"ΝΑΙ" Δημάρχων Αιτωλοακαρνανίας για τα σκουπίδια της Αιγιαλείας

       Θετική, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η απάντηση των δημάρχων της Αιτωλοακαρνανίας που παρέστησαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην Αθήνα για την εξεύρεση λύσης για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιαλεία, μετά το κλείσιμο, λόγω διαμαρτυριών του ΧΥΤΑ Αιγείρας.
        Να θυμίσουμε πως αρχικά οι πληροφορίες ήταν πως οι ΦΟΔΣΑ της Αιτωλοακαρνανίας, ήταν αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά όπως φαίνεται μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και του υπουργού, πείστηκαν να πάρουν μέρος των απορριμμάτων της Αιγιαλείας.
          Το πως θα γίνει αυτό, θα προκύψει μέσα από τις συμβάσεις που θα υπογραφούν σε συνεργασία και με τον ΦΟΔΣΑ της περιοχής του Αιγίου, αλλά τόσο ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, όσο και ο δήμαρχος Ναυπακτίας Π. Λουκόπουλος και ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης, που συμμετείχαν στην σύσκεψη, δέχτηκαν, θέτοντας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, κάποιες προϋποθέσεις ως προς τον όγκο των σκουπιδιών που θα δεχτούν οι ΧΥΤΑ Στράτου, Βλαχομάνδρας και Παλαίρου αντίστοιχα,  την ανάγκη επαναλειτουργίας και του ΧΥΤΑ Αιγείρας η συνδρομή του ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς στην Ηλεία κλπ..................
       Να σημειωθεί πως εκτός του ΦΟΔΣΑ της περιοχής του Αγρινίου (ΧΥΤΑ Στράτου), οι άλλοι ΦΟΔΣΑ της Αιτωλ/νίας συμμετείχαν και δια των προέδρων τους, ενώ για τον ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι, είναι γνωστό πως αυτό το διάστημα δεν λειτουργεί εξαιτίας εργασιών επέκτασης του.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών
         Τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της Δυτικής Ελλάδας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη με  τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνας Μπαριτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε. Ι. Νικόλαος Παπαθεοδώρου. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Μπαλαμπάνης
Οι δήμαρχοι: Αγρινίου – και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας – Γιώργος Παπαναστασίου. Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Αποστολάκης. Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος. Αγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος. Ερύμανθου, Θάνος Καρπής. 
  Ο Αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρος Καρβέλης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, Ηλίας Καραμπελιάς. 
Οι Πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ: Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Κατσαμπίρης. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Λάμπρος Σταθόπουλος. Δυτικής Αχαΐας, Σπυρίδων Τραχάνης, καθώς και άλλα αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης.
         Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε αρχικώς, ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος ανταπόκρισης στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει. Πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Αιγιάλειας είναι δεδομένες, καθώς και ότι η οποιαδήποτε λύση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας. Υπενθύμισε επίσης, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συνδρομή των Δήμων της περιοχής στην επίλυση του προβλήματος.
          Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μετά από την ενημέρωση του Δημάρχου Αιγιάλειας αναφορικά με τη συσσώρευση των απορριμμάτων στην περιοχή, αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμφώνησαν – επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους – να καταβάλλουν τις επόμενες εβδομάδες τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και για το Περιβάλλον.

          Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλλει τον οδικό χάρτη των ενεργειών του Δήμου και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, θα προωθήσει τα μέτρα που του αναλογούν  στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, κατανοώντας ότι η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την επίτευξη προόδου από την πλευρά του δήμου σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του.

Πηγή: http://www.agriniopress.gr/

Σχόλια