ΑΑΔΕ: Από το τέλος του 2020 το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2020. Πρόκειται για τη βάση δεδομένων που θα εμπλουτιστεί με τα αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων.

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα σημαντικά μεταρρυθμιστικά έργα και προγράμματα έργων της για την περίοδο 2018-2020, όπου αναφέρεται πως το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο προγραμματίζεται πλέον να ολοκληρωθεί στις 31/12/2020.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο (e-περιουσιολόγιο) θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2016, ωστόσο μετά από τέσσερεις παρατάσεις είχε μεταφερθεί για υλοποίηση στο τέλος Μαρτίου του 2019. Πλέον το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ το μεταθέτει για το τέλος του 2020.
Σκοπός του έργου είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Η καταγραφή αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Το Πληροφοριακό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα αποτελείται από τα ακόλουθα υποσυστήματα:
• Υποσύστημα Φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.
• Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν έπειτα από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.πηγη:https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/208255/aade-apo-to-telos-tou-2020-to-ilektroniko-periousiologio

Σχόλια