Τιμή και Δόξα στο Μεσολόγγι!

Τιμή και Δόξα στο Μεσολόγγι!
Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 192η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και του Ιερού Κλήρου,  στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων, την οποία παρακολούθησε ο κ. Παυλόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παπάς, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, οι Πρέσβεις της Ρωσίας της Σλοβακίας και της Ρουμανίας οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας,  εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Ν. Καραπάνος και δημοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχοι γειτονικών δήμων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο το σκληρό Απρίλη, το Μεσολόγγι έστειλε στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, το μήνυμα της ελευθερίας ως υπαρξιακής αρχής και κατά τούτο, το Φιλελληνικό κίνημα που άνθισε στο Μεσολόγγι, ήταν ένα κίνημα για τον άνθρωπο και τη δημοκρατία. Αυτή η έκρηξη ελευθερίας τότε, φεγγοβολάει ακόμα και μας διδάσκει την αξία και τα μηνύματα της ελευθερίας, που για μας του Έλληνες είναι η ειρήνη και η φιλία με όλους τους λαούς και ιδίως με τους γειτονικούς μας λαούς. Όμως η ελευθερία, διδάσκει εμάς τους  Έλληνες ότι έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα την εθνική μας κυριαρχία, που είναι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το χρέος εμείς οι Έλληνες θα το φέρουμε σε πέρας ανυποχώρητοι και κυρίως ενωμένοι, γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η ενότητα υπήρξε το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ η διχόνοια και ο διχασμός ήταν η προκρούστια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και του εθνικού μας κορμού. Από δω, από  το Μεσολόγγι, ο Διονύσιος Σολωμός, με στίχους από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, μας διδάσκει ποιο είναι το βαρύ τίμημα του διχασμού».
Στον Κήπο των Ηρώων ο κ. Παυλόπουλος, κατέθεσε στεφάνι στην Τύμβο των Ηρώων, ενώ νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Παπά, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της Εξόδου παραλληλίζοντάς το με τις σημερινές δυσκολίες που περνάει η χώρα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι, παρόλο που το Μεσολόγγι έδωσε τέτοιες ιστορικές στιγμές, οι κυβερνήσεις δεν του έδωσαν αυτά που δικαιούται.  Σε δηλώσεις του λίγο νωρίτερα  ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Είμαστε στο Μεσολόγγι, στο Μεσολόγγι της αυταπάρνησης και του ηρωισμού, στο Μεσολόγγι που έγινε διεθνές σύμβολο του αγώνα των λαών για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία. Το Μεσολόγγι στέλνει ένα μήνυμα άσβεστο μέσα στους αιώνες, ότι δηλαδή κάποια πράγματα δεν μπαίνουν στο ζύγι. Η θυσία είναι το αυτονόητο, όταν αγαθά, όπως η ελευθερία και η ανεξαρτησία διακυβεύονται». Επίσης, πρόσθεσε ότι «είμαστε βέβαιοι, ότι όπως πορευτήκαμε με αυτές τις απαράγραπτες αξίες κατά το παρελθόν, με αυτές θα κάνουμε τα σίγουρα και σταθερά βήματα για να βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία ταλαιπώρησε τη χώρα μας για χρόνια».
Δηλώσεις έκανε επίσης και ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα μοιάζει με μία πολιορκημένη πόλη, μία χώρα η οποία αναζητεί να κάνει τη δικιά της έξοδο, την έξοδο προς μία νέα εποχή εθνικής υπερηφάνειας, εθνικής αυτοπεποίθησης και εθνικής ευημερίας, επισημαίνοντας ότι  απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα έξοδο είναι πάνω από όλα η ενότητα του λαού. Ενότητα, η οποία συμβολίστηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο, μέσα από την έξοδο του Μεσολογγίου. «Στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καθρεφτίζονται μία σειρά από ιστορικά μηνύματα, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Είναι αλήθεια ότι το Μεσολόγγι εγκαταλείφθηκε από ηγέτες του απελευθερωτικού αγώνα. Είναι επίσης εξίσου αλήθεια, ότι οι Μεσολογγίτες ενωμένοι έδωσαν νέα πνοή στην Ελληνική Επανάσταση και έστειλαν παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο το διαχρονικό μήνυμα για ελευθερία. Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον " Ύμνο εις την ελευθερία" εμπνευσμένος από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι ο "Ύμνος εις την Ελευθερία" δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ πέρα στο Μεσολόγγι, στην πρώτη ελληνική εφημερίδα, στα «Ελληνικά Χρονικά». Το Μεσολόγγι είναι επίσης ταυτισμένο με τον φιλελληνισμό, με τη διαδρομή και τον πρόωρο θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος με τον τρόπο του πιστοποίησε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρώπης. Δεσμοί που παραμένουν και σήμερα εξαιρετικά επίκαιροι. Στον τόπο επίσης αυτόν, στα άγια χώματα του Μεσολογγίου, είπε μεγάλες αλήθειες ο Χαρίλαος Τρικούπης», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Μητσοτάκης.
Η τελετή έκλεισε με  το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την υψίφωνο Vivian Douglas με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου υπό την διεύθυνση του Σπύρου Χολέβα.

Σχόλια