Αγρίνιο: Μας κόβουν… το τσιγάρο

Αγρίνιο: Μας κόβουν… το τσιγάροΞεκίνησαν οι έλεγχοι και τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά της Δυτικής Ελλάδας
Σύσκεψη φορέων και συλλόγων σήμερα στη Ναύπακτο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση, τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα, όσο και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε από την 31/01/18 εγκύκλιο για την ενημέρωση των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το κάπνισμα και τις επιμέρους πτυχές της, ενώ πλέον ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο οι έλεγχοι να ενταθούν.
Σε τοπικό επίπεδο, ήδη η Δημοτική Αρχή Ναυπακτίας, φαίνεται να προσανατολίζεται στην πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς απηύθυνε πρόσκληση στην Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας, τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου «Ερμής» και τον Σύλλογο Καφεπωλών – Εστιατόρων – Ξενοδόχων «Ο Ανεμογιάννης» σε συνάντηση σήμερα Παρασκευή ώστε να συζητηθεί η εφαρμογή του.
Επίσης, σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ήδη τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και σε πολλούς επαγγελματίες έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς επισήμως το υγειονομικό διαμηνύει πως οι έλεγχοι θα επεκταθούν παντού.
Καταστηματάρχες του Αγρινίου τονίζουν πως αν εφαρμοστεί καθολικά ο νόμος τότε καλώς να εφαρμοστεί, διαφορετικά τονίζουν πως τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Ωστόσο ο νόμος δεν απευθύνεται μόνο στις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά ευρύτερα σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών.
Τσουχτερά πρόστιμα
Οι έλεγχοι γίνονται αποκλειστικά από τα κλιμάκια του υγειονομικού και ήδη έχουν εντατικοποιηθεί στην αγορά της Δυτικής Ελλάδας. Οι παραβάτες τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα, όσο και οι επαγγελματίες.
Τα χρηματικά πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ και φτάνουν στα 500, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι καπνιστές που τιμωρούνται με 50 ευρώ κάθε φορά, όταν οι ελεγκτές τους εντοπίζουν να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση που καταγραφούν τέσσερις παρατηρήσεις σε ένα κατάστημα τιμωρείται με κλείσιμο 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για δύο χρόνια!
Νίκος Αγγελόπουλος – Κώστας Χονδρός
http://sinidisi.gr

Σχόλια