ΣΤΙΓΜΕΣ Ξηρομερίτικης γευσιγνωσίας και παράδοσης στην πλατεία της Κατούνας

Σήμερα στην πλατεία της Κατούνας πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες ( μέχρι την τελευταία στιγμή έβρεχε).
Επίτιμος καλεσμένος ήταν ο κύριος Carlos Martin Cosme, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO ο οποίος ήταν και ο επίσημος κριτής.
Κριτής επίσης ήταν και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS, κύριος Κωνσταντίνος Μουζάκης. Η λέσχη ACROPOLIS είναι από τις πιο παλιές, δραστήριες και αναγνωρισμένες λέσχες αρχιμαγείρων της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού,
Ο κόσμος στην πλατεία της Κατούνας δοκίμασε την Ξηρομερίτικη Γαστρονομία φαγητά και γλυκά που είχαν ετοιμάσει οι σύλλογοι.
Η Κατούνα ανήκει στο μεγάλο σύμπλεγμα της Δυτικής Ελλάδας με πλούσια ιστορία όσον αφορά τις γεύσεις της και τα φαγητά της.
Οι σχολές με ειδικότητα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής , οι σύλλογοι γυναικών τα ΚΑΠΗ Βόνιτσας και οι πολιτιστικοί σύλλογοι  δοκίμασαν και να προβαλλαν τις ικανότητές τους, διαγωνίστηκαν και συνέβαλαν  στην καθιέρωση του Φεστιβάλ της Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στην Κατούνα. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν :
-το Δημόσιο ΙΕΚ Βόνιτσας

-ο Σύλλογος Γυναικών Κατούνας

-Το ΚΑΠΗ Βόνιτσας

-Ο Σύλλογος Γυνιακών Μυτικα 

-Η Λέσχη Γαστρονομίας Λευκάδας

-Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου

- Η Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ACROPOLIS


Κάθε διαγωνιζόμενος αλλά και οι Λέσχες Γαστρονομίας είχαν το δικό τους κιόσκι όπου είχαν δύο Ρεσώ στο οποίο είχαν ετοιμάσει ένα θέμα ( ένα φαγητό που προσφέρθηκε στον κόσμο ) και δύο Ρεσώ ή πιατέλες (ξύλινες ή μεταλλικές) με παραδοσιακή πίτα.

Στο Ξηρόμερο οι πίτες με χόρτα με τυρί με κολοκύθι με διάφορα λάχανα και σπανάκι ήταν από τα κύρια φαγητά .

Για τον διαγωνισμό υπήρχε για κάθε σχολή ή σύλλογο διπλή εστία και ένα φουρνάκι έτσι ώστε παρουσίασε και να ετοιμασε σε 50 λεπτά ένα πιάτο που η βάση του ήταν τα κρέατα που μαγειρεύουν κι παράγουν στο Ξηρόμερο. 

Το θέμα ήταν το εξής : κρέας (όποιο κρέας επιθυμείτε εσείς).
Το φαγητό κρίθηκε και σχολιάστηκε για την παρουσία του και την γεύση του από ανεξάρτητη επιτροπή κριτών με υπεύθυνο τον Carlos Martin Cosme Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO 

Το καλύτερο πιάτο που πήρε το χρυσό μετάλλιο ήταν του Συλλόγου Γυναικών Κατούνας, τη δεύτερη θέση το αργυρό μετάλλιο ο Σύλλογος Γυναικών Μύτικα και το τρίτο με χάλκινο μετάλλιο ήταν της τα ΚΑΠΗ Βόνιτσας όπως και το ΙΕΚ Βόνιτσας. 

Δόθηκαν σε όλους αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Ξηρομερίτικης Γευσιγνωσίας στην Κατούνα

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό της Κατούνας και το χορευτικό του Κατηχητικού Αγίου Αθανασίου Κατούνας.

(Οι γυναίκες της Κωνωπίνας που πέρσι είχαν πάρει την πρώτη θέση από ενημέρωση που είχαμε δεν έλαβαν μέρος λόγω πένθους)


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

https://katounanews.blogspot.com/2018/06/blog-post_442.html#more

Σχόλια