Απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ: «Κουρεύεται» στο 10%, από 15%, η έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες από 1η Απριλίου

Σε κούρεμα από 15% σε 10% της έκπτωσης για τους συνεπείς της πελάτες προχωρά η ΔΕΗ, και μάλιστα από την 1η Απριλίου 2019.
Με την απόφαση που έλαβε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, μειώνονται τόσο η έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές από το 15% στο 10%, όσο και η έκπτωση για όσους προπληρώνουν την ετήσια κατανάλωση ρεύματος για ένα έτος.

Στην προκειμένη περίπτωση, κουρεύεται η έκπτωση από 6% στο 4%, απόφαση επίσης με ισχύ από 1ης Απριλίου 2019.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση για αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η οποία φυσικά που θα τεθεί υπόψιν των βιομηχανικών πελατών της επιχείρησης.
Εννοείται ότι οι παραπάνω αποφάσεις σχετίζονται άμεσα με την ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης.
Εδώ και καιρό ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, είχε κάνει σαφές ότι μελετά τη μείωση της έκπτωσης 15% που προσφέρει στους «καλοπληρωτές» πελάτες της, δηλαδή σε αυτούς που πληρώνουν έγκαιρα το λογαριασμό του ρεύματος.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση της επιχείρησης είχε εδώ και καιρό ενημερώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σενάριο μείωσης της έκπτωσης στο μισό ή και παραπάνω. Δηλαδή από 15% να πάει στο 6 με 7%.
Τελικά επελέγη αυτή να μειωθεί στο 10%. Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση θεωρεί ότι θα διατηρήσει ένα ισχυρό κίνητρο για την έγκαιρη πληρωμή, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το έσοδό της παραμένοντας ανταγωνιστική έναντι των εναλλακτικών παρόχων, για τους οποίους εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν προς την κατεύθυνση μείωσης των εκπτώσεων λόγω της στενότητας στην οποία έχουν περιέλθει.
Η βελτίωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ – και κυρίως της σχέσης EBITDA προς χρέος – αποτελεί τον πρώτο στόχο της διοίκησης της επιχείρησης, καθώς η βελτίωση αυτή θεωρείται παράγοντας εκ των ων ουκ άνευ για να αναβαθμιστεί περαιτέρω η αξιολόγησή της από τους διεθνείς οίκους.
Το γεγονός αυτό αποτελούσε και προυπόθεση για να μπορέσει να «βγεί» στις αγορές η ΔΕΗ με ανταγωνιστικό επιτόκιο, διαδικασία, που έχει προς το παρόν παγώσει, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών
Παρά τα μεγάλα ταμειακά και λογιστικά προβλήματα, η επιχείρηση έχει ήδη μειώσει το καθαρό χρέος της και έχει πετύχει σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων, ωστόσο τα περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας της συναρτώνται πλέον κατά κύριο λόγο από την αύξηση των εσόδων.
Ανακοίνωση της ΔΕΗ (upd: 20:50)
Με απόφαση του σήμερα (19.03.19) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και της τιμής των Δικαιωμάτων εκπομπών Co2.
Επίσης το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την διατήρηση και παγιοποίηση της χορήγησης της Έκπτωσης Συνέπειας σε ποσοστό 10% επί της συνολικής αξίας χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από 1ης Απριλίου 2019 και εφεξής. Σε ότι αφορά την έκπτωση λόγω προπληρωμής αυτή καθορίστηκε σε 4% από 1ης Απριλίου 2019.
energypress.gr

Σχόλια