Αλλαγή στο νόμο για την πρώτη κατοικία – Αυστηρότεροι οι όροι για τα επιχειρηματικά δάνεια

Αλλαγή στο νόμο για την πρώτη κατοικία – Αυστηρότεροι οι όροι για τα επιχειρηματικά δάνειαΜειώνεται στις 100.000 από τις 130.000 η αξία της κατοικίας, όταν έχει τεθεί σε υποθήκη. Η μείωση αφορά μόνον στα επιχειρηματικά δάνεια και όχι στα στεγαστικά. Αλλαγή και στον τρόπο υπολογισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Σε πιέσεις της ΕΚΤ απέδωσε την αλλαγή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αιφνιδιαστική αρνητική εξέλιξη πριν λίγο στην Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν αυτή έχει τεθεί ως υποθήκη και αφορά επιχειρηματικό δάνειο.
Συγκεκριμένα μειώνεται το όριο της ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 100.000 ευρώ από τις 130.000 ευρώ που προέβλεπε αρχικά η τροπολογία.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανέφερε πως κατ’ αρχήν θα ισχύει εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει την δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.
Την προαναγγελία της αλλαγής αυτής έκανε αρχικά από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος εξηγώντας ότι είναι αναγκαία για να επέλθει συμφωνία με την ΕΚΤ, η οποία ζητά το ύψος των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί υπήρξε ανησυχία σχετικά με το εάν θα επηρεαστεί η επάρκεια των κεφαλαίων των τραπεζών.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «από το νομοσχέδιο δεν επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια. Την τελευταία εβδομάδα έγιναν συζητήσεις σε δυσμενές σενάριο. Μας ζήτησαν να περιορίσουμε την περίπτωση για να έχουμε σιγουριά ότι δεν θα έχουμε ρίσκο για περαιτέρω προβλέψεις. Γι αυτό θα υπάρξει νομοθετική βελτίωση που αλλάζει κάποιους αριθμούς που περιορίζει λίγο την περίμετρο μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια. Μετά από αυτό θα έχουμε το πράσινο φως και από την ECB».
Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζοντας τις δύο αλλαγές είπε ότι για να διασφαλίσουμε πράσινο φως, στα επιχειρηματικά μόνο δάνεια το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής ορίζεται στις 100.000 ευρώ κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.

Σχόλια