ΜΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο νέος Δήμος μας γεωγραφικά αποτελεί ένα κομμάτι της Ακαρνανίας αλλά και το μισό της επαρχίας Ξηρομέρου.
Λίμνη Κομήτης
Το μεγαλύτερο μέρος του βρέχεται από τονΑμβρακικό κόλπο ξεκινώντας από το Λουτράκι Κατούνας και φτάνει έως το Άκτιο που ξεκινάειτο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι την Πάλαιρο σύνορα με Μύτικα.
Ένα μικρό συνοριακό μέρος του Δήμου βρέχεται από την λίμνη Αμβρακία στην περιοχή του πρώην δήμου Μεδεώνος.
Στην περιοχή του Ακτίου υπάρχουν ρηχές παράκτιες λίμνες που συνδέονται με κανάλια με τη θάλασσα και χρησιμοποιούνται και σαν ιχθυοτροφεία,  οι ονομασίες των δύο είναι Σάλτινη και  Κοκκάλα.
Επίσης υπάρχει η Λιμνοθάλασσα της Βόνιτσας (Λιμένι), και η λιμνοθάλασσα της Ρούγας στα Παλιάμπελα.
Η μεγάλη λίμνη της περιοχής του Ανακτορίου είναι η Βουλκαριά  που αρδεύονται  πολλές περιοχές από αυτήν και έχει έκταση 9,2 τ. χλμ.
Άλλες μικρότερες είναι οι λίμνες, Κομήτη, Λινοβρόχι και Κρατήρας, επίσης υπάρχει η λιμνούλα Αβυλαριά μεταξύ Παλιαμπέλων και Μοναστηρακίου.
Στο κέντρο περίπου του Δήμου είναι ταΑκαρνανικά βουνά με ψηλότερη κορυφή τους την«ψηλή κορφή» στα 1589 μέτρα, όπου πολλά χωριά είναι γύρω σε αυτά αλλά και στις παρυφές τους.
Η μόνη μικρή πεδιάδα που υπάρχει είναι αυτή της Βόνιτσας. Υπάρχουν βαλτώδεις εκτάσεις όπως αυτή της Κατούνας, Βόνιτσας, Ακτίου και Παλαίρου.
Λίμνη Βουλκαριά 
Ο νέος διευρυμένος Δήμος που προέκυψε από την ένωση των τριών Δήμων και περιλαμβάνει τα παρακάτω χωριά, συνοικισμούς και οικισμούς:Άκτιο, Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας, Βόνιτσα, Παλιάμπελα, Δρυμός, Κορπή, Μοναστηράκι, Θύρειο, Βάτος, Πάλαιρος, Πωγωνιά, Στενό, Πλαγιά, Περατιά, Αχυρά, Βούστρι, Τρύφος, Κομποτή, Αετός, Άγιος Νικόλαος Κατούνας, Κωνωπίνα, Κατούνα, Λουτράκι.
Πολλά από τα χωριά αυτά είναι καθευατού ορεινά και άλλα διαθέτουν ακρογιαλιές ή παραλίες που ανήκουν σε αυτά.
Μιας και είναι καλοκαίρι λοιπόν ας παρουσιάσουμε τις όμορφες ακτές, ακρογιαλιές και παραλίες στις οποίες μπορούν οι συνδημότες μας να απολαύσουν την θάλασσα, να ηρεμήσουν να κολυμπήσουν και να ζήσουν οικογενειακές στιγμές όπως παλιότερα και σίγουρα δεν θα χάσουν. Φυσικά γαλάζια σημαία δεν υπάρχει σε καμία παραλία μας.
Παραλία Βόνιτσας 
Τα πράγματα στην εποχή που ζούμε δείχνουν πως δεν εκτιμήσαμε αυτά που είχαμε και το καταλάβαμε σίγουρα σήμερα με την κρίση των αξιών, των θεσμών αλλά και της οικογένειας.
Οι εποχές της ψεύτικης και υλικής καλοπέρασης πέρασαν.
Οι εποχές της αλόγιστης κατανάλωσης σχόλασαν.
Ας καταλάβουμε πως δυστυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δυστυχώς πτωχεύσαμε σε όλα.
Όλοι χρειαζόμαστε μια μικρή ανάπαυλα, ξεκούραση γιατί έρχεται χειμώνας βαρύς, ας προσγειωθούμε και ας αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα που μας πάσαραν σαν πρότυπα και ξεφύγαμε όλοι και ήρθαν τα γνωστά αποτελέσματα.
Παραλία Ρούγα στα Παλιάμπελα 
Ας εκτιμήσουμε όμως αυτό που έχουμε και εμείς στην περιοχή μας τώρα το καλοκαίρι τις πανέμορφες ακτές μας.


 ΠΑΛΑΙΡΟΣ
Πάλαιρος-Πογωνιά: Παραλία Ποταμάκι 
-Πάλαιρος: Κόλυμπος παραλία Ζαβέρδας, Βουνάκι, Παλιουργιάς, Σφήνα.
-Πάλαιρος-Πογωνιά: Ποταμάκι.
-Πογωνιά: παραλία, Αι Γιάννης, Βαρκό, Βάθυα Βάλι (άσπρος γιαλός).
-Πλαγιά παραλία Λυγιάς και
-παραλία Περατιάς.
Οι ποιο οργανωμένες αλλά και καθαρές λόγο Ιονίου είναι οι ακτές της Παλαίρου φυσικά. Δεν είναι τυχαίο που τουρίστες από πολλά ξένα κράτη την  κατακλύζουν κάθε χρόνο, 
Βαθυαβάλι Πογωνιά
γι’ αυτό άλλωστε  διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και η τουριστική περίοδο είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στις γύρω περιοχές. Έχει επίσης και εσωτερικό τουρισμό.
Τη δεκαετία που πέρασε την Ζαβέρδα την «ανακάλυψαν» και οι Αγρινιώτες και εκτόξευσαν την οικοδομική δραστηριότητα στα ύψη, φτιάχνοντας πολλές εξοχικές κατοικίες εκεί.
Η Πάλαιρος είναι τόπος προορισμού, είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αφού έχει πολλές ομορφιές, που τις δίνουν ακόμα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.


  ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ

Αγία Σωτήρα Βόνιτσας 
-Βόνιτσα: Παναγιά, Άγιος Πέτρος, Αγία Παρασκευή, παραλία μέσα στην Βόνιτσα, Σάλτινη, νέα Καμαρίνα, Αγία Σωτήρα.
-Παραλία Ακτίου στο Ιόνιο.
-Άγιος Ιωάννης στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας. Η παραλία του Αγίου Νικολάου, αρχίζει λίγο έξω από το χωριό και τελειώνει στη χερσόνησο του Ακτίου. Είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία στη περιοχή του Δήμου Ανακτορίου και προσφέρεται εκτός από τη κολύμβηση για πάρα πολλές δραστηριότητες.
-Βαρκό και Ρούγα (μεταξύ Βόνιτσας και Παλιάμπελα). 
-Παλιονήσι Θυρρείου δίπλα στο Δρυμό και
-Σάλτινη η παραλία του Δρυμού.
Οι παραλίες της Βόνιτσας είναι απλές όπως όλες του Αμβρακικού σε όλα τα παράκτια χωριά του Δήμου, εξίσου καλές είναι οι παραλίες της Ρούγας των Παλιαμπέλων αλλά και του Δρυμού.
Στην Βόνιτσα που είναι το πέρασμα όλων, είναι και η πρωτεύουσα του Δήμου, υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να φιλοξενήσουν αρκετό κόσμο, αλλά και πολλές υπηρεσίες. 
Όλη  η ομορφιά της Βόνιτσας βρίσκεται  στο Βενετσιάνικο Κάστρο της και τη νήσο  Κουκουμίτσα,  που δίνει μια διαφορετική διάσταση και προσέλκυση επισκεπτών σε συνδυασμό με τις παραλίες της.
Πλαζ Παναγιά στη Βόνιτσα 
Το μεγάλο στοίχημα για την Βόνιτσα είναι να κάνει τους διερχόμενους επισκέπτες να καθίσουν, να τους κρατήσει από μόνη της και όχι να είναι απλά περαστικοί.


 ΜΕΔΕΩΝΑ  
Πλαζ στο Λουτράκι Κατούνας
-Λουτράκι Κατούνας πλαζ και Άγιος Σπυρίδωνας.
Κάθε ακρογιαλιά έχει την δικιά της ομορφιά και χάρη και αποτελεί για τους κατοίκους το καλοκαιρινό στολίδι της περιοχής τους ένα από αυτά είναι και το Λουτράκι Κατούνας που δεν διαφέρει καθόλου από τις άλλες παράλιες ακτές του Αμβρακικού.

Κυρίαρχος στόχος όλων είναι η αξιοποίηση και η ανάπτυξη των υπαρχόντων ακτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας πρώτα αλλά και της προσέλκυσης επισκεπτών. 
Βαγγέλης Δ.Κουτιβής
Δείτε κι άλλες φωτο:
Παραλία Δρυμού 
Πόρτο Βαρκό Πογωνιά 
Παραλία Λυγιά στην Πλαγιά
Αη Γιάννης Πογωνιά 

Βαθυα Βαλι Πογωνιάς 
Βουνάκι Παλαίρου 
Το νησάκι της Κουκουμίτσας στην Βόνιτσα 
Παραλία Ποταμάκι Παλαιρου-Πογωνιάς 
Παλιονήσι Θυρρείου -Δρυμού 
Παραλία Αγίου Σπυρίδωνα Λουτρακίου Κατούνας 
https://katounanews.blogspot.com/2014/07/blog-post_16.html#more

Σχόλια