«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2017 υλοποίησε άριστα την αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε.-Κυβέρνησης»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2017 υλοποίησε άριστα την αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε.-Κυβέρνησης»
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2017 υλοποίησε άριστα την αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε.-Κυβέρνησης». Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26.1.2018, ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το έτος 2017. Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε ως εξής:

“Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, μας έχει δοθεί η δυνατότητα, να αναπτύξουμε τις θέσεις μας, είτε ασκώντας κριτική στις διάφορες προτάσεις που κατατίθενται εκ μέρους της πλειοψηφίας, είτε παρουσιάζοντας τις δικές μας προτάσεις.
Κάνετε απολογισμό πεπραγμένων, επί της ουσίας για να ελέγξετε την συμβολή σας, στο πλαίσιο της σημερινής βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης .
Η βάση της κριτικής μας αφορά στο οτι η σημερινή πραγματικότητα δεν είναι μονόδρομος, δεν είναι η μοναδική εκδοχή που μπορεί να υπάρχει, αλλά με βάση την σημερινή ανάπτυξη της τεχνολογία και των εφαρμογών της στην παραγωγή και αλλού, μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, να υπάρχει δουλειά για όλους με δικαιώματα, να ικανοποιούνται οι ανάγκες για ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους, να υπάρχουν αναβαθμισμένες υποδομές στην υγεία,την πρόνοια, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, για αναψυχή και διακοπές, για προστασία της μητρότητας, των ηλικιωμένων. Να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας από πλημμύρες, πυρκαγιές, από τους σεισμούς.
Από αυτή την σκοπιά ασκούμε την όποια κριτική μας και καταθέτουμε τις όποιες προτάσεις μας.
Συζητώντας σήμερα για τον απολογισμό της περιφέρειας, πρέπει αρχικά να δούμε μέσα σε πιο πλαίσιο κινείται η ίδια η λειτουργία των περιφερειών. Ως εκ τούτου προκύπτει πως μετά από 7 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» η τοπική διοίκηση, ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή την ενίσχυση της επίθεσης του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Η Περιφερειακή αρχή, με την στήριξη στα κύρια θέματα και των άλλων παρατάξεων, ανεξάρτητα από την επιμέρους κριτική, κινήθηκε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση. Αποδέχεστε την λογική να συμβάλλουν οι Περιφέρειες στην προσπάθεια αποδοχής της σημερινής πολιτικής. Να αναλάβουν το ρόλο σχεδιασμού των προτεραιοτήτων των μεγάλων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, και ταυτόχρονα να γίνει προσπάθεια να διαχειριστείτε ώστε να γίνονται αποδεκτά, φαινόμενα ακραίας φτώχειας που δημιουργεί η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας των ομίλων. Παράλληλα να ενσωματωθούν μεσαία στρωμάτων στην κυρίαρχη πολιτική με την προβολή ψεύτικων προσδοκιών για την διάσωση μικρομεσαίων επαγγελματιών στον ανταγωνισμό τους με τα μεγαθήρια. Στρώνεται το έδαφος με τις παρεμβάσεις σας ώστε να περνάει η κυβερνητική πολιτική την οποία παρουσιάζετε ως κάτι το δεδομένο το οποίο δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητεί.
Η Περιφερειακή αρχή, αλλά και όχι μόνο αυτή, αποδέχεται και υλοποιεί την πολιτική της Ε.Ε. (άλλωστε βραβευτήκατε κιόλας για τον επιχειρηματικό σας σχεδιασμό),της κυβέρνησης,του κεφαλαίου, της πολιτικής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με κύριο άξονα τη μείωση της χρηματοδότησης τους από το κράτος. Από εκεί προκύπτουν και οι συνεχείς περικοπές στις ανάγκες του λαού για παιδεία, πρόνοια, υγεία,κοινωνικές παροχές.
Βασικό μέλημα η διαχείριση και το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Την προσπάθεια αυτή την βαφτίζεται “Νέο Παραγωγικό Μοντέλο”, υποτίθεται σε αντιδιαστολή με την ως σήμερα ασκούμενη πολιτική. Ότι λέει και η κυβέρνηση δηλάδή. Λες και το δρόμο που μας οδήγησε ως εδώ σήμερα δεν το στηρίζατε! Με τον όρο “Νέο Παραγωγικό Μοντέλο”, εννοείτε την προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου που αναζητά νέους τομείς για να επενδύσει, εννοείτε την προσαρμογή της κρατικής μηχανής σε αυτές τις απαιτήσεις, με τον εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών και της περιφέρειας σε αυτή την κατεύθυνση.
Κατά αυτόν τον τρόπο καταρτίστηκε και ο προϋπολογισμός της περιφέρειας, μέσα από τον οποίο λέτε οτι υλοποιείτε το όραμά σας. Βεβαίως το αντιλαϊκό σας όραμα δεν το υλοποιείται μόνο μέσω του προϋπολογισμού, αλλά και μέσω του ΕΣΠΑ και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (621 εκ. Ευρώ από το 2011-2017) με αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου (45 εκ ευρώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), του Πρόγραμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 (130 εκ ευρώ+36 εκ ευρώ από πρόγραμμα leader), του ταμείου επιχειρηματικότητας, των διαφόρων πρωτοβουλιών που παίρνετε. Από τα παραπάνω φαίνεται οτι λεφτά για τις ανάγκες του κεφαλαίου βρίσκονται, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός ζει στην φτώχεια, την ανασφάλεια,το άγχος αν θα του πάρουν ακόμα και το σπίτι.
Προχωρήσατε στην δημιουργία της συμμαχίας για την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητά τους, που είναι η αιτία των χαμηλών μισθών, των περικοπών, της εντατικοποίησης της εργασίας των εργαζομένων. Στο δίκτυο αυτό συστρατεύονται ενώσεις των βιομηχάνων της Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ, προσαρμόζοντας την έρευνα των ιδρυμάτων στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, επιχειρήσεις Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας που θα ενισχύσετε με 7 εκ ευρώ, αλλά αξιοποιούνται και υπηρεσίες της Περιφέρειας, με την δημιουργία και ιστοσελίδας. Εκεί αποσκοπούν και τα συνέδρια για την επιχειρηματικότητα που διοργανώνετε. Θα κερδίσουν τίποτα οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες από όλα αυτά;
Μα όλη η πολιτική που τους έχει κάνει μαύρη την ζωή θα είναι εδώ, και δεν λέτε κουβέντα για αυτό.
Με το Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που αποτελεί μέρος της ΚΑΠ, που ευθύνεται για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, θα ενισχύσετε τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και καλλιεργείτε αυταπάτες σε ένα μέρος των αγροτών οτι μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον ανταγωνισμού που ο μεγάλος τρώει τον μικρό. Ζημιωμένοι θα βγουν ακόμα μία φορά και οι μικροί αγρότες αλλά και οι εργαζόμενοι καταναλωτές της πόλης που θα αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα σε όφελος των μεγαλεμπόρων. Με την επισήμανση στον απολογισμό πως οι ομάδες παραγωγών είναι το “κύτταρο” όπως λέτε της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ξεκαθαρίζεται πως στο πλαίσιο της πολιτικής που στηρίζετε δεν υπάρχει χώρος για την μικρομεσαία αγροτιά,αφού η εμπειρία λέει πως στις επιχειρήσεις που συστήνουν αυτές οι ομάδες, είτε θα συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λίγα χέρια είτε δεν μπορούν να συμμετέχουν οι μικροί παραγωγοί. Άλλωστε η προώθηση των ομάδων παραγωγών βρίσκεται στην προμετωπίδα της πολιτικής της Ε.Ε., της πολιτικής που υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και καταστρέφει τους μικρούς παραγωγούς. Την στηρίξατε και συνεχίζεται να την στηρίζετε αυτή την πολιτική.
Στην ίδια κατεύθυνση και η πρωτοβουλία για την δημιουργία της αγροδιατροφικής σύμπραξης, για την βελτίωση όμως λέτε της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα και η προσπάθεια σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με την μεταποίηση, την τυποποίηση και τον τουρισμό. Αλήθεια το συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών που αναφέρετε στον απολογισμό, δεν έχει αιτίες; Αντιμετωπίζονται αυτές οι αιτίες με αυτά τα σχήματα που δημιουργείτε; Μα οι αιτίες του συρρικνωμένου εισοδήματος των μικρών παραγωγών βρίσκονται στην πολιτική που γιγαντώνει την ίδια στιγμή τους μεγάλους αγρότες, τους εμποροβιομήχανους, που εσείς προσπαθείτε να τους γιγαντώσετε και άλλο, άρα να δώσετε άλλο ένα ακόμα χτύπημα στους φτωχούς αγρότες. Άλλωστε στην συζήτηση των ΣΔΛΑΠσυμφωνήσατε με την επιβολή περιβαλλοντικούς τέλους στο νερό που θα πλήξει περαιτέρω το εισόδημα των μικροκαλλιεργητών.
Οι «πρωτοβουλίες» της περιφερειακής αρχής δυτικής Ελλάδας για την «προστασία της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια» είναι ενταγμένες στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης – ΕΕ για διαχείριση της φτώχειας και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση ή έστω ανακούφιση για το λαό μας,αφού με βάση την πρότασή σας οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και όταν η λαϊκή οικογένεια θα χάνει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και το σπίτι, θα της δίνεται στέγη επιφάνεια ανάλογης των οικογενειακών αναγκών εκάστου νοικοκυριού” ανάλογη των αναγκών της!
Ταυτόχρονα προχωράτε στην ενίσχυση της επονομαζόμενης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, θα ανακυκλώνει την ανεργία, θα γιγαντώνει περισσότερο μεγάλες επιχειρήσεις, θα τροφοδοτεί την μεγάλη εργοδοσία με νέες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης.
Για να τα κουκουλώσετε όλα αυτά, την στήριξη σας στην αντιλαϊκή πολιτική σηκώνεται την σημαία της διαφάνειας της υπεύθυνης οικονομικής διαχείρισης προκειμένου να καλλιεργήσετε προσδοκίες, για να εφησυχαστεί ο λαός και να κερδηθεί χρόνος για το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής επίθεσης.
Τόσο οι εισηγήσεις, όσο και η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο 5ετής επιχειρησιακός σχεδιασμός της περιφέρειας, οι προτεραιότητες που μπαίνουν αλλά και οι όροι με τους οποίους θα πραγματοποιηθούν αποτυπώνουν με σαφήνεια τις επιδιώξεις της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, για παράδειγμα τα μεγάλα έργα φυσικό αέριο, σιδηρόδρομος, οδικοί άξονες κ.α., είναι έργα που σχεδιάζονται να γίνουν, ή γίνονται με όρους που δεν συμφέρουν το λαό, παρ΄όλα αυτά συμφωνείτε. Γι’αυτό δεν είπατε λέξη για τα διόδια που επιβάλλονται στους μεγάλους οδικούς άξονες.
Στην ίδια κατεύθυνση και η εξειδίκευση των κεντρικών κατευθύνσεων του επιχειρησιακού σχεδίου, όπως η πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, για να συνηθίζει ο λαός στην μιζέρια του, αλλά και με την συμμετοχή μιας σειράς ΜΚΟ, που θα διευκολύνουν την λειτουργία με ανταποδοτικά κριτήρια κοινωνικών υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων που βάζετε, οι οποίες είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού, αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει 8 χρόνια μετά, ολοκληρωμένος σχεδιασμός για προστασία της Περιφέρειας από πλημμύρες,πυρκαγιές,σεισμούς. Με την ευθύνη να βαραίνει κύρια την κυβέρνηση, αλλά και την Περιφερειακή Αρχή να μην αναδεικνύει τις αιτίες, να μην διεκδικεί άλλη κατεύθυνση, άλλες προτεραιότητες από την κυβέρνηση. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς αφού συμφωνείτε στον βασικό προσανατολισμό. Οι όποιες παρεμβάσεις που αφορούσαν αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων κτλ δεν ήταν ενταγμένα σε ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την αποτροπή τους, με αποτέλεσμα τις εκτεταμένες καταστροφές από πλημμύρες σε αστικές περιοχές αλλά και στις αγροτικές καλλιέργειες όπως είχαμε και την προηγούμενη χρονιά με τις εκτεταμένες καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία. Και βέβαια τοποθετήσεις του στυλ τι να κάνουμε ο άνθρωπος θα βγαίνει νικημένος από τη μάχη με τα φυσικά φαινόμενα, που ακούστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο δεν νομίζουμε οτι έχουν κάποια βάση αφού αν γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπισθούν.
Ταυτόχρονα είναι ανύπαρκτος ο αντισεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, η αντιπυρική προστασία.
Η ίδια η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και της Περιφέρειάς μας έρχονται σε αντίφαση με την εικόνα ωραιοποίησης που δημιουργείτε.
Ως εκ τούτου επειδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολύ σοβαρά θέματα, που αφορούν στην ίδια την ζωή του λαού μας, το βασικό ζήτημα είναι πως θα οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και πάλη για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του ίδιου του λαού σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη τους. Να προχωρήσουν έργα ανακούφισης του λαού, παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινής ζωής ενός λαού που υποφέρει καθημερινά από την βάρβαρη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Να διεκδικηθεί ένας άλλος νέος,σύγχρονος δρόμος ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού μας.”
Στην κριτική που ασκήσαμε, η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής ήταν πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν αποτελεί συνδικαλιστικό όργανο, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο πως οι διεκδικήσεις σε όφελος του λαού είναι έξω από την οπτική της. Η προσοχή της είναι στραμμένη στις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της Ε.Ε.-της κυβέρνησης, του κεφαλαίου. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
http://sinidisi.gr/

Σχόλια