Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

14η γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες


Η γιορτή της Τσιγαρίδας ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια στις Φυτείες με πρωτοβουλία του συλλόγου «Ακαρνανικό Φως».  Μια αυθόρμητη σκέψη,μέσα από μνήμες του παρελθόντος, ένωσε τα μέλη του συλλόγου με τους εθελοντές και αμέσως τα καζάνια πήραν φωτιά στην πλατεία του χωρίου μας. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος γέμισαν την ατμόσφαιρα ξυπνώντας αμέσως τις αναμνήσεις από κάθε ξηρομερίτικο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συνοδεία κρασιού, τοπικών εδεσμάτων αλλά και παραδοσιακής μουσικής πλαισίωσαν  αμέσως την σκέψη αυτή και την μετέτρεψαν σ ένα μεγάλο γλέντι. Η προσέλευση και η αγάπη του κόσμου την  καθιέρωσαν, από τα πρώτα κιόλας χρόνια, ως τη γιορτή ολόκληρου του Ξηρομέρου. Το χωριό μας, σημείο αναφοράς της γιορτής αυτής, φοράει κάθε χρόνο τα γιορτινά του και υποδέχεται τους επισκέπτες για την αναβίωση του εθίμου μας.
Η Τσιγαρίδα αποτελούσε πάντοτε ένα διατροφικό προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ξηρομερίτικη παράδοση. Η διαδικασία του τσιγαρίσματος του χοιρινού κρέατος έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, όπου κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τον οικόσιτο χοίρο για την κάλυψη των αναγκών του τόσο σε κρέας , όσο και σε λίπος που το διατηρούσαν για μαγειρική χρήση. Η διαδικασία περιελάμβανε τον τεμαχισμό του χοιρινού κρέατος και το τσιγάρισμά του μαζί με το λίπος του, απ’ όπου προέκυπτε ένα λαχταριστό έδεσμα, η Τσιγαρίδα. Στη συνέχεια, το λίπος αποθηκεύονταν σε δοχεία ώστε να χρησιμοποιηθεί για μαγειρική χρήση αλλά και για την συντήρηση του κρέατος.  Η διπλή αυτή χρήση του χοιρινού κρέατος το καθιέρωσε  ως τοπικό προϊόν και σύντομα η διαδικασία της Τσιγαριδας έλαβε τελετουργικό χαρακτήρα σε κάθε γειτονιά.
Ο σύλλογος μας, τιμά αυτή τη διαδικασία κάθε χρόνο στις 26 Δεκέμβρη στην πλατεία των Φυτειών. Η Τσιγαρίδα επιστρέφει ως μια γιορτή πλέον, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τον διπλό της χαρακτήρα. Έρχεται, δηλαδή, από τη μια να «νοστιμέψει» τις γιορτινές μας μέρες με αγάπη, κέφι, χαρά και αισιοδοξία, αλλά και να «συντηρήσει», από την άλλη,  το αισιόδοξο αυτό μήνυμα για την ερχόμενη χρονιά….

Σχόλια