Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυσικό Αέριο στη Δυτική Ελλάδα: Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 18,5 εκατ. ευρώ τα δίκτυα διανομής


Ένα αποφασιστικό βήμα για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έγινε σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 καθώς με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδηεγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με ποσό 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, του έργου «Ανάπτυξης δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
«Είναι μια εξέλιξη που μας φέρνει πιο κοντά σ’ ένα στόχο στρατηγικού χαρακτήρα για την Περιφέρειά μας. Πιο κοντά σε μια φιλική προς το περιβάλλον και φθηνότερη πηγή ενέργειας, πιο κοντά σε νέες θέσεις εργασίας και σε μια κατάκτηση που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής», ανέφερε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο κ. Κατσιφάρας υπενθύμισε, επίσης, ότι η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το αποτέλεσμα της πολύ καλής προετοιμασίας και συνεργασίας που προηγήθηκε ανάμεσα στην Περιφέρεια, στα Τεχνικά Επιμελητήρια και την ΔΕΠΑ.
Όπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2016 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο ν. Αιτωλοακαρνανίας και την ΔΕΠΑ με αντικείμενο την προώθηση του έργου «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».
Απ’ αυτή την συνεργασία προήλθε η εκπόνηση μελέτης που τεκμηρίωνε την βιωσιμότητα του έργου και με βάση αυτή την εξέλιξη η Δυτική Ελλάδα περιελήφθη στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (μέσω της ΔΕΔΑ Α.Ε.) για επέκταση των δικτύων της.
Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και ένας εξίσου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα θα επωφεληθούν απ’ την επέκταση των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου.
«Δεν είναι δυνατόν η Δυτική Ελλάδα να μην έχει φυσικό αέριο και να παραμένει αποκλεισμένη από μια πηγή ενέργειας φθηνή, φιλική στο περιβάλλον, απαραίτητη για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις, για την δραστική μείωση της ανεργίας. Δεν μείναμε παρατηρητές, δεν σταυρώσαμε τα χέρια. Πιέσαμε, προετοιμαστήκαμε μεθοδικά ώστε να μην υπάρχει κανένα επιχείρημα εναντίον, συνεργαστήκαμε και μέσα απ’ την συνεργασία φέρνουμε αποτέλεσμα. Και θέλω, με την ευκαιρία της σημερινής εξέλιξης να ευχαριστήσω θερμά τα Τεχνικά Επιμελητήρια, τους Προέδρους και τις διοικήσεις τους αλλά και τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή που απ’ την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας και υποστήριξαν τον όλο σχεδιασμό», σημειώνει ο κ. Κατσιφάρας.
Το φυσικό αέριο σχεδιάζεται να έρθει στην Δυτική Ελλάδα σε υγροποιημένη μορφή και μέσω των δικτύων διανομής να φτάσει στους καταναλωτές, αποκαθιστώντας έτσι μια διαχρονική αδικία σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδος.
«Ακόμα και όταν κάποιοι πίστευαν ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν ανέφικτη, εμείς δεν εγκαταλείψαμε τον στόχο μας. Και σήμερα δικαιωνόμαστε. Ο πολίτης, η στήριξη στο νοικοκυριό, οι περισσότερες ευκαιρίες στις νέες και στους νέους μας για δουλειά, η στήριξη στην υγιή επιχειρηματικότητα, η προστασία  του περιβάλλοντος, όλα μαζί είναι παράλληλα οφέλη που προκύπτουν απ’ το φυσικό αέριο», υπογράμμισε στη δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Σχόλια