Το κλειστό πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων γίνεται Κέντρο Υγείας

Το κλειστό πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων γίνεται Κέντρο Υγείας

Στο ανακαινισμένο κτηριακό συγκρότημα της οδού Χαλκίδος 15-17 θα μεταφερθεί το Κέντρο Υγείας Πατησίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας, ένα ακόμα δημόσιο κτήριο ανακαινίζεται, εξοπλίζεται και αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Πρόκειται για το πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Σταθμό του ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων, σε μια περιοχή που χρήζει μεγάλης υγειονομικής φροντίδας, κυρίως προ-νοσοκομειακής, αφού σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται αρκετά Γενικά Νοσοκομεία. Είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας, με ποικίλα κοινωνικά χαρακτηριστικά: μεγάλο αριθμό διερχόμενων πολιτών καθώς βρίσκεται κοντά σε συγκοινωνιακούς κόμβους, έδρα επιχειρήσεων, εμπορικών καταστημάτων και γραφείων και τόπος διαμονής ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.
Από το 2013, που οι κλινικές του Νοσοκομείου Πατησίων μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία του Οφθαλμολογικού Τμήματος παρέμειναν στο πενταώροφο συγκρότημα, αποκομμένα από τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Το διάστημα 2017-18, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών (υπουργείο Υγείας, υπουργείο Οικονομικών και 1η ΥΠΕ) παραχωρήθηκε για στέγαση δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος. Παράλληλα, βρέθηκε κατάλληλος χώρος στο Νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) για τη μετεγκατάσταση των Εξωτερικών Ιατρείων του Οφθαλμολογικού Τμήματος και την επανασύνδεσή τους με τις λοιπές νοσοκομειακές υπηρεσίες. Ο ξενοδοχειακός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που παρέμεινε στο κτήριο παραχωρήθηκε με αποφάσεις της 1ης ΥΠΕ σε λοιπά Νοσοκομεία.
Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την αλλαγή χρήσης και η 1η ΥΠΕ σύστησε επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης εργασιών διαμόρφωσης και σύνταξης προϋπολογισμού. Η μελέτη κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, τον Ιούνιο του 2018 και 1η ΥΠΕ προκήρυξε το κατασκευαστικό έργο σε ανοιχτό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 381.229,67 ευρώ. Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών ορίστηκε η 25η Ιουλίου 2018.
Στο ανακαινισμένο κτηριακό συγκρότημα της οδού Χαλκίδος 15-17 θα μεταφερθεί το Κέντρο Υγείας Πατησίων, που τώρα στεγάζεται σε παλαιό και μισθωμένο ακίνητο επί της οδού Δροσοπούλου. Η εξαιρετική προσβασιμότητα και οι δυνατότητες του κτηρίου της οδού Χαλκίδος θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των απαραίτητων υπηρεσιών για μια δομή υγείας αυτού του μεγέθους και προορισμού, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας.

πηγή:www.newsbomb.gr

Σχόλια