ΕΦΚΑ: Διπλές εισφορές για 200.000 επαγγελματίες

Οικονομία© www.cnn.gr Οικονομία
Διπλές εισφορές καλούνται να καταβάλουν τον ερχόμενο μήνα τουλάχιστον 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, καθώς θα καταβάλουν επιπλέον εισφορές για επικούρηση (7% επί του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος) και εφάπαξ (4% επί του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από τις τρέχουσες εισφορές για τους μήνες του 2018 θα πρέπει να εξοφλήσουν αναδρομικά και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για τους μήνες τους 2017 τις οποίες δεν κατέβαλαν, καθώς δεν είχαν εκδοθεί, ούτε τους απεστάλησαν τα σχετικά ειδοποιητήρια πληρωμής με τα αναλογούντα ποσά εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Στην κατηγορία της πρόσθετης καταβολής εισφορών υπάγονται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι, που εκτός της κύριας ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πληρώνουν πρόσθετα ποσά εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ.
Πρόκειται για τους αρτοποιούς και βενζινοπώλες του πρώην ΟΑΕΕ, που πληρώνουν επιπλέον ποσοστό 7% για επικούρηση επί του ετήσιου ακαθάριστου περσινού φορολογητέου εισοδήματος, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ και τους μηχανικούς του πρώην ΤΣΜΕΔΕ που πληρώνουν επιπλέον 7% μηνιαίως επί του ετήσιου περσινού εισοδήματος για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Παράλληλα γιατροί, φαρμακοποιοί και υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ θα πρέπει να καταβάλουν φέτος εις διπλούν (για φέτος και πέρυσι) και ποσοστό 4% επί του ετήσιου περσινού εισοδήματός τους για εφάπαξ πρόνοιας.

Σχόλια