Μεγάλη η συμμετοχή ιερέων της Αιτωλοακαρνανίας στο συλλαλητήριο και ας μην το ενθάρρυνε ο Αρχιεπίσκοπος (βίντεο-φωτό)


Δυναμικό "παρών" από την Ενωμένη Ρωμηοσύνη Αγρινίου -φωτό panaitolionews.blogspot.gr
Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό» αλλά αυτό δεν αποθάρρυνε τη μεγάλη συμμετοχή ιερέων της Αιτωλοακαρνανίας. 



Σύνεση, ομοψυχία και νηφαλιότητα συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας ότι η Εκκλησία εμμένει στη θέση της ότι δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγα της λέξης «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.
Για το χθεσινό συλλαλητήριο, παρατήρησε ότι από τους 82 ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έδωσαν το παρών μόνο 9. «Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος λέγοντας ότι «εγώ προτιμάω τα δύσκολα». Αναφερόμενος στο θέμα της Εκκλησίας, είπε πως η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της ,που είναι ότι η Εκκλησία δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’.»
Ασχέτως ωστόσο της θέσης που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος που τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων, στην Αιτωλοακαρνανία η βασική κινητοποίηση για τη μετάβαση στη Θεσσαλονίκη έγινε από εκκλησιαστικούς κύκλους. Κυρίως από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και το Σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» . Εκφράζεται εξάλλου μεγάλη ικανοποίηση για την επιτυχία της κινητοποίησης ενώ ιερείς πολλών ενοριών του Νομού βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα.
Βεβαίως, οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου δεν είναι δεσμευτικές για τις Μητροπόλεις ωστόσο η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ψήφισμα των Ιερών της που παίρνουν ξεκάθαρη θέση ζητώντας να μην υπάρξει καμία υποχώρηση στο «Σκοπιανό» και καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας. Αναφορά στο συλλαλητήριο πάντως δεν υπήρξε στο Ψήφισμα.


Οι εικόνες που ακολοουθούν είναι από Αιτωλοακαρνάνες που συμετείχαν στο συλλαλητήριο:
sillalitirio-agriniotes-makedoniko (1)
sillalitirio-agriniotes-makedoniko (4)sillalitirio-agriniotes-makedoniko (3)sillalitirio-agriniotes-makedoniko (2)

http://www.agrinionews.gr/

Σχόλια