Προκήρυξη ΑΣΕΠ 8.171 στους δήμους / Τα κοινωνικά κριτήρια απειλούν τους συμβασιούχους

Προκήρυξη ΑΣΕΠ 8.171 στους δήμους / Τα κοινωνικά κριτήρια απειλούν τους συμβασιούχους
Εκτός εργασίας θα μείνει τουλάχιστον το 15% των σημερινών – συμβασιούχων – παρατασιούχων που απασχολούνται σήμερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων και θα μετάσχουν στον μεγάλο διαγωνισμό για την πρόσληψη των 8.171 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ηδη ο αρχικός διαγωνισμός των 8.845 «έσπασε» σε δύο κομμάτια καθώς εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων -«προστατευόμενοι» - προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ώστε αυτός να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο που λήγουν και οι συμβάσεις εργασίας των σημερινών συμβασιούχων που παρατάθηκαν κατ’ εξαίρεση μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού για να μην μείνουν οι δήμοι χωρίς προσωπικό.
Η επίσημη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αφορά 8.171 θέσεις, από τις συνολικά 8.845 που είχαν εγκριθεί από το ΥΠΕΣ, μετά τα αιτήματα των δήμων. Οι υπόλοιπες 674 θέσεις θα προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ. Ο αριθμός των θέσεων θα πληρωθούν στο διαγωνισμό, από πρόσωπα από τους «προστατευόμενους» του ΟΑΕΔ όπως ορίζουν οι διατάξεις του ν. 2643/1998. Αυτές τις 674 θέσεις καθόρισε με απόφαση της, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου.
Υπενθυμίζουμε ότι για κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αφορά θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., είναι αναγκαίο να προβλεφθεί και ο ανάλογος αριθμός των θέσεων που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος. Στον συγκεκριμένο διαγωνισμός οι κατηγόριες αυτές, που θα λάβουν λόγω των κριτηρίων τους αυξημένη μοριοδότηση σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι των τρίτεκνων, πολύτεκνων, συγγενείς ΑμεΑ, απόγονοι ανάπηρων πολέμων, τέκνα δημοσίων υπαλλήλων που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κ.α.

Ο μεγάλος διαγωνισμός
Σε ότι αφορά τον κανονικό διαγωνισμό των 8.171«προβάδισμα» έχουν οι νυν συμβασιούχοι που εργάζονται σήμερα στους δήμους. Αυτοί, που υπολογίζονται σε 6.134, θα μοριοδοτηθούν με 17 μόρια για κάθε μήνα εμπειρίας με συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Ωστόσο οι πληροφορίες από την ΠΟΕ – ΟΤΑ αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των σημερινών συμβασιούχων θα μείνουν εκτός δηλαδή περίπου 600 άτομα εξαιτίας των κοινωνικών κριτηρίων που θα έχει προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Προς σε αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν τυχαία η διαμαρτυρία που έκαναν συμβασιούχοι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζοντας ότι λόγω των κοινωνικών κριτηρίων θα μείνει εκτός του 30% των σημερινών συμβασιούχων.
Η απόφαση της κυβέρνησης να «ανοίξει» τον διαγωνισμό για πάσα ενδιαφερόμενο και ταυτόχρονα να μοριοδοτήσει τους συμβασιούχους που ήδη εργάζονται στους δήμους με 17 μόρια για κάθε μήνα εργασίας μέχρι όμως δύο έτη δεν τους δίνει ασφαλές προβάδισμα έναντι των υπολοίπων οι οποίοι θα είναι πολλές χιλιάδες που θα διεκδικήσουν την …μια θέση κάτω από τον ήλιο.
Αναμένοντας την σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ που θα θεσπίσει τα μόρια των συμμετεχόντων του διαγωνισμού ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην προκήρυξη θα λαμβάνονται υπόψη πολλά κριτήρια, όπως συμβαίνει σε όλες τις προκηρύξεις, βάση των οποίων θα μοριοδοτείτε ο κάθε υποψήφιος. Άλλωστε όταν συμφωνήθηκε να γίνει ο διαγωνισμός μεταξύ κυβέρνησης και ΠΟΕ – ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ληφθούν υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια, ενώ δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας. Πιθανότητα όμως, όπως αναφέρουν κάποιες πηγές, θα υπάρχει η δέσμευση να μην δεχθούν στον διαγωνισμό απολυτήρια Γυμνασίου ή Λυκείου πέραν του 1984 ώστε να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι άνω των 55 ετών. Ωστόσο την δημοσίευση της προκήρυξης θα δώσει την απάντηση σε αυτό το θέμα.
Σε ότι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ληφθούν υπόψη η ανεργία, η ηλικία (άνω των 30 ετών), η εντοπιότητα, ο αριθμός τέκνων, η οικογενειακή προέλευση (παιδιά πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας)και βέβαια η εμπειρία. Γιατί μπορεί οι ήδη απασχολούμενοι συμβασιούχοι να πριμοδοτηθούν με μόρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσέλθουν στον διαγωνισμό ενδιαφερόμενοι που έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες δήμων ή σε ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας και να πάρουν μόρια προϋπηρεσίας. Μόρια προϋπηρεσίας επίσης μπορούν να πάρουν και αυτοί που έχουν προϋπηρεσία σε συναφή επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Να σημειωθεί, όμως, ότι τα μόρια προϋπηρεσίας δεν θα είναι τα ίδια για όλους εκτός αν έχουν να κάνουν με ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.
Πιο αναλυτικά η μοριοδότηση προβλέπει 100 μόρια για κάθε παιδί, 100 μόρια για κάθε χρόνο ανεργίας, 75 μόρια αν ο υποψήφιος είναι κάτω των 30 ετών, 200 μόρια ως παιδί τρίτεκνης οικογένειας και 300 μόρια αν ο υποψήφιος είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Δεξιότητες δεν ζητούνται καθώς ο διαγωνισμός αφορά κόσμο με απολυτήριο δημοτικού ή μέχρι Λυκείου για κάποιες ειδικότητες. Δηλαδή και πτυχιούχοι να εμφανιστούν ο πανεπιστημιακός τους τίτλος δεν λογίζεται στο διαγωνισμό ούτε έχει μόρια.
Με βάση τα παραπάνω που ισχύουν σε όλους τους διαγωνισμούς, τα οποία βέβαια ενδέχεται αλλάξει η προκήρυξη καθώς υπάρχει και το κριτήριο της εντοπιότητας, μπορούν να δοθούν παραδείγματα όπου ο ήδη απασχολούμενος συμβασιούχος να μην καταφέρει να προσληφθεί σε σχέση με ένα άλλο υποψήφιο που λόγω κοινωνικών κριτηρίων να κερδίσει αυτό τη θέση.
Για παράδειγμα ένας συμβασιούχος είναι άγαμος λαμβάνει 408 μόρια για την πρόσφατη προϋπηρεσία του. Ωστόσο αν παρουσιαστεί ένας άνεργος τριών ετών με δύο ανήλικα παιδιά και χωρίς καμία προϋπηρεσία λαμβάνει 500 μόρια και «κερδίζει» τον διορισμό. Όπως δε αναφέρουν κύκλοι από το ΑΣΕΠ τα ανήλικα παιδιά καθώς και η οικογενειακή προέλευση του κάθε υποψηφίου (τρίτεκνη – πολύτεκνη οικογένεια ) είναι κριτήρια πολύ «ενισχυμένα» που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και πολύ δύσκολο να …νικηθούν από τους υπόλοιπους μετέχοντες στο διαγωνισμό.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός γίνεται προκειμένου να μονιμοποιηθούν κυρίως οι 6.134 συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων όπου οι ανανεώσεις των συμβάσεων τους, από την κυβέρνηση κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το περασμένο καλοκαίρι λόγο του πέρατος του 24μήνου.
Με αυτό το σκεπτικό και μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες απεργίας η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το διαγωνισμό των 8.845 μονίμων και να μοριοδοτήσει τους ήδη απασχολούμενους «αντισυνταγματικούς» συμβασιούχους. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένονται τον Μάρτιο του 2018 και μέχρι τότε θα εργάζονται οι «αντισυνταγματικοί» συμβασιούχοι προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων.
Πηγή: dikaiologitika.gr
http://www.aixmi-news.gr/

Σχόλια