Το αδιαχώρητο στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ με τίτλο: "ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ Προεστοί, Λόγιοι, Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί" στην ΑΘΗΝΑ | ΦΩΤΟ





           Σε μια εκδήλωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε προσέλευση κόσμου, έγινε χθες Τρίτη  18 Δεκεμβρίου 2018, στη Στοά  του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο) στην Αθήνα, η ζεστή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νικολάου Θεοδ. Μήτση με τίτλο: "ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ Προεστοί, Λόγιοι, Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί"
        Έτσι, πολίτες, αλλά και ετεροδημότες από την Ακαρνανία, εκπρόσωποιτου πολιτικού χώρου, του εκκλησιαστικού, του δικαστικού, των ΜΜΕ, των επιστημόνων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ.έδωσαν βροντερό παρών προκειμένου να τιμήσουν τον συγγραφέα, για να ενημερωθούν εκτενώς για το περιεχόμενο του βιβλίου...........



       Πρόκειται για το δέκατο στη σειρά ιστορικό βιβλίο για την περιοχή της  Ακαρνανίας, ένα βιβλίο μοναδικό, μια ιστορική μελέτη, αφού συγκεντρώνει, μετά από μακρόχρονη έρευνα σε πρωτογενείς αρχειακές πηγές των Γ.Α.Κ και των φακέλων των αγωνιστών στα Χειρόγραφα της Εθνικής βιβλιοθήκης, για πρώτη φορά στα εκδοτικά χρονικά, κορυφαίας ιστορικής σημασίας σπάνια ντοκουμέντα από το μεγαλείο της Ξηρομερίτικης ψυχής, γραμμένο από την πένα του ιστορικού – ερευνητή Νικολάου Θεοδ. Μήτση, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. 
        Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορική οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα Ξηρομέρου, η οποία διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα, αναδεικνύοντας άνδρες με αρετές, προεστούς, Λόγιους, οπλαρχηγούς και πολιτικούς, που προσέφεραν στην πατρίδα μέγιστες υπηρεσίες σε κάθε εθνικό προσκλητήριο, αλλά και προσυπέγραψαν τίτλους τιμής για την Ακαρνανία κι όχι μόνον.

       Το βιβλίο εξιστορεί με τρόπο αριστοτεχνικό μέσα σε 176 σελίδες, το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821-1862 της οικογένειας των ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΩΝ και καταπιάνεται με την προσφορά των:

1.-Προεστών της οικογενείας Μαυρομμάτη όπως π.χ: του Πάνου Μαυρομμάτη που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ως αρχηγός των Ορλωφικών στην Αιτωλοακαρνανία το 1770, του Μήτσου Μαυρομμάτη που δολοφονήθηκε από τον Αλή πασά το 1792 στη Λευκάδα.
  
2.-των Λογίων: Νικολάου Π. Μαυρομμάτη ιατροφιλόσοφου και καθηγητή της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα με σπουδαίο επιστημονικό έργο. Ενός Λογίου ελληνιστή και συνεχιστή του έργου των δασκάλων του Γένους.

3.-των Οπλαρχηγών της οικογενείας όπως των: Φιόρου Μαυρομμάτη (1795-1826) αντιστράτηγου που σκοτώθηκε μέσα στο Μεσολόγγι το 1826, του Αναστασίου Μαυρομμάτη του Μήτσου χιλίαρχου που χάθηκε το 1826 στο Ναύπλιο, του χιλίαρχου Αριστείδη Αναστ. Μαυρομμάτη που επέζησε του αγώνα εξελιχθείς αργότερα σε ταγματάρχη στη βασιλική Φάλαγγα και Φρούραρχο Βονίτσης, του χιλίαρχου Πάνου Μαυρομμάτη ή Καφαντάρη που πολέμησε στο Μεσολόγγι στην Ντάπια Μοντάλεμπερ, του χιλίαρχου Τάτζη Γ. Μαυρομμάτηπου ήταν αξιωματικός του στρατηγού Βάσου Μαυροβουνιώτη.

4.-των πολιτικών: 
α.-Γεωργίου Μαυρομμάτη του Μήτσου ο οποίος διετέλεσε Γερουσιαστής της Δυτ. Χέρσο Ελλάδα (1822), πληρεξούσιος βουλευτής της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνοσυνελεύσεων, υπουργός Οικονομίας (1827), Μέλος του Πανελληνίου (1828) επί Καποδίστρια, Γερουσιαστής επί Καποδίστρια (1829), Έκτακτος Επίτροπος Αχαΐας (1828), Διοικητής Ύδρας και Σπετσών (1831) και Σύμβουλος Επικρατείας το 1836 επί Όθωνα. 

β.-Μαυρομμάτη Τατσέλου του Γεωργίου (1815-1896) ο οποίος διετέλεσε Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών (1863), Νομάρχης Κυκλάδων, Φθιώτιδος (1865), Διοικητής Γορτυνίας (1844), Νομάρχης Αττικής (1863), βουλευτής Ξηρομέρου (1851, 1862).

γ.-ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Ν. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ. Ιατρός – Φιλικός (1791- 1826). 
        Ήταν γιος του ιατροφιλόσοφου Νικολάου Μαυρομμάτη (1771-1817) και εγγονός του Πάνου Κατούνα. Σπούδασε ιατρική στις Παραδουνάβιες χώρες όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Έζησε στο Γαλάζιον της Ρουμανίας όπου και εργάζονταν ως γιατρός. Το 1822 ήρθε στην Ελλάδα και συμμετείχε στην Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος. Εκλέχτηκε Επίτροπος της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος και Έπαρχος Βλοχού και Αποκώρου (επαρχία Τριχωνίδας). Το  όνομά του αναφέρεται στον επίσημο κατάλογο 541  Φιλικών. Στο σπίτι του στο Βουκουρέστι οι Φιλικοί το 1818 έκαναν πολλές φορές μυστικές  συσκέψεις. 


             Διετέλεσε το 1825 μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της κεντρικής Διοίκησης της Ελλάδος στο Ναύπλιο. Πέθανε ξαφνικά στο Ναύπλιο  στις  10 Φεβρουαρίου το 1826 και η κηδεία του έγινε ρεφενέ  με δαπάνες φίλων και συγγενών. 

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ: Ήταν γιος του Γιωργάκη Νικολού Μαυρομμάτη (+1820). Διετέλεσε Γραμματέας στο ΓΕΣ (1843), Αρεοπαγίτης (1854), Πρόεδρος Πρωτοδικών Καλαμάτας και Λαμίας (1842), Νομάρχης Αττικής- Βοιωτίας (1863), Αργολίδος- Κορινθίας (1864). Γιος του υπήρξε ο Επαμεινώνδας ο και μετέπειτα βουλευτής Αιτωλ/νίας και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Δραγούμη το 1910.

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ή Πάνος:  Ήταν γιος του Γεωργάκη (+1820)  και διετέλεσε Δασμοτελώνης Μύτικα και Αστακού ( (1828). Ασχολήθηκε με τις κτηματικές και εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας. 
Άφησε απογόνους τους: 
1.-Γεώργιο Μαυρομμάτη τον επί σειρά ετών δήμαρχο Εχίνου (1861-1888),  αλλά και τοπικό αξιωματούχο όπως Τελώνης Καρβασαρά (1857), επαρχιακός Σύμβουλος Ξηρομέρου (1858), Τελώνης Μακρυνόρους (1854)  
2.-Τον Νικόλαο Μαυρομμάτη ο οποίος διετέλεσε Δασονόμος Μαχαλά (1860), Δασονόμος Αγρινίου (1863), Τελώνης Αστακού (1863), Τελώνης Καρβασαρά (1866), Αστυνόμος Εχίνου (1872) και 
3.-τον Αθανάσιο Μαυρομμάτη που ασχολούνταν με τις κτηματικές δραστηριότητες. 

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ: (1790-1878). Ήταν γιος του Γεωργάκη (+1820). Παντρεύτηκε την Χάιδω κόρη, από άλλο κλάδο, του Γεωργίου Μαυρομμάτη του Μήτσου.  Διετέλεσε Γραμματέας και Υπασπιστής  του Ιωάννη Καποδίστρια (1819), Πεντακοσίαρχος στην Πολιτοφυλακή Ακαρνανίας στο Ταξιαρχικό Σώμα (1829), Διοικητής Άργους (1830), Πρόξενος Ρωσίας, Ειρηνοδίκης Πειραιώς, Πληρεξούσιος βουλευτής Ξηρομέρου στην πρώτη συνταγματική Εθνοσυνέλευση (1843), Βουλευτής (1844-1849), Γερουσιαστής (1851). 
           Πέθανε  στις  31 Δεκ. 1870 στην Αθήνα  και ο τάφος του βρίσκεται στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών. Ήταν η σημαντικότερη προσωπικότητα από τους Μαυρομματαίους μετά το 1843 και εντεύθεν.

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Ι. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ: (1846 -1928).    Ήταν γιος του Αεροπαγίτη Ιωάννη Μαυρομμάτη και εγγονός του ιατροφιλόσοφου Νικολάου Μαυρομμάτη. Σπούδασε Νομικά και διετέλεσε πρόξενος στην Κων/λη, Οδησσό, Κεντίγκη. Εκλέχτηκε 4 φορές βουλευτής Ξηρομέρου με τον Χαρίλαο Τρικούπη .      
 Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1910) επι κυβερνήσεως Δραγούμη. Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Δημ. Υπαλλήλων και πέθανε το 1928 αφήνοντας περιουσία 4.000.000 δια ανέγερση ασύλου περιθάλψεως τέκνων απόρων υπαλλήλων και εργατών. Ίδρυσε το Μαυρομμάτειον Νηπειαγωγείον στην Άνω Δάφνη. Έγραψε το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ της Αλβανίας και το ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΣΜΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΚΟΙ. Ο τάφος του βρίσκεται στο Ά Κοιμητήριο της Αθήνας.

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Γ. ΞΕΝΟΦΩΝ: (1869-1940). Ήταν γιος του δημάρχου Εχίνου Γεωργίου Μαυρομμάτη (+1892). Διετέλεσε δήμαρχος Εχίνου (1902) και εξελέγη βουλευτής Ξηρομέρου, αντιπρόεδρος Βουλής και Γενικός Διοικητής Ηπείρου. Έπραξε πολλά για την Κατούνα όπως για το καπνικό και την ύδρευση της πόλεως και των χωριών καθώς και για τις ομβροδεξαμενές στον Μπούμιστο, στα  Πλευρά Ζάβιτσας και  στη Βελούτσα Βασιλόπουλου Ξηρομέρου. Έγραψε ιστορία για την Ακαρνανία η οποία μένει ανέκδοτος.

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Γ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ: (1868-1932). Ήταν γιος του δημάρχου Γεωργίου Μαυρομμάτη (+ 1892). Διετέλεσε δήμαρχος Εχίνου (1904-1908), Γενικός Οικονομικός Επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Επισιτισμού επί κυβερνήσεως Δραγούμη. Γιός του υπήρξε ο Γεώργιος ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μαυρομμάτης Ι. Γεώργιος. Ήταν γιος του δημάρχου Ιωάννη Γ. Μαυρομμάτη. Ήταν πτυχιούχος Νομικής και ως έφεδρος  ανθυπολοχαγός σκοτώθηκε στον ελληνοιταλικό πόλεμο στις 9 Μαΐου  1941 στο Τεπελένι.

Οι τάφοι των Μαυρομματαίων στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών [του Επαμεινώνδα αριθ. Τάφου 144 Τμήμα 7ο και, του Νικολάου αριθ. τάφου 245 Τμήμα 2ο] 
**************

        Η όλη εκδήλωση έγινε από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) σε συνεργασία με την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ. 
     Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε με υποδειγματικό τρόπο ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας και την πετυχημένη εκδήλωση χαιρέτησαν οι:
-Ο Δημήτρης Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), 
-Ο Γρηγόριος Μαυρομμάτης, απόγονος της οικογενείας των Μαυρομματαίων .
-Ο εκδότης κ. Δημήτριος Σταμούλης ο οποίος προανήγγειλε μελλοντική συνεργασία με τον συγγραφέα κ. Νικόλαο Μήτση .

Για το βιβλίο μίλησαν:
ο Νίκος Χούτας, Διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας, Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας  και οΠέτρος Μπερερής Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, τ. Διευθυντής Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, επί τιμή Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
***************
-Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο δημιουργός του βιβλίου Νίκος Θεοδ. Μήτσης, ο οποίος συγκινημένος τόνισε:

«Καλησπέρα κι από μένα 
        Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ μαζί, αλλά κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας στην εκδήλωση της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, της ΑΙ.ΠΟ.Ε  και του εκδοτικού οίκου ΗΡΟΔΟΤΟΣ, στην οποία και παρουσιάζεται το βιβλίο μου με τίτλο «ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ»
       Το βιβλίο αυτό είναι προϊόν μακρόχρονης έρευνας σε πρωτογενείς κρατικές αρχειακές πηγές, όπως τα Γ.Α.Κ και κυρίως απ΄ τους φακέλους Εκτελεστικό, Πολέμου, Φροντιστηρίου, Γεν. Γραμματεία, Γραμ. Στρατιωτικών, Πληρεξούσιος Τοποτηρητής, Μοναστηριακά, Εθνικά Κτήματα, Προικοδοτήσεις, Παράσημα, Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, Μοναστηριακά, Αρχεία: Εθνικής Παλιγγενεσίας, Όθωνος, Μαυροκορδάτου, Κωλέττη, Καποδίστρια, ΦΕΚ 1833-1862, Εφημερίδες -Περιοδικά - Εγκυκλοπαίδειες 19ου. αιω. αλλά και από άλλα ιστορικά σημαντικά στοιχεία προερχόμενα όπως π.χ  απ΄ τους  φακέλους των Αγωνιστών του ΄21 που βρίσκονται στο Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στοιχεία απ΄ τα οποία, ομολογουμένως, αντλήσαμε το περισσότερο υλικό του βιβλίου μας.
        Το βιβλίο αυτό που φέρει τον τίτλο “ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ, ΠΡΟΕΣΤΟΙ, ΛΟΓΙΟΙ, ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, είναι  μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο για την προσφορά της οικογενείας των Μαυρομματαίων  στην πατρίδα κατά τις περιόδους: Παλιγγενεσίας, Καποδιστριακή και Οθωνική. 
          Και αυτό το νόημα έχει και η παρούσα  έκδοση αυτού του βιβλίου που παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα εδώ στη Στοά του Βιβλίου. Δηλαδή, να τιμήσουμε και να κάνουμε γνωστούς τους ευπατρίδες ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΥΣ, που μέχρι τώρα πολλά γεγονότα για την προσφορά τους στην πατρίδα, μας ήταν παντελώς μα παντελώς άγνωστα…. 

          Ως γνωστόν η οικογένεια των Μαυρομματαίων στην επανάσταση του ’21 αλλά και μετέπειτα διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα, αναδεικνύοντας, άνδρες με αρετές, προεστούς, λόγιους-πεφωτισμένους, αλλά και αγωνιστές- οπλαρχηγούς και πολιτικούς που προσέφεραν στην πατρίδα μέγιστες υπηρεσίες σε κάθε εθνικό προσκλητήριο και, προσυπέγραψαν τίτλους τιμής για την Ακαρνανία κι όχι μόνον. Καταφρόνησαν δόξα, πλούτη και προνόμια που είχαν εξ οφίτσιο ως προεστοί απ’ τις τότε οθωμανικές διοικήσεις. Έχασαν κινητή και σημαντικότατη ακίνητη περιουσία  στον  αγώνα  του  1821-1828. 
         Στον ξεσηκωμό του Γένους η παρουσία τους ήταν καταλυτική και στήριξαν ψυχή τι και σώματι τον αγώνα. Με την αρωγή τους τον στήριξαν όχι μόνο ενεργά αλλά και στην πράξη, εφόσον εκτός από πολιτικοί ήταν και οπλαρχηγοί και συμμετείχαν σε αρκετές μάχες που διεξήχθησαν στα 1821-1828 αφήνοντας συγχρόνως και θύματα στον αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας.

         Σ’ αυτή λοιπόν την αρχοντική οικογένεια των γραμμάτων και της εθνικής προσφοράς, την οικογένεια των Μαυρομματαίων, που κατάγονταν από την Κατούνα Ξηρομέρου Ακαρνανίας, που η υπέρ του Γένους προσφορά τους εγκαινιάζεται από χρόνους μακρινούς, αρκετά οφείλει ο τόπος μας και ιδιαίτερα το Ξηρόμερο.
         Αναντίρρητα λοιπόν η οικογένεια των Μαυρομματαίων εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του Έθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες , ώστε να αποτελούν το σέμνωμα της περιοχής  όχι μόνον της Κατούνας αλλά και ολόκληρης της Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου, απ’ την οποία και κατάγονται και τα συμφέροντα της οποίας πολλές φορές και με διάφορους τρόπους με θέρμη και μέγιστο πατριωτισμό εξυπηρέτησαν.

          Ο δε Δήμος Αθηναίων προς ανάμνηση της προσφοράς των αφιέρωσε ονοματοθεσία σε κεντρικό δρόμο της πόλης, την γνωστή σε όλους μας οδό των ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΩΝ στο πεδίον του Άρεως.  

         Αυτά και άλλα πολλά άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα έχει την δυνατότητα να δει ο αναγνώστης του παρόντος πονήματος, τα οποία με επιμονή και υπομονή ανέκδοτα μέχρι στιγμής ιστορικά  στοιχεία που με πολυετή έρευνα και κόπο συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα μας, για το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα να κοσμήσει τις  βιβλιοθήκες σας. 

           Με την  πεποίθηση, λοιπόν, ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στην εμπιστοσύνη του εκδοτικού οίκου ΗΡΟΔΟΤΟΣ ο  οποίος μου  εμπιστεύθηκε, εν  λευκώ, τη συγγραφή αυτού του βιβλίου και πιστεύοντας ότι έπραξα  το καθήκον μου, το «παραδίδω», σήμερα στο αναγνωστικό κοινό, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους  συμπατριώτες μου απ΄ το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τους φίλους αυτής, ώστε για  να  γνωρίσουν από κοντά την ιστορία, τις πολιτικές, πολεμικές δραστηριότητες και αρετές της οικογένειας Μαυρομμάτη κατά την περίοδο 1821-1930, καθώς επίσης: και  να  κρίνουν – εκτιμήσουν, την παρούσα, επίπονη, χρονοβόρα, δαπανηρή και από καρδιάς, προσφορά της εργασίας μου προς τους συντοπίτες μου.

         Τέλος θέλω να ευχαριστήσω, όλους εσάς επώνυμους και ανώνυμους που παρευρεθήκατε στην παρουσίαση του βιβλίου μου, τους παρουσιαστές κ. κ.: Παναγιώτη Κοντό καθηγητή Πανεπιστημίου, Πέτρο Μπερερή διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Νίκο Χούτα διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, τον πανοσιολογιότατο πατήρ Σπυρίδωνα Λόντο, τους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ αδελφούς Ανδρέα και Πάνο Κορδολαίμη, τους υπουργούς και π. βουλευτές κ. κ Χρήστο Βερελή, Θανάση Δημητρακόπουλο, Αλέκο Μπαλτά, Χρήστο Κοκκινοβασίλη, Ανδρέα Μακρυπίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Τάκη Στρατούλη,  τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Αθήνας κ. Επαμ. Λαμπρακάκη, τον Αντιδήμαρχο Αθήνας κ. Γεώργιο Μπρούλια, τον Δ/ντή κ. Γεώργιο Ζούνη, τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ξηρομέρου και Άκτιου  Βόνιτσας, τους Δημοτικούς και Διαμερισματικούς Συμβούλους του Δήμου Αθηναίων, τον κ. Πάνο Σόμπολο π. Πρόεδρο ΕΣΗΕΑ, τον εκδότη της Αιτωλοακαρνανικής κ. Χρυσόστομο Πατούλα, τον Εφέτη κ. Αλέκο Σάββα, τους προέδρους και τα Δ.Σ  των Συλλόγων και Ομοσπονδιών του Νομού Αιτωλ/νίας, ΠΑΝ.ΣΥ κ. Παν. Χολή, Ο.ΣΥ.ΒΑ κ. Χρ. Σαλαούνη, ΟΣΥΝ κ. Δ. Δημαδάμα, ΑΙ.ΠΟ.Ε, Συναδέλφους μου από τον Δήμο Αθηναίων, συμπατριώτες Αιτωλ/νες, φίλες και φίλους,   τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ των τοπικών εφημερίδων και Μπλοκ Αιτωλ/νίας (Γιώργο Τσέλιο, Χρ. Μπόνη, Σπ. Μπενέκο, Χαρ. Λιάσκο, Ηλ. Προβόπουλο), τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τον πρόεδρό της καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη για την δωρεάν παραχώρηση της αιθούσης, τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και φυσικά όλους εσάς επώνυμους και ανώνυμους που τιμήσατε  για άλλη μια φορά με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας.

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 

Νίκος Θεοδ. Μήτσης

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ......
















































































































Σχόλια