2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στην Κατούνα.

Το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας σας προσκαλεί στο 2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας που θα γίνει στην πλατεία της Κατούνας την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:30.
Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο κύριος Carlos Martin Cosme, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO ο οποίος θα είναι και ο επίσημος κριτής. Ο ο Carlos Martin Cosme θα μας ενημερώσει για τις νέες τάσεις σε γαστρονομία και οινολογία. Κριτής επίσης θα είναι και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS, κύριος Κωνσταντίνος Μουζάκης. Η λέσχη ACROPOLIS είναι από τις πιο παλιές, δραστήριες και αναγνωρισμένες λέσχες αρχιμαγείρων της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, 
Ο κόσμος στην πλατεία της Κατούνας από τις 19:00 θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει Ξηρομερίτικη Γαστρονομία με τοπικά προϊόντα τα οποία θα έχουν ετοιμάσει πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι γυναικών .
Η Κατούνα ανήκει στο μεγάλο σύμπλεγμα της Δυτικής Ελλάδας με πλούσια ιστορία όσον αφορά τις γεύσεις της και τα φαγητά της.
Οι σχολές με ειδικότητα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής , οι σύλλογοι γυναικών τα ΚΑΠΗ Βόνιτσας και οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προβάλλουν τις ικανότητές τους, να διαγωνιστούν και να συμβάλουν στην καθιέρωση του Φεστιβάλ της Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας.
Οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθήσουν να κάνουν μια σύζευξη της παλιάς και της σύγχρονης γαστρονομίας.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν :
-το Δημόσιο ΙΕΚ Βόνιτσας
-ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας
-Το ΚΑΠΗ Βόνιτσας
-Ο Σύλλογος Γυνιακών Μυτικα 
-Η Λέσχη Γαστρονομίας Λευκάδας
-Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου
- Η Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS
Κάθε διαγωνιζόμενος αλλά και οι Λέσχες Γαστρονομίας θα έχουν το δικό της κιόσκι όπου θα έχουν δύο Ρεσώ στο οποίο θα έχει ετοιμάσει ένα θέμα ( ένα φαγητό που θα προσφερθεί στον κόσμο ) και δύο Ρεσώ ή πιατέλες (ξύλινες ή μεταλλικές) με παραδοσιακή πίτα .
Στο Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια φαγητά .

Για τον διαγωνισμό όπου θα ξεκινήσει στις 19.30 θα υπάρχει για κάθε σχολή ή σύλλογο διπλή εστία και ένα φουρνάκι έτσι ώστε να παρουσιάσει και να ετοιμάσει σε 50 λεπτά ένα πιάτο που η βάση του θα είναι τα κρέατα που μαγειρεύουν κι παράγουν στο Ξηρόμερο. 
Το θέμα είναι το εξής : κρέας (όποιο κρέας επιθυμείτε εσείς).
Το πιάτο θα κριθεί και θα σχολιαστεί για την παρουσία του και την γεύση του από ανεξάρτητη επιτροπή κριτών με υπεύθυνο τον Carlos Martin Cosme Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO 
Οι κριτές δεν θα παραβρίσκονται στον χώρο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Τα πιάτα όταν θα τα κρίνουν δεν θα γνωρίζουν σε ποια σχολή ανήκουν.
Το καλύτερο πιάτο θα πάρει το χρυσό μετάλλιο , το επόμενο το αργυρό και το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο το χάλκινο. 
Θα δοθούν σε όλους αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας .
Η εκδήλωση την Κυριακή θα κλείσει με το χορευτικό της Κατούνας και το χορευτικό του Κατηχητικού Αγίου Αθανασίου Κατούνας. 
Είναι σημαντικό να προβάλλουμε τις γεύσεις και τα φαγητά της περιοχής μας, τις γεύσεις και τα παραδοσιακά φαγητά της Ελλάδας.

Είναι σημαντική η παρουσία όλων μας έτσι ώστε να αναδείξουμε και να καθιερώσουμε το Ξηρομερίτικο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας.
Σε περίπτωση αναβολής της εκδήλωσης λόγω καιρικών φαινομένων θα υπάρξει ανακοίνωση μέχρι το Σαββάτο 16 Ιουνίου για την νέα ημερομηνία της εκδήλωσης.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

https://katounanews.blogspot.com/2018/06/2_15.html#more

Σχόλια