Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Αιτωλοακαρνανία έσπευσαν στην Κινέτα

pirosvestes
Σε εξέλιξη είναι ο πύρινος εφιάλτης στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής. Από νωρίς το μεσημέρι συνεχίζει να μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά, με δεκάδες σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε τρεις οικισμούς, τους οποίους οι κάτοικοι εγκατέλειψαν έντρομοι.

Η φωτιά έφθασε μέχρι την εθνική οδό, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία και παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι, τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να σταματήσει την λαίλαπα, παρά μόνο η θάλασσα.
Η ορατότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη λόγω των πυκνών καπνών με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να επιχειρούν με μεγάλη δυσκολία. Αλλά και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκουν μεγάλη δυσκολία στο έργο τους, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν με ένταση έως και επτά μποφόρ.
Αυτήν την ώρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες του δήμου, επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ έρχονται δυνάμεις και από την περιφέρεια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr για να συνδράμουν στην κατάσβεση έσπευσαν  και δυνάμεις από την Αιτωλοακαρνανία, συγκεκριμένα πέντε οχήματα και 10 πυροσβέστες απ’ όλες τις υπηρεσίες του Νομού. Αν η μάχη με τις φλόγες συνεχιστεί ενδέχεται να αποσταλλούν και άλλες ενισχύσεις.
Οι πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ορισμένοι παραμένουν κοντά στις περιουσίες τους προσπαθώντας να τις σώσουν από τις φλόγες με λάστιχα ποτίσματος και κουβάδες, κάτι που είναι αδύνατο και πολύ επικίνδυνο.
Ο ΓΓ Πολιτικής Προσταστασίας Γιάννης Καλπάκης έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση στην Αττική με μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη. Όπως είπε, υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους και στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη. Τόσο τα πολλαπλά μέτωπα, όσο και οι καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους δείχνουν ότι η μέρα θα εξελιχθεί πολύ δύσκολα.
Η καταστροφική φωτιά ξέσπασε σε πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη και γρήγορα εξελίχθηκε σε μεγάλο μέτωπο. Οι τρεις οικισμοί Γαλήνης, Πανοράματος Ι και Πανοράματος ΙΙΙ απειλήθηκαν και εκκενώθηκαν άμεσα. Η φωτιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς, καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, έκλεισαν η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.
Νωρίτερα στην εθνική οδό επικράτησε αναστάτωση, καθώς η διακοπή στην κυκλοφορία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο, με τους οδηγούς να προσπαθούν να κάνουν αναστροφή, μέσα σε ένα αποπνικτικό σκηνικό.
Διακοπή έχει σημειωθεί και στα δρομολόγια του Προαστιακού.
Πληροφορίες in.gr
fotiafotia2

Σχόλια