Ζάεφ: Ή θα υπάρξει συμφωνία με την σκοπιανή αντιπολίτευση ή πάμε σε πρόωρες εκλογές

Ζάεφ: Ή θα υπάρξει συμφωνία με την σκοπιανή αντιπολίτευση ή πάμε σε πρόωρες εκλογές

Δημοψήφισμα Σκόπια | Ζόραν Ζάεφ | Ειδήσεις: Εντός των επόμενων ημερών θα καταστεί σαφές εάν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για την επίτευξη συμφωνίας με την Αντιπολίτευση και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται από το νόμο, προκειμένου να εγκρίνει το σκοπιανό Κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών με τη Ελλάδα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός των ΣκοπίωνΖόραν Ζάεφ, σήμερα 1 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, μία μέρα μετά το δημοψήφισμα, οι στιγμές επιτάσσουν την προσπάθεια ανάλυσης του αποτελέσματος και τη χάραξη σχεδίων για το μέλλον.
Οι συνομιλίες με την Αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν αύριο, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε πανεπιστήμιο στα Σκόπια για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Υπάρχει η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η οποία όμως αντιμετωπίζεται ως «έσχατη λύση», εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τι θα ακολουθήσει, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι εξελίξεις δεν μπορούν να παγώσουν, τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο εάν όλες οι προσπάθειες για συμφωνία αποτύχουν τότε οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν πολύ σύντομα. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου, σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε ήδη ο Ζόραν Ζάεφ χθες το βράδυ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA. Ως προς αυτό το σενάριο υπενθύμισε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες προθεσμίες, όπως για παράδειγμα οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ».
Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα από τη στιγμή που κανείς δεν πρότεινε κάποια άλλη εναλλακτική λύση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, τόνισε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ζάεφ: Ας μην παίζουμε παιχνίδια με την «Μακεδονία» μας

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μετά το δημοψήφισμα έστειλε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια με την “Μακεδονία”».
«Περισσότερες από 600.000 φωνές από τους πολίτες της χώρας, αποτελούν κάλεσμα προς τους πολιτικούς. Καλούμε τους υπεύθυνους ηγέτες να ενωθούν και να εντάξουν τη “Μακεδονία” στις χώρες του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ας μην παίζουμε παιχνίδια με την “Μακεδονία” μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.


πηγη: www.newsbomb.gr

Σχόλια