Τα προβλήματα από τις πλημμύρες χρονίζουν στο ορεινό Θέρμο

Τα προβλήματα από τις πλημμύρες χρονίζουν στο ορεινό Θέρμο
Σοκ και δέος προκαλεί το στιγμιότυπο που ακολουθεί, στο οποίο αποτυπώνεται το πλημμυρισμένο ρέμα Γαρδικιώτη στο Αργυρό Πηγάδι, στη θέση της καταπλακωμένης γέφυρας επί του δρόμου Αμβρακιά - Αργυρό Πηγάδι, όπως καταγράφηκε από τον Παναγιώτη Πριόβολο σήμερα, πρωί Σαββάτου 2-12-2017, μετά τη μεγάλη μεταμεσονύκτια νεροποντή.

Ένα στιγμιότυπο που αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που βιώνει η περιοχή του Ορεινού Θέρμου μετά από σχεδόν κάθε νεροποντή, όχι αναγκαστικά πολύ έντονη, όπως η συγκεκριμένη, αλλά και συνηθισμένης έντασης. Σημειώνεται, μάλιστα, πως το εικονιζόμενο σημείο δεν είναι το μοναδικό στο Ορεινό Θέρμο που συμβαίνουν κάθε τόσο αντίστοιχες σκηνές.
Η κατάσταση στο εικονιζόμενο σημείο αποτελεί συνέπεια της μεγάλης κατολίσθησης που συνέβη στην περιοχή Γαρδικιώτη τον Ιανουάριο του 2015 λόγω της μεγάλης πλημμύρας που έπληξε την περιοχή εκείνη την περίοδο. Είναι μια κατάσταση που επανέρχεται κάθε τόσο αποκλείοντας τον δρόμο στη συγκεκριμένη θέση, καθώς όσες φορές και να αποκαλυφθεί η παλιά γέφυρα - η οποία είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής, θα σκεπάζεται ξανά και ξανά λόγω παράσυρσης σε κάθε έντονη βροχόπτωση μεγάλου όγκου των προϊόντων της κατολίσθησης που έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο μήκος του ρέματος.
Δυστυχώς, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος τριών σχεδόν χρόνων από τη μεγάλη νεροποντή του χειμώνα του 2015 τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από εκείνη την θεομηνία στο οδικό δίκτυο - όπως βέβαια και κάποια που αναφέρονται σε άλλου είδους βασικές υποδομές - αποκαταστάθηκαν με προσωρινές μόνο λύσεις και δεν έχει ληφθεί μέριμνα χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων οριστικής αποκατάστασής τους.
Έτσι, με δεδομένη τη διαχρονική ελλιπή μέριμνα εκ μέρους των αρμοδίων φορέων της πολιτείας για εξάλειψη των σοβαρών προβλημάτων επικοινωνίας των Κοινοτήτων της ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου, τα οποία οφείλονται στο τριτοκοσμικού τύπου οδικό δίκτυο των υποτυπωδών χωματόδρομων που συνδέουν τις εν λόγω Κοινότητες, τα προβλήματα παραμένουν και προστίθενται σ' αυτά και καινούρια κάθε φορά.
Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα στην εικονιζόμενη τοποθεσία, όπου εκκρεμεί η τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας μεγάλου ανοίγματος, ικανής να παρέχει δυνατότητα μόνιμης επικοινωνίας του Αργυρού Πηγαδίου με το κέντρο, αλλά και άλλα αντίστοιχης φύσης προβλήματα τόσο στον συγκεκριμένο δρόμο όσο και σε άλλους δρόμους στην εν λόγω περιοχή, όπως σ' αυτούς που αναφέρονται στις όμορες στην εικονιζόμενη περιοχή Κοινότητες Κοκκινόβρυσης και Χαλικίου, όπου προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα από την προαναφερόμενη πλημμύρα, και όχι μόνο.
Το προβαλλόμενο στιγμιότυπο αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των απαιτούμενων τεχνικών παρεμβάσεων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων στο σύνολό τους ανεξάρτητα από την πρόοδο στον τομέα της ασφαλτόστρωσης των δρόμων αυτής της περιοχής.
Λόγω της ενασχόλησης, μάλιστα, στο προσεχές χρονικό διάστημα των αρμόδιων υπηρεσιών με τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας από τη σημερινή νεροποντή, ευελπιστούμε ότι δεν θα τεθούν σε δεύτερη μοίρα - και κατά πάσα πιθανότητα εν συνεχεία στο αρχείο - τα αιτήματα που αναφέρονται στη χρηματοδότηση για οριστική επίλυση των αντίστοιχων προβλημάτων που αναφέρονται στο Ορεινό Θέρμο και χρονίζουν αδικαιολόγητα, αλλά ότι θα συμπεριληφθούν κι αυτά στο πακέτο των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την επίλυση του συνόλου των αντίστοιχων προβλημάτων στην Αιτωλοακαρνανία.
Γι’ αυτό, η εν λόγω περιοχή διαλαλεί προς όλες τις κατευθύνσεις πως «ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΘΕΡΜΟ», για να μην ξεχαστεί από κάθε αρμόδιο φορέα η απαίτησή της για την παροχή του αυτονόητου δικαιώματός της!
Του δικαιώματος που αναφέρεται σε ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας!!
Ένα ζήτημα στο οποίο η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί χωρίς άλλη αναβολή!!!
Νίκος Κωστακόπουλος
(Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)

πηγή:http://www.aixmi-news.gr/

Σχόλια