ΕΝΦΙΑ: Τι γίνεται σε περίπτωση μη καταβολής - Πιθανή η ποινική δίωξη;

Χιλιάδες νοικοκυριά είχαν την ατυχία να έχουν επενδύσει σε ακίνητη περιουσία η οποία όπως ήρθαν τα πράγματα δεν τους προσφέρει κανένα απολύτως εισόδημα ενώ η πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων δέχονται δυστυχώς ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτό να φορολογείται ένα απρόσοδο ακίνητο, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτών που έχουν ψιλή κυριότητα και δεν μπορούν καν να το νοικιάσουν.

Η αδυναμία καταβολής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ λόγω μη συσχέτισής του με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, έχει εκθέσει ορισμένες χιλιάδες φορολογούμενους σε κινδύνους ποινικής δίωξης και αναγκαστικής κατάσχεσης. Είναι ανάγκη να γίνει σύνδεση με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου και να ανασταλούν ποινικές διώξεις και μετρα αναγκαστικής είσπραξης όταν υπάρχει εισοδηματική αδυναμία να καταβληθεί ο φόρος. Ο ΦΑΠ και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά οφειλετών του δημοσίου που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Είναι συνήθως μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα που είχαν την αδικία να αποκτήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, τουλάχιστον κατά την άποψη της φορολογικής αρχής. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε δυο βασικούς κινδύνους: την κίνηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης όπως η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της περιουσίας τους και αφετέρου η κίνηση ποινικής δίωξης όταν τα σωρευμένα χρέη υπερβούν το ποσό των 100.000 ευρώ.
 Θεωρούμε ότι οι συνέπειες που καλούνται να υποστούν αυτοί οι άνθρωποι είναι αδικαιολόγητα δυσανάλογες της όποιας «παρανομίας» τους. Το «μόνο λάθος» που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι είναι να μην μπορούν να ρευστοποιήσουν τη περιουσία τους για να πληρώσουν τους φόρους τους. Είναι προφανές ότι ένα φορολογικό σύστημα που προϋποθέτει ρευστοποίηση στοιχείων για να εξοφληθούν φόροι είναι ένα σύστημα αποτυχημένο. Προτείνουμε λοιπόν να ανασταλεί άμεσα κάθε μέτρο εκτέλεσης και να τεθεί στο αρχείο κάθε ποινική δίωξη που έχει κινηθεί σε βάρος των οφειλετών ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ οι οποίοι ανυπαιτίως αδυνατούν να καταβάλλουν αυτούς του φόρους τους.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/884044/enfia-ti-ginetai-se-periptosi-mi-katavolis-pithani-i-poiniki-dioxi#ixzz5FOCcl5lK

Σχόλια