Νέες αλλαγές από τον Γαβρόγλου λίγο πριν τις Πανελλαδικές - Ο «χάρτης» για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Νέες αλλαγές από τον Γαβρόγλου λίγο πριν τις Πανελλαδικές - Ο «χάρτης» για το Ιόνιο ΠανεπιστήμιοΤρία νέα τμήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Καταργείται το ΤΕΙ - Μοιράζονται οι έδρες στα νησιά του Ιονίου
Στη δεύτερη απόπειρα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων στις περιφέρειες, ένα νέο σχέδιο νόμου είναι στα σκαριά, που θα έχει ως αποτέλεσμα δύο επιπλέον σχολές και συνολικά 12 τμήματα, αναφέρει σήμερα (30/05) η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Το πανεπιστήμιο θα δεχτεί στα καινούργια του τμήματα τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβρη του 2019 (σ.α: τους σημερινούς μαθητές της Β' Λυκείου), ενώ στο μηχανογραφικό θα ενταχθούν από την επόμενη χρονιά.

«Απλώνονται» οι έδρες

Το νέο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων πρακτικά θα διπλασιαστεί, καθώς από έξι τμήματα στη νέα του μορφή θα έχει 12. Κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που καταργείται θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά και θα ιδρυθούν τρία με νέο αντικείμενο. Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει παρουσία τμημάτων σε όλα τα νησιά του Ιονίου.
Στη νέα μορφή του, το πανεπιστήμιο ενισχύεται με δύο νέες σχολές, τη Σχολή Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο και τη σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κέρκυρα. Ειδικότερα, η Σχολή Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει το τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο και το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα το Αργοστόλι.
Στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών θα περιλαμβάνονται το τμήμα Τουρισμού, το οποίο αποτελεί καινούργια προσθήκη και θα έχει έδρα την Κέρκυρα, και το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (σ.α: δεν υφίστατο μέχρι πρότινος) με έδρα τη Λευκάδα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας, το ζήτημα της Λευκάδας αποτελεί ένα στοίχημα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα στεγάσουν το νέο τμήμα. Ο κ. Γαβρόγλου, σε συναντήσεις που θα κάνει με τις τοπικές αρχές, θα ζητήσει από τους δήμους τη διάθεση χώρων για τα νέα τμήματα, ενώ θα στραφεί και στην περιφέρεια για τη χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων για το εγχείρημα του.
Τέλος, στο Ληξούρι θα ιδρυθεί νέο τμήμα Εθνομουσικολογίας, το οποίο θα ενταχθεί στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών.
Αν και το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, οι διαδικασίες που θα αφορούν το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές θα είναι ίδιες με αυτές που θα ακολουθηθούν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί και θα εισαχθούν και φέτος στα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λαμβάνοντας πτυχίο ΤΕΙ. Θα ισχύσει για τη συγκεκριμένη κατηγορία μία μεταβατική περίοδος, παράλληλα με τη λειτουργία των νέων τμημάτων, ώστε να λάβουν το πτυχίο τους.

Πτυχίο

Το υπουργείο Παιδείας αφήνει «παραθυράκι» για τη λήψη πανεπιστημιακού πτυχίου, πετώντας όμως το μπαλάκι στις ηγεσίες των νέων τμημάτων του Ιδρύματος, προσθέτει το δημοσίευμα. Οι εν ενεργεία φοιτητές, εφόσον ληφθεί απόφαση από τις ηγεσίες, θα μπορούσαν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακό, με την παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων. Βέβαια, υπάρχει και η κατηγορία των φοιτητών που θα ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους από τμήματα ΤΕΙ που στη συνέχεια θα καταργηθούν.
Σχετικά με το διδακτικό προσωπικό, οι καθηγητές του ΤΕΙ θα μεταφερθούν στα νέα Ιδρύματα, ενώ ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε επιπλέον προσλήψεις για την υποστήριξη του Ιδρύματος, χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»


ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr/ellada/paideia/story/888896/nees-allages-apo-ton-gavrogloy-ligo-prin-tis-panelladikes-o-xartis-gia-to-ionio-panepistimio#ixzz5GyouZcx3

Σχόλια