Στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 800.000 ετών έφθασε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το πιο επιβλαβές αέριο θερμοκηπίου που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες - Παραμένει στην ατμόσφαιρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια παγιδεύοντας θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία 

Tα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα είναι τα πιο υψηλά των τελευταίων 800 χιλιάδων ετών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Independent», τον Απρίλιο, η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα υπερέβη κατά μέσο όρο τα 410 ppm (410 μόρια CO2 για κάθε εκατομμύριο μορίων στον αέρα), σύμφωνα με τις αναγνώσεις του Παρατηρητηρίου «Mauna Loa» στη Χαβάη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μελετών του παρατηρητηρίου, που ο μέσος όρος, μηνιαίως των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, έχει υπερβεί αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scrippw, πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν ξεπερνούσαν τα 300 ppm τα τελευταία 800.000 χρόνια.

Η καμπύλη «Keeling», η οποία καταγράφει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δείχνει μια σταθερή αύξηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι,τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται συνεχώς και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη εφόσον ξεπεράσουν το "ασφαλές" επίπεδο συμβάλλοντας επίσης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το σημαντικότερο αέριο θερμοκηπίου που εκπέμπεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, η παραγωγή τσιμέντου και η αποψίλωση των δασών.

Παραμένει στην ατμόσφαιρα για δεκάδες χιλιάδες χρόνια παγιδεύοντας θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία και οδηγώντας στην κλιματική αλλαγή.

Η τελευταία έρευνα των επιστημόνων δείχνει μία αύξηση της τάξης του 30% στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 1958. Στην πρώτη μέτρηση,τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν 315ppm.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασε τα 400ppm για πρώτη φορά το 2013. Πριν από το 1800, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 280 ppm.

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα δεν έχει βιώσει ποτέ άλλοτε τόσο γρήγορη και μεγάλη αύξηση των επιπέδων CO2.

πηγη:https://www.protothema.gr/environment/article/784948/sto-psilotero-epipedo-ton-teleutaion-800-hiliadon-eton-efthase-to-dioxeidio-tou-anthraka-stin-atmosfaira/

Σχόλια