Eνισχύσεις de minimis 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους μέχρι το τέλος του έτους

Eνισχύσεις de minimis 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους μέχρι το τέλος του έτους
Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους ανακοίνωσαν σήμερα στα Καλάβρυτα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Η πληρωμή, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.
Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Ανδρέα Ριζούλη και  Σία Αναγνωστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, υποδέχτηκαν στο εργοστάσιο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς και ο διευθυντής, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους ψυκτικούς θαλάμους του Συνεταιρισμού, όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις συντήρησης και ωρίμανσης της φέτας σε βαρέλια και του γίδινου τυριού σε μεταλλικά δοχεία.
Νωρίτερα, σε κλειστή σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού: «Τις ενισχύσεις de minimis δεν πρέπει να τις δείτε απλά ως συμπλήρωση του εισοδήματος. Είναι μια στήριξη για να αντέξετε οι κτηνοτρόφοι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά του γάλακτος. Ήδη έχει ξεκινήσει η εντατικοποίησή τουςς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά.»
Στις 14.15 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού ο κ. Σατολιάς καλωσόρισε τους καλεσμένους του, λέγοντας:
«Θα πρέπει να ανατρέξω μερικές δεκαετίες πίσω για να θυμηθώ πότε ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συνεταιρισμό. Μας γεμίζετε εκτός από χαρά και με συναισθήματα ευθύνης. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού συμβολίζει ότι είναι κοντά στην πρωτογενή παραγωγή.»
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δε βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου που πρέπει να σηκωθούν 5 το πρωί βρέξει-χιονίσει χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία.»
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων, που έθεσε ο κ. Σατολιάς, απαντώντας ότι στηρίζουν τα συνεργατικά σχήματα και επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι ο Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα επιτυχημένης συλλογικής οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα, που άντεξε στην κρίση. 
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο Καλαβρύτων, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Λαζουρά.

https://www.agro24.gr/

Σχόλια