Επιμένει ο Τσελέντης για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα

Επιμένει ο Τσελέντης για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Î•Î»Î»Î¬Î´Î±Ο καθηγητής Σεισμολογίας και πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλά στο Newsbomb.gr για το θόρυβο που προκάλεσε η προ ημερών εκτίμησή ότι επίκειται πολύ ισχυρός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας – Τι είναι το φαινόμενο της «επιταχυνόμενης σεισμικότητας» και γιατί πρέπει να μας απασχολεί – Τι λέει για την ομάδα ΒΑΝ, τον καθηγητή Βαρώτσο αλλά και για την κόντρα των επιστημόνων– Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η χώρα μας απέναντι στους σεισμούς – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 05/02/2019 στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, κοντά στην Πρέβεζα, δεν ήταν ο κύριος σεισμός κι ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια ισχυρή δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ στη δυτική Ελλάδα, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, απαντώντας, παράλληλα, σε όλους όσους τον κατηγορούν ότι προκάλεσε πανικό στους πολίτες.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα του σεισμού, ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζει πως τα όσα είπε δημόσια δεν συνιστούν πρόβλεψη, αλλά μια εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση, η οποία εδράζεται στα στοιχεία των σημάτων ΒΑΝ από δύο σταθμούς σεισμικής καταγραφής, στην Πάτρα και τον Πύργο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, στα στοιχεία αυτά καταγράφεται μια έντονη διέγερση στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Ιονίου, μετά το μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου, γεγονός που ανησυχούσε τους επιστήμονες ότι μπορεί να προκληθεί το φαινόμενο «ντόμινο», δηλαδή η διέγερση πολλαπλών ρηγμάτων.
Ο ίδιος, όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr, κινητοποίησε αμέσως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και διαπίστωσε με έκπληξη, μέσω τη εφαρμογής ειδικών μετρήσεων και με δεδομένη τη σεισμικότητα της περιοχής του κεντρικού Ιονίου, ότι παρατηρείται το φαινόμενο της «επιταχυνόμενης σεισμικότητας».
«Το φαινόμενο αυτό είναι μια παράμετρος, η οποία συνήθως είναι πρόδρομο φαινόμενο, δηλαδή που εμφανίζεται πριν από κάποιους σεισμούς», αναφέρει.
Ο κ. Τσελέντης υποστηρίζει πως τα όσα είχε αποκαλύψει προ ημερών για επικείμενο μεγάλο σεισμό ήρθαν ως συνέπεια της «διαρροής» επιστημονικών πληροφοριών, τις οποίες ο ίδιος είχε αποστείλει εμπιστευτικά στον καθηγητή Σεισμολογίας, Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ώστε εκείνος να τις επεξεργαστεί με την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας ηγείται.
Ο επικεφαλής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καταλογίζει ευθύνες τόσο στον κ. Μακρόπουλο όσο και στον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, ότι σκοπίμως διέρρευσαν τις πληροφορίες αυτές, κι ότι, κατά παράβαση του νόμου, ενημέρωσαν την πολιτεία, προχωρώντας σε ασκήσεις μη μυστικές, οι οποίες διέρρευσαν στο ευρύ κοινό και προκάλεσαν τον πανικό των πολιτών.
«Εάν ο σεισμός γίνει στην ξηρά, τότε θα έχουμε πρόβλημα»
Ο Άκης Τσελέντης επιμένει στην εκτίμησή του ότι «αν ο σεισμός γίνει, αν δηλαδή δεν ήταν αυτός της Πρέβεζας και είναι κάποιος άλλος, τότε θα είναι της τάξης του 6 (ενν. Ρίχτερ). Κι αν γίνει στη θάλασσα, δεν έχουμε πρόβλημα, αν γίνει όμως στη χέρσο κοντά σε οικιστικά συγκροτήματα, τότε θα έχουμε πρόβλημα».
Ο καθηγητής Σεισμολογίας σημειώνει πως «η αντισεισμική πολιτική της χώρα πνέει τα λοίσθια» και χαρακτηρίζει «άθλιο» το επίπεδο προετοιμασίας της Ελλάδας απέναντι στους σεισμούς, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε δημόσια, κυρίως, κτήρια και ιδίως στα σχολεία.
Σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει πως το επίπεδο ενημέρωσης των νέων παιδιών είναι ικανοποιητικό και αναφέρεται στο πρόγραμμα «Σεισμός στα Σχολεία» του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το οποίο μαθαίνει τους μαθητές και τους δασκάλους τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις εκδήλωσης σεισμών.
«Ο σεισμός δεν σκοτώνει, εκείνο που σκοτώνει είναι ο πανικός», τονίζει ο Άκης Τσελέντης.
«Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δέχονται πόλεμο η ομάδα ΒΑΝ και ο καθηγητής Βαρώτσος»
Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για ποιους λόγους μαίνεται όλα αυτά τα χρόνια αυτή η κόντρα μεταξύ σεισμολόγων και γεωλόγων και δεν υπάρχει μια κοινή συνεννόηση κι αντιμετώπιση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδας, ο Άκης Τσελέντης αναφέρεται στον πόλεμο που δέχεται η ομάδα ΒΑΝ και ο καθηγητής Βαρώτσος.
Επισημαίνει δε: «Εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε, αν κι αυτό ήταν το όνειρό μου».
newsbomb.gr

Σχόλια