία, με βάση το Σύνταγμά μας (άρθρα 13 και 16), τους νόμους του Κράτους (άρθρο 1 του νόμου 1566/1985), τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (Αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος 3356/1995 και 2176/1998) και τις διεθνείς συμβάσεις (άρθρο 2 του Α΄ πρόσθετου πρωτοκόλλου στη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης της 4ης Νοεμβρίου 1950), κυρίως δε και κατεξοχήν με βάση τη μακραίωνη Ελληνορθόδοξη συνείδησή μας, να σεβαστεί το αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων Ορθοδόξων γονέων για ορθόδοξη χριστιανική αγωγή των παιδιών τους, ακόμη και αν τούτο το δικαίωμα επικαλούνταν ένας και μόνο γονέας.
  6. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας να λύσει το ανακύψαν ζήτημα των «νέων Θρησκευτικών» από κοινού και με τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και πάντως να χορηγήσει το ταχύτερο δυνατόν στους ορθόδοξους μαθητές σχολικά εγχειρίδια θρησκευτικών, που θα προσφέρουν ορθόδοξη χριστιανική αγωγή με τρόπο ανόθευτο, ευμέθοδο και βεβαίως σύγχρονο. Τούτο όχι μόνο θα εκφράζει το φρόνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, αλλά θα αποτελεί και αρραγές θεμέλιο του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 
http://xiromeronews.blogspot.gr/

Σχόλια