Σύντομα ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Καρδίτσα

Σύντομα ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Καρδίτσα
Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να ανάψει το φουγάρο του πρώτου εργοστασίου παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας επί ελληνικού εδάφους, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, Γιώργος Κουλοσούσας.
Υπογράμμισε δε ότι ο συνεταιρισμός, που αριθμεί 50 παραγωγούς, πέτυχε πανευρωπαϊκή πρωτιά, αφού καταφέρνει «η στέβια στην Ελλάδα να βρίσκεται σε πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας της μονάδας, που είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα και είναι έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2016, ο ίδιος επισήμανε ότι οφείλεται «στο ότι κολλήσαμε στον πρότυπο και καινοτόμο τρόπο που αναπτύξαμε για να παίρνουμε τους γλυκοζίτες από τα φύλλα. 'Ομως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου».
Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις από φορέα της Γερμανίας, «οι πειραματισμοί μάς οδήγησαν σε καθαρότητα του προϊόντος σε ποσοστό 80%, μέσω του καινοτόμου τρόπου που αναπτύξαμε για να παίρνουμε τους γλυκοζίτες από τα φύλλα. Στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 90%-95% και πιστεύουμε ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από την επίτευξή του. Έτσι θα δίνουμε ένα άριστα ποιοτικό προϊόν στους καταναλωτές και θα μπορούμε επάξια να διεκδικούμε την προστιθέμενη αξία» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Ευάγγελος Πολυγένης.
Η μονάδα του συνεταιρισμού, που ολοκλήρωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, η οποία θα παράγει γλυκοζίτες στέβιας, στηρίζεται σε ελληνική ερευνητική τεχνογνωσία, που φέρει ανάλογη πατέντα, έχοντας την «υπογραφή» του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήμα Τεχνολόγων), ενώ υποστηρίχθηκε από το Leader με το ποσό των 130.000 ευρώ. "Τα υπόλοιπα 370.000 ευρώ που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της μονάδας καλύφθηκαν μέσω ιδίας συμμετοχής" υπογράμμισε ο κ. Κουλοσούσας.
Μεταξύ άλλων, οι δύο άντρες επισήμαναν ότι παραμένει έντονο ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια στέβιας και σε πρώτη φάση θα σπαρούν περί τα 400 στρέμματα, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλοσούσας, προσθέτοντας δε ότι «έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το τελικό προϊόν εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις».
Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, δεν βιαζόμαστε. Με αργά και σταθερά βήματα, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλάνο, θα αξιοποιήσουμε την παραγωγή μας -σε πρώτο στάδιο- στη χονδρική αγορά και μελλοντικά στη λιανική.
Στα προβλήματα, ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού επισήμανε ότι ακόμη δεν υπάρχουν εγκεκριμένες δραστικές ουσίες στους καταλόγους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας της στέβιας, ενώ και η παραγωγή δεν συμπεριλαμβάνεται σε προγράμματα στήριξης του ΥΠ.Α.ΑΤ, "τη στιγμή που άλλες καλλιέργειες, όπως αυτή της κάνναβης, χαίρουν απόλυτης στήριξης και οι διαδικασίες έχουν κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς".
Υψηλή τεχνολογία
Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρντ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Πετρωτό, παρείχε -και θα συνεχίσει να παρέχει και κατά το στάδιο της λειτουργίας- αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός φέρει επίσης ελληνική υπογραφή

www.agro24.gr/agrotika

Σχόλια