1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας
     Ο Ντίνος Στυλιανός, Αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, μας ενημερώνει για τη σπουδαία εκδήλωση: 
          Πρόκειται  για την επίσημη απόρριψη της θεωρίας ότι οι Ελληνες δανείστηκαν το αλφάβητο από τους φοίνικες και σε αυτό πρόσθεσαν τα γνωστά φωνήεντα. Οι παρουσιαστές αποδεικνύουν με αρχαίες επιγραφές (εποχής πριν το κρίσιμο σημείο του υποτιθέμενου δανεισμού από τους Φοίνικες) ότι οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν το γνωστό αλφάβητο. Τι συνέβει και εμφανίζεται αυτή η παραπληροφόρηση; 
Αυτά επί του εδράνου της 9/5/2018.

Στέλιος Ντίνος
*****************
1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας

         Από φέτος καθιερώθηκε να εορτάζεται στα Σχολεία η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων...........     Η εκδήλωση που έγινε στο ΕΠΑΛ Λευκάδας περιέλαβε την ιστορία της Γραφής (συλλαβικές γραφές και αλφάβητο), αρχαίες επιγραφές με διάφορα ελληνικά αλφάβητα, ελληνικές λέξεις στην Αγγλική, Αλβανική και Τουρκική γλώσσα.
          Η άριστη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς από τα άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία που παρουσιάστηκαν, γέννησε την ιδέα μιας ευρύτερης παρουσίασης στο κοινό της Λευκάδας. Περαιτέρω γεννήθηκε και η ιδέα συγγραφής σχετικού πονήματος, που θα μπορεί να διατεθεί στα σχολεία και στους ενδιαφερόμενους πολίτες.
          Αρωγός στην προσπάθειά μας στάθηκε μια έγκριτη προσωπικότητα του κοινωνικού χώρου της Λευκάδας, ο Φιλόλογος Γεράσιμος Αραβανής.Μελετήθηκαν οι αρχαίες επιγραφές από επιτύμβιες στήλες με ονόματα Λευκαδίων, που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. Η ετυμολογία και η ερμηνεία των ονομάτων θα παρουσιαστεί από μαθητές του ΕΠΑΛ στην εκδήλωση του σχολείου.
         Η επισταμένη και μακροχρόνια μελέτη για την προέλευση των γραμμάτων του Αλφαβήτου από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, με τεκμηρίωση από τα σωζόμενα κείμενα της αρχαίας Γραμματείας, από νέα αρχαιολογικά και γλωσσολογικά στοιχεία, αποτυπώθηκε με επιστημονική μεθοδολογία. Το βιβλίο περιέχει πρωτότυπο υλικό που αμφισβητεί την καθεστηκυία άποψη για την ιστορία της Γραφής. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια ακόμα σημαντική πολιτιστική συμβολή της Λευκάδας στο Ελληνικό εν γένει πνεύμα.
      Το βιβλίο έχει τίτλο «Η Ελληνικότητα του Ελληνικού Αλφαβήτου», υπότιτλο «Η προέλευση των γραμμάτων του αλφαβήτου από την πανάρχαια μήτρα των ελληνικών συλλαβικών γραφών», και θα διατεθεί δωρεάν στην εκδήλωση του σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Λευκάδας
Αναστάσιος Στάμου

Τηλ. Σχολείου: 26450 23327 και 23320, Ηλ. Ταχυδρ.: mail@1epal-lefkad.lef.sch.gr

http://xiromeronews.blogspot.gr/2018/05/1_6.html

Σχόλια