Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρύθμιση «ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρύθμιση «ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίεςΣε ρύθμιση χρεών που έχουν δημιουργήσει έως και το τέλος του 2017, θα μπορούν να ενταχθούν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού οι ελεύθεροι επαγγελματίες μετά τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα θεσμοθετούν οι νέες ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό  ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών για «υπερχρεωμένους» ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Η διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης καθώς  και  τα νέα όρια που θα τεθούν θα δώσουν «ανάσα» στην συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Με τις νέες ρυθμίσεις το ποσό οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυξάνεται σε 125.000 ευρώ προς ΑΑΔΕ και πρόσθετα 125.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ (από 50 χιλ. που ίσχυε μέχρι σήμερα).
Με την αποδοχή από τους θεσμούς της αλλαγής των κριτηρίων, που αφήναν εκτός μεγάλη μερίδα επχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, πλέον με τα νέα όρια θα μπορεί να ενταχθεί περίπου το 99% των ελευθέρων επαγγελματιών, δήλωσε σχετικά ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ο κ.Κουρμούσης ανάφερε πως έγιναν οι συζητήσεις ώστε «να μπορούν να ενταχθούν αν μη τι άλλο για τα χρέη τους προς το δημόσιο» και ταυτόχρονα υπάρχουν ευνοϊκές αποφάσεις και σε ό,τι αφορά τους «εταίρους των επιχειρήσεων». Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, πρόσωπα που δεν έχουν μπλοκάκι, στα οποία θα δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο είναι φιλική προς τον χρήστη η όλη διαδικασία, ο κ.Κουρμούσης τόνισε πως πλέον μέσα στην πλατφόρμα μπορεί κάποιος να έχει διαθέσιμο το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχει σε φορείς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. «Δεν χρειάζεται δηλαδή πια να πηγαίνει ο πολίτης να μαζέψει τα δικαιολογητικά, ούτε να καταχωρεί τις σχετικές πληροφορίες, αφού αυτές θα τις βρει ήδη μέσα στην πλατφόρμα.»


πηγη: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/887096/exodikastikos-mixanismos-rythmisi-anasa-gia-toys-eleytheroys-epaggelmaties#ixzz5GJhdyGvr

Σχόλια