Τέταρτη αξιολόγηση: «Τρέχει» για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση

Υπερωρίες γράφουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να συλλέξουντα στοιχεία από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για τις αποπληρωμές των ληξιπροθέσμωνχρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η κυβέρνηση έχει λιγότερο από 8 ημέρες προκειμένου να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν πως από το Μάρτιο έως σήμερα έχει αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει επεκτείνει πανελλαδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς στις 4 Ιουνίου η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τη σχετική έκθεση προόδου.
Εάν έως τότε η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα χάσει και την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης που έχει εγκρίνει ήδη εδώ και δύο μήνες ο ESM και η οποία θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου.
Σαφή προειδοποίηση για το ζήτημα αυτό έστειλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος μετά το Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης επεσήμανε πως η υπό - δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης, καθώς τα δεδομένα για τις αποπληρωμές ληξιπροθέσμων χρεών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στους θεσμούς. Όπως τόνισε, οι θεσμοί αναμένουν τα στοιχεία για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες του μηνός Απριλίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου μήνα.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπό- δόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM το Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 3,4 δισ. ευρώ παραμένοντας αμετάβλητες σε σύγκριση με το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ οι επιστροφές φόρων τον Απρίλιο 2018 ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (241 εκατ. ευρώ).

πηγη:http://www.cnn.gr/oikonomia/story/131867/trexei-gia-tin-ypo-dosi-toy-1-dis-eyro-i-kyvernisi

Σχόλια