Προαστιακός και αναβαθμίσεις στο οδικό δίκτυο στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Προαστιακός και αναβαθμίσεις στο οδικό δίκτυο στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Κάτω Αχαΐα, εξήγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουραρίου, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του Επικεφαλής της Παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» Γιώργου Κανέλλη.

«Ο προαστιακός είναι μέσο φιλικό για τον πολίτη. Είναι έργο που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και ο Προαστιακός θα φτάσει στην Κάτω Αχαΐα. Όνειρο μας είναι το τρένο να φτάσει στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία. Θα δώσουμε αγώνα για να το πετύχουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και εκτίμησε  ότι το έργο της αναβάθμισης υφιστάμενων γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας και η επέκταση του στην Κάτω Αχαϊα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Το υποέργο “Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής, αποβάθρων και τεχνικών, στη μετρική γραμμή του προαστιακού» από το ύψους του Αγίου Ανδρέα έως την Κάτω Αχαΐα (από Χ.Θ. 0+000 ‘εως Χ.Θ. 20+744) έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό περίπου 50% και αναμένεται η ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος Μαΐου. Η εκτέλεση του έργου καθυστέρησε εξαιτίας εργασιών που δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη μελέτη.
Η συνολική λειτουργία του έργου και η απόδοσή του προς χρήση στους πολίτες θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση και του 2ου υποέργου «Προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργίας υφισταμένων στο υπό αναβάθμιση τμήμα γραμμής του Προαστιακού από το ύψους του Αγίου Ανδρέα έως την Κάτω Αχαΐα. Για το συγκεκριμένο μέρος του έργου, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης εντός του Φεβρουαρίου, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης τον Φεβρουάριο του 2019.

Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε οδικούς άξονες που οδηγούν σε αναπτυξιακούς πόλους
Σημαντικά έργα συντήρησης και βελτίωσης που συνδέονται με τους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας και καθιστούν προσβάσιμα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, εγκρίθηκαν –μεταξύ άλλων - από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η ένταξη τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνεπώς και η εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους σε έργα βελτίωσης προσβασιμότητας στους δρόμους που οδηγούν προς το αεροδρόμιο του Αράξου και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο οποίος κατέθεσε την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συμβάλουν στη βελτίωση της πρόσβασης στη Δυτική Αχαΐα και κατ επέκταση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα που οδηγούν στους αναπτυξιακούς πόλους, αλλά και οι ασφαλείς μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή για το 2018. Έτσι, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δρομολογούνται τα παρακάτω:
  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΡΑΞΟΥ-ΛΑΠΠΑ», προϋπολογισμού 6.350.000 €, που αφορά την συντήρηση του οδικού άξονα. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική οικονομία καθώς ενισχύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον πρωτογενή τομέα. Η υφιστάμενη οδός διέρχεται από πολλούς οικισμούς και το αεροδρόμιο, έχει αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται η κυκλοφορία με τους επισκέπτες και χρήστες της οδού. Με το έργο θα αρθεί η επικινδυνότητα της οδού και θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε σημαντικούς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας.
  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ», προϋπολογισμού 1.800.000€. Αφορά τη συντήρηση του οδικού άξονα που συνδέει την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Είναι ένα έργο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική οικονομία καθώς ενισχύει τον τουρισμό που προκύπτει από την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο καθώς εξυπηρετεί τους πολύ ορεινούς οικισμούς του Δήμου Καλαβρύτων.
  • «ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥΝΤΑ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ», προϋπολογισμού 4.315.000,00, που αναλύεται σε δύο υποέργα:  ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΣΗΣΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥΝΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (4.300.000 €) και ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΡΓΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΠΟΥΝΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (15.000,00 €). Το έργο εξασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς διέλευσης της κύριας οδού πρόσβασης στην πόλη των Καλαβρύτων και γενικότερα του Δήμου. Με το προτεινόμενο έργο επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση των πρανών παρέχοντας υποστήριξη στην επιφάνεια του εδάφους εξασφαλίζοντας έτσι την σταθεροποίηση των επισφαλών όγκων. Το έργο θα συμβάλει στην άρση της επικινδυνότητας, στην επίτευξη της ασφάλειας των διερχομένων.

Σχόλια