Βουλιάζει από επισκέπτες το νέο Μουσείο Θέρµου

Βουλιάζει από επισκέπτες το νέο Μουσείο Θέρµου
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που φιλοξενούν τους θησαυρούς του παρελθόντος.
Όσα μουσεία κατασκευάστηκαν, βουλιάζουν από κόσμο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού. Ένα μέρος του πλούτου της φιλοξενείται στα μουσεία, ενώ το μεγαλύτερο βρίσκεται ακόμα θαμμένο στη γη. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες για τέτοιους χώρους αποδεικνύεται και από την επισκεψιμότητα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου, το οποίο λειτουργεί πλέον εδώ και ένα χρόνο περίπου και πιο συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2016, που έγιναν και τα εγκαίνια. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εκτίθενται ευρήματα 2.500 χρόνων. Η μόνιμη έκθεση φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Περισσότεροι από 10.000 οι επισκέπτες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο
Αδιάψευστος μάρτυρας για την μεγάλη επισκεψιμότητα είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν την εκτόξευση της επισκεψιμότητας στο Θέρμο, παρόλο που δεν πρόκειται για μια ιδιαιτέρως τουριστική περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία που για τον μήνα Μάιο του 2017, δείχνουν ότι οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.100. Το 2015 οι επισκέψεις στο παλιό μουσείο ήταν μόλις 536. Το 2016 ξεπέρασαν τις 4.000, ενώ άλλοι 4.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτοξευτεί ίσως και στο διπλάσιο.

Με τις χορηγίες ιδιωτών συνεχίζεται η ανασκαφή
Η δημοτική αρχή Θέρμου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προβολή της περιοχής, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην συνέχιση της ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θέρμου, Σπ. Κωνσταντάρας, η ανασκαφή συνεχίζεται με τις χορηγίες ιδιωτών, δεδομένου ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν πρόκειται να δώσει χρήματα, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά τομεακά προγράμματα. Ήδη έχουν δοθεί δυο χορηγίες την Cosmote ύψους 5.000 ευρώ και από την Τράπεζα Πειραιώς 8.000 ευρώ, προκειμένου να έρθει στο φως και το αρχαίο θέατρο Θέρμου που αποτελεί το στόχο της δημοτικής αρχής, αφού, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής. 
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

πηγή :http://www.aixmi-news.gr/ 

Σχόλια