Το FBI αρνήθηκε προστασία στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά

Το FBI αρνήθηκε προστασία στον Μάριο Σαλμά
Διαστάσεις αστυνομικού θρίλερ προσλαμβάνει η υπόθεση Novartis μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου πως πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας προσέφυγε στο FBI προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis αλλά και να τεθεί σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο οποίος μίλησε στο zougla.gr, το FBI αρνήθηκε να θέσει τον πρώην υπουργό σε αυτό το καθεστώς, διότι είναι βασικός εμπλεκόμενος στην υπόθεση και άρα η αμερικανική υπηρεσία δεν είναι σε θέση να του διασφαλίσει πλήρη ασυλία όπως προβλέπει ο αμερικανικός νόμος. Ο ευρωβουλευτής απέφυγε να αναφέρει το όνομα του υπουργού.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος προσέφυγε στο FBI προκειμένου να δώσει στοιχεία για την υπόθεση Novartis, είναι ο Μάριος Σαλμάς. Ο κύριος Σαλμάς τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά στις 22/6/2012 και παρέμεινε στη θέση του έως και τον Ιούνιο του 2013.
Ο Μάριος Σαλμάς εξαρχής συμπεριελήφθη στη λίστα ονομάτων πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.
Τι λέει ο Μάριος Σαλμάς στο zougla.gr
Προσπαθήσαμε να έρθουμε αμέσως σε επαφή με τον πρώην υπουργό κύριο Σαλμά, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή του με το FBI. Μετά από αρκετές προσπάθειες, μιλήσαμε μαζί του. Ο κύριος Σαλμάς αρνήθηκε πως είναι αυτός και πως δεν είναι η «ακριβής αλήθεια», καλυπτόμενος πίσω από την άρνηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου να αναφέρει το όνομα του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας που κατέφυγε στο FBI και ζήτησε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.
Μάλιστα ο κύριος Σαλμάς δέχτηκε να προβεί σε δήλωση στο zougla.gr υπό την προϋπόθεση ότι θα κατέβαινε το δημοσίευμα που τον αναφέρει, και μάλιστα επισήμανε πως εάν δεν κατέβει, τότε δεν προτίθεται να κάνει δήλωση προς το zougla.gr, αλλά θα προβεί σε σχετική δήλωση προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας ο Μάριος Σαλμάς είχε δηλώσει δημοσίως σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα:
«Η κυβέρνηση Σαμαρά περιόρισε μεσοσταθμικά τον τζίρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων κατά 30% και τα κέρδη αντίστοιχα, που συνεπάγεται ανάλογο όφελος για τον ΕΟΠΥΥ και το σύστημα Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης».
Προσθέτει δε ότι συμμετείχε «σε μια κυβέρνηση που ήταν μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος.
Ο κ. Σαλμάς στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι βοήθησε στην υπόθεση, ενώ δηλώνει ότι με όσα έπραξε για την μείωση των κερδών των εταιρειών φαρμάκου, επήλθε μείωση του τζίρου της Novartis κατά 30%. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με δική του πρωτοβουλία ζήτησε από την κ. Ράικου να καταθέσει το πόρισμα έρευνας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που είχε διατάξει και από το οποίο προέκυπτε ότι η Novartis χρηματοδοτούσε ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν κατά τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας υπέπεσε στην αντίληψη του προσπάθεια δωροδοκίας υπουργών, στελεχών και άλλων προσώπων, απαντά: «ποτέ δεν έπεσε στην αντίληψή μου χρηματισμός υπουργών, αλλά αντίθετα πολλές φορές έπεσε στην αντίληψη μου να πολεμούνται σφόδρα υπουργοί που προσπαθούσαν να διορθώνουν τα πράγματα και να κλείνουν παράθυρα για διαφθορά».
Σχετικά με τις δηλώσεις του για «ψευδομάρτυρες», αναφέρει πως «προστατευόμενος μάρτυρας είναι αυτός που έχει ο ίδιος συμμετάσχει στην τέλεση ενός εγκλήματος ή έχει γνώση που μπορεί να την αποδείξει και να την εισφέρει σε μια έρευνα και προστατεύεται προκειμένου να μη διωχθεί. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ψευδομάρτυρες δεν εισφέρουν τέτοια πληροφορία, αλλά κάνουν κουτσομπολιό του τύπου φήμες, ‘έλεγαν θα τα πήγαινε’, ‘ισχυρίστηκε στα στελέχη της εταιρείας’, ‘κάποιος είδε’…
zougla.gr

Σχόλια