Ξανθός: Σταδιακή αλλαγή στον τομέα του φαρμάκου με το τέλος του μνημονιακού προγράμματος

Ξανθός: Σταδιακή αλλαγή στον τομέα του φαρμάκου με το τέλος του μνημονιακού προγράμματοςΣτην ευθύνη της Διακομματικής Επιτροπής όλες οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στο φάρμακο
Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (29/05/2018) στο υπουργείο Υγείας και είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα.
Στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ανταποκρίθηκαν οι εξής βουλευτές των κομμάτων και οι επιστημονικοί τους συνεργάτες:
- Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι Σάκης Παπαδόπουλος και Κώστας Μορφίδης.
- Από τη Νέα Δημοκρατία οι Βασίλης Οικονόμου, Ιάσων Φωτήλας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Κώστας Γρηγοράκος.
- Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι Εύη Χριστοφιλοπούλου, Κώστας Μπαργιώτας και Σωτήρης Ζώτος.
- Από το Ποτάμι παραβρέθηκαν οι Γιώργος Μαυρωτάς και οι επιστημονικοί συνεργάτες Σ. Κουπίδης και Π. Γεωργίου.
- Από την Ένωση Κεντρώων μετείχαν οι Στ. Σκληβάγκος και Γ. Αποστολάκης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥΣωτήρης Μπερσίμης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δ. Πανταζής και ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέατου υπουργείου Υγείας, Γ. Ποδηματάς, προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα σημερινά δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαρακτήρισαν θετική την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Φαρμακευτικής Πολιτικής και καλοδεχούμενη την ενημέρωση, σημείωσαν όμως ότι η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Βουλής, ως Μόνιμη Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να έχει το θεσμικό ρόλο, τη διαχρονικότητα, το εύρος των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που ορίζονται από το νόμο και όχι ως μία άτυπη διακομματική επιτροπή.
Ο Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι αυτό ήταν εξ αρχής στις προθέσεις του και το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής.
Στην εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, ανέφερε επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Υγείας και στο χώρο του φαρμάκου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη θωράκισης του συστήματος για να μην διαιωνίζονται αυτές οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις.
Τόνισε ακόμα, ότι η φαρμακευτική πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές, την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν τόσο ανελαστική που δημιούργησε έντονες παρενέργειες, τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας όσο και στην τσέπη των πολιτών, μέσω της συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μετακύλισης μέρους του κόστους στην κοινωνία. «Αυτές τις στρεβλώσεις οφείλουμε να θεραπεύσουμε, επιχειρώντας μια σταδιακή αλλαγή μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος, το φετινό καλοκαίρι» είπε ο υπουργός Υγείας.
Αντικείμενο της υπό διαμόρφωση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική θα αποτελέσουν, επίσης, όλες οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη ή δρομολογούνται, όπως η αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας και η διαπραγμάτευση τιμής, η ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η δημιουργία μητρώων ασθενών, οι αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, οι κλειστοί προϋπολογισμοί κτλ. με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.


πηγη: http://www.newsbomb.gr/ygeia/farmako/story/888779/xanthos-stadiaki-allagi-ston-tomea-toy-farmakoy-me-to-telos-toy-mnimoniakoy-programmatos#ixzz5GuShR64V

Σχόλια