Η ώρα της κρίσης για τον αυτοκινητόδρομο της Αμβρακίας Οδού

Η ώρα της κρίσης φτάνει για το πολύπαθο έργο του αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού του άξοναπου ξεκινά από το Άκτιο και καταλήγει στην λίμνη Αμβρακία. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων και με δεδομένη προς το παρόν μόνο την ολοκλήρωση 15χλμ της 1ης εργολαβίας (που αποτελεί την παράκαμψη Βόνιτσας), φαίνεται ότι η ώρα των αποφάσεων είναι μπροστά μας.

Το δίλημμα είναι το εξής: Είτε θα έχουμε μία μεγάλη εργολαβία σκούπα με ότι αντικείμενο περίσσεψε από τις εργολαβίες του 2010 είτε θα προχωρήσει μόνη της και η 4η εργολαβία και οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν σε μία μικρότερη σκούπα. Εδώ και μήνες το πινγκ-πονγκ της απόφασης είναι διαρκές αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα οριστική απόφαση δεν έχουμε. Αυτό που έχουμε είναι από τη μία τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ότι ετοιμάζεται η μεγάλη εργολαβία-σκούπα για να προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο και από την άλλη έγγραφο του Υπουργείου σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Καββαδά η οποία δείχνει ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Ας δούμε γιατί:
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που διαθέτει το ypodomes.com, στην 4η εργολαβία η μέχρι πρότινος ανάδοχος “Consorzio Stabile Italimprese” (την οποία το Υπ. ΥΠΟΜΕ είχε κηρύξει έκπτωτη) είχε συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου μέχρι τις 20.11.17. Οκτώ μέρες αργότερα, δηλαδή εκπρόθεσμα κατατέθηκε από την εταιρεία αίτημα υποκατάστασης από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ η οποία δήλωσε ότι αποδέχεται την υποκατάσταση υπό όρους (νέα προθεσμία, χορήγηση πριμ και σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης). Προς το παρόν το αίτημα εξετάζεται χωρίς να έχουμε κάποια απόφαση αλλά όπως αναφέρει στη συνέχεια το έγγραφο η 4η εργολαβία, λεγόμενη και ως Παράκαμψη Αμφιλοχίας, εφόσον προχωρήσει η εργολαβία-σκούπα έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της με αποκλειστική ημερομηνία περαίωσης το 1ο εξάμηνο του 2019.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα ένα κομμάτι του πάζλ το οποίο είναι απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η οποία κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης της κήρυξης έκπτωσης του περασμένου Μάη, δίνοντας ακόμα ένα στοιχείο στην ενδεχόμενη ανάληψη της εργολαβίας από την ΑΚΤΩΡ.
Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο του Υπουργείο σε αυτή τη χρονική φάση εξετάζονται όλα τα δεδομένα ώστε να προτιμηθεί η ιδανική και προσφορότερη επιλογή για το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο για την 4 εργολαβία όσο και για τις υπόλοιπες. Σε περίπτωση επιλογής της μεγάλης εργολαβίας σκούπας, το ποσό ανέρχεται σε 165εκατ.ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα φέρει στο τραπέζι του μειοδοτικού διαγωνισμού όλες τις μεγάλες τεχνικές του χώρου.
Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας τέλος σε ένα ακόμα κατασκευαστικό σήριαλ το οποίο προέκυψε από τη σαλαμοποίηση του έργου του αυτοκινητόδρομου σε 4 εργολαβίες και τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις που δόθηκαν τότε (περίπου 50%) ενώ δεν έλειψαν και οι κλασικές αιτίες καθυστερήσεων δημόσιων έργων, δηλαδή προβλήματα με τις μελέτες, απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά. Το 2019 αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 15χλμ για την παράκαμψη Βόνιτσας. Συμπερασματικά, δεν περιμένουμε την πλήρη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου νωρίτερα από 2021.
ypodomes.com
http://xiromeronews.blogspot.gr/

Σχόλια