Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας

Αλέξης Τσίπρας | Φωτιά | Υπουργικό Συμβούλιο: «Σας κάλεσα εδώ για να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία και σας καλώ να πράξετε το ίδιο, γιατί είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας. Δεν το κάναμε ποτέ μέχρι τώρα, δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα. Δεν θα διαιωνίσουμε λάθη και συμπεριφορές που ζήσαμε στο παρελθόν». Με αυτή τη δήλωση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την εισαγωγική του τοποθέτηση την Παρασκευή (27/07/2018) ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική με τους 87 νεκρούς.
«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα»», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν θα διαλέξω την οδό της εύκολης καταδίκης, που οδηγεί στη συσκότιση της αλήθειας. Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός», τόνισε.
Δείτε το βίντεο με την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας». Επί λέξει, είπε, «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός
Και πρόσθεσε:«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που πολλές φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι στο παρελθόν. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, στην οικιστική αυθαιρεσία. Είπε συγκεκριμένα, «σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Συνέχισε δε: «Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν».

«Πράξη πολιτικής δειλίας οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης»

«Επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου», τόνισε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας
«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», είπε επί λέξει. 
«Πολύ περισσότερο -επιχειρηματολόγησε σχετικά- που η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και με ηρωισμό, με κίνδυνο της ζωής τους.  Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε»

Συνεχίζοντας τα περί «αποκεφαλισμών» όλων εκείνων που ήταν στην πρώτη γραμμή, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους «κριτές και τους πολέμαρχους του καναπέ» «να πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους.  Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε.  Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».
Και συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας: «Έχει την αξία της μια έμπρακτη πράξη αυτοκριτικής. Όχι στα εύκολα λόγια όμως που δεν οδηγούν πουθενά, αλλά στη δύσκολη πράξη. Αν χρειαστεί να "σπάσουμε αυγά", αν χρειαστούν μπουλντόζες, τότε ας γίνει».

«Όλα δείχνουν εμπρησμό» 

«Οι ενδείξεις που έχουμε ήδη κι ερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος ήταν, ποιος ήταν ο σκοπός του. Δεν θα μπούμε, όμως, σε ένα κυνήγι μαγισσών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Όμως έχοντας αυτή τη γνώση, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις. Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να προξενήσουν φόβο στους πολίτες, τότε θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν. Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς ανακτά την οικονομική της ανεξαρτησία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, κανένα σκοτεινό κέντρο να ανακόψει την πορεία μας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΝΔ: Επικοινωνιακό τέχνασμα η ανάληψη ευθύνης από τον πρωθυπουργό

Βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την ομιλία του στο έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο.
«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως Πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:
Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;
Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;» διερωτάται το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Κίνημα Αλλαγής: Η παραίτηση είναι μονόδρομος

Για το δεύτερο μέρος ενός κυνικού και απεχθούς «show», έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής αναφερόμενο στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, μετά από αυτό που -όπως τόνισε- στήθηκε το βράδυ της καταστροφής.
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής «ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή».
«Η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, "στη χώρα που παρέλαβε" είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους», αναφέρεται.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα «αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ».
«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.


πηγη:www.newsbomb.gr

Σχόλια