«Ξαφνικός θάνατος» για χιλιάδες αγρότες

«Ξαφνικός θάνατος» για χιλιάδες αγρότες
Στην απόγνωση των αγροτών και ειδικότερα των διοικήσεων των Τοπικών Οργανώσεων Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από την ξαφνική απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων αναφέρονται με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στους οποίους ο Κώστας Σκρέκας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Τσιάρας και ο Ιάσονας Φωτήλας.

Αυτή η απόφαση έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων – και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου – και επομένως την ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή χιλιάδων αγροτών. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα στα οικονομικά της μεγέθη. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να σωθούν τα εκατομμύρια των καλλιεργειών από την ξηρασία και οι χιλιάδες αγρότες από την καταστροφή καθώς και τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
 • Περιβάλλοντος & Ενέργειας
 • Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Ξαφνικός θάνατος» για Χιλιάδες αγρότες
Η Κυβέρνηση αδυνατεί να δείξει κατανόηση και να ενσκήψει στις ανάγκες του Ελληνικού λάου και για μια ακόμη φορά οι αγρότες θα πληρώσουν το τίμημα.
Πιο συγκεκριμένα, απόγνωση επικρατεί αυτές τις μέρες στους κόλπους των αγροτών και ειδικότερα των διοικήσεων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από την ξαφνική απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη αδυναμία άρδευσης εκατομμυρίων στρεμμάτων και μάλιστα στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι αυτονόητο ότι αν δεν επανασυνδεθούν άμεσα οι παροχές δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική καταστροφή. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα στα οικονομικά της μεγέθη και καλείται επειγόντως να ρυθμίσει το πρόβλημα των ανεξόφλητων λογαριασμών τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ απέστειλε σε όλους τους ΤΟΕΒ έγγραφο που τους ορίζει ότι αν δεν ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους, θα τους διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρόβλημα όμως έχει περιπλεχθεί από την, επί σειρά ετών, στρεβλή ανεκτικότητα που διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, εν αγνοία πολλές φορές των συνεπών αγροτών που εξοφλούσαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ.
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει για όλα τα χρέη οριζόντια ρύθμιση που περιλαμβάνει προκαταβολή τουλάχιστον σε ύψος 30% της οφειλής και την εξόφληση σε εικοσιτέσσερις (24) δόσεις.
Είναι δεδομένο και γνωστό ότι πλειοψηφία των ΤΟΕΒ αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την ρύθμιση, και παράλληλα να εξοφλεί και τις τρέχουσες οφειλές. Οι ΤΟΕΒ ζητούν να οριστεί προκαταβολή μέχρι 15% και περισσότερες δόσεις ώστε και να εξοφλήσουν και τα παλιά χρέη αλλά και τις τρέχουσες καταναλώσεις.
Η κυβέρνηση και οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας – Περιβάλλοντος, αδιαφορούν μπροστά στην επερχόμενη αγροτική καταστροφή που θα οδηγήσει χιλιάδες στον ξαφνικό οικονομικό θάνατο και στην απόλυτη αδυναμία κάθε οφειλής τους.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο το όποιο θα δώσει μια δίκαιη λύση για την αποτροπή της διαφαινόμενης καταστροφής των καλλιεργειών και των αγροτών που εξαρτώνται από αυτές αλλά και την στήριξη της ΔΕΗ που βουλιάζει υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων ανείσπρακτων.
Επειδή χωρίς ρεύμα εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας θα καταδικαστούν στην ξηρασία
Επειδή χιλιάδες αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να εξαφανίζεται και άρα δε θα μπορούν να ξεπληρώσουν τις οφειλές με συνέπεια η ΔΕΗ να ζημιωθεί αφού οι εν λόγω ανεξόφλητες οφειλές θα καταστούν οριστικά ανεπίδεκτες εισπράξεως
Επειδή η τρέχουσα ρύθμιση είναι οριζόντια, ουσιαστικά ανεφάρμοστη για προφανείς λόγους και δεν εξετάζει της ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περίπτωσης όπως το ύψος της οφειλής, τη χρονική διάρκεια της καθυστέρησης κλπ
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
 1. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για να σωθούν τα εκατομμύρια των καλλιεργειών από την ξηρασία και οι χιλιάδες αγρότες από την καταστροφή.
 2. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
 1. Κωνσταντίνος Σκρέκας
 2. Φωτεινή Αραμπατζή
 3. Χαράλαμπος Αθανασίου
 4. Σάββας Αναστασιάδης
 5. Ιωάννης Ανδριανός
 6. Μαρία Αντωνίου
 7. Γεώργιος Βαγιωνάς
 8. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
 9. Απόστολος Βεσυρόπουλος
 10. Κωνσταντίνος Βλάσης
 11. Γεώργιος Βλάχος
 12. Σοφία Βούλτεψη
 13. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
 14. Γεράσιμος Γιακουμάτος
 15. Βασίλειος Γιόγιακας
 16. Αθανάσιος Δαβάκης
 17. Αναστάσιος Δημοσχάκης
 18. Αθανάσιος Καββαδάς
 19. Σταύρος Καλαφάτης
 20. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής
 21. Θεόδωρος Καράογλου
 22. Γεώργιος Καρασμάνης
 23. Γεώργιος Κασαπίδης
 24. Ανδρέας Κατσανιώτης
 25. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος
 26. Χρήστος Κέλλας
 27. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας
 28. Γεώργιος Κουμουτσάκος
 29. Κατερίνα Μάρκου
 30. Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη
 31. Χρήστος Μπουκώρος
 32. Αθανάσιος Μπούρας
 33. Βασίλειος Οικονόμου
 34. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος
 35. Ελένη Ράπτη
 36. Χρήστος Σταϊκούρας
 37. Γεώργιος Στύλιος
 38. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
 39. Κωνσταντίνος Τσιάρας
 40. Θεόδωρος Φορτσάκης
 41. Ιάσων Φωτήλας

Σχόλια