Οι Εξοδίτες - πεσόντες απο τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Μεγάλη είναι η προσφορά του χωριού μας στους Εθνικούς αγώνες. Πολλοί έπεσαν για την χιλιάκριβη λευτεριά στους Εθνικούς αγώνες και δικαιολογημένα μνημονεύονται στα μνημόσυνα κατα τις Εθνικές επετείους.
Όμως δε μνημονεύονται καθόλου, ούτε καν αναφερονται στη στήλη των πεσόντων του χωριου μας οι έξι(6) συγχωριανοί μας εξοδίτες που σκοτώθηκαν στην έξοδο του Μεσολογγίου. Δεν μνημονεύονται επίσης και οι συγχωριανοί μας αγωνιστές, που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις της πολιορκίας, πολεμωντας κατω απο τις διαταγές διαφορων οπλαρχηγών και διασώθηκαν.
Μεγάλη παράλειψη αυτή για μια τέτοια θυσία που δεν έχει μετρο σύγκρισης.
Ο Σύλλογος μας και παλιότερα μέσα απο τις στήλες της εφημερίδας μας ζήτησε να προστεθούν τα ονόματα των εξοδιτών στη στήλη των πεσόντων του χωρίου μας.
Επίσης ο Σύλλογος μας με το υπ' αριθμ.αίτηση Πρωτ. 10/13-3-2017 ζήτησε να του παραχωρηθεί ενας χώρος στο κήπο των Ηρώων για να τοποθετήσει μια στήλη με τα ονόματα των έξι (6) Ηρώων απο τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου που σκοτώθηκαν στη Β' πολιορκία του Μεσολογγίου.
Όμως στο αίτημά του αυτο δε πήρε μεχρι σήμερα καμία απάντηση απο το Δήμαρχο.
Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος μας είχε συνεργασία κι έστειλε στην Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων, που αγωνίζεται για τους ίδους σκοπούς μ' εμάς, την παρακάτω επιστολή.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
«Τα Κόροντα»
Πατησίων 5, 4ος όροφος Αθήνα 26.3.2019
Τ.Κ. 104 31 ΑΘΗΝΑ Αριθ. πρωτ. 18
Τηλ.: 210-3470021, 6974022233
ΠΡΟΣ:
Το Δ.Σ.
Της Αδελφότητας Απογόνων
Ελευθέρων Πολιορκημένων
Μαυρομματαίων 25 104 34 ΑΘΗΝΑ
(υπ΄όψιν αντ/δρου Κ. Καρκανιά)
Κύριοι,
Ο Σύλλογός μας είναι ένας από τους πιο δραστήριους Συλλόγους αποδήμων του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, αφού λειτουργεί συνεχώς από το 1978, διατηρεί δίμηνη εφημερίδα τα «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ», από το 1981, έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδόσεις βιβλίων κι έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη γενέτειρα.
Το μικρό χωριό μας, η Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου, έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά σ’ όλους τους εθνικούς αγώνες και προπαντός στη μεγαλύτερη θυσία της ανθρωπότητας, την έξοδο του Μεσολογγίου. Μετά από κοπιαστικές έρευνες ήρθαν στο φως τα στοιχεία για έξι (6) εξοδίτες – πεσόντες κατά την έξοδο, τους οποίους η Κοινότητα Χρυσοβίτσας κι ο Δήμος Ξηρομέρου οφείλουν να τους τιμήσουν. Για το λόγο αυτό ζητάμε να ενεργήσετε ώστε μαζί με τους άλλους αγωνιστές τα ονόματα των πεσόντων από τη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου να γραφούν σε μαρμάρινες πλάκες πάνω στο τείχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου για να μπορούν οι προσκυνητές ν’ αναζητούν τους προγόνους τους και να τους τιμούν.
Τα ονόματα των πεσόντων από την Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου είναι τα εξής:
Ευστάθιος Δημ. Γκόλιας
Κων/νος Δημ. Γκόλιας
Δήμος Ταμπουρατζής ή Ταμπραντζής
Ευστάθιος Ιω. Φατσιλέτος
Γιάννης Φραγκοπάνος
Πάνος Φραγκοπάνος

Τα στοιχεία για τους ήρωές μας προκύπτουν από τις εξής πηγές: α) από το βιβλίο του Μπάμπη Κουβέλη «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών» σελ. 426, 427, 428, β) από το βιβλίο του Αλεξάνδρου Σάββα «Μελετήματα του Ξηρομέρου», έκδ. 2016, σελ. 84, 88, 89, 146 και 177, γ) από το ΓΑΚ Φακ. Γεν. Φροντιστηρίου αρ. 10, δ) από το δημοσίευμα του Ιωάννη Δημητρούκα «Μία σελίδα δόξας» εφημερίδα «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» φ. 179 σ. 4 και ε) από το βιβλίο του Χαράλ. Χαραλαμπόπουλου «Οι Αιτωλοακαρνάνες το ’21» σελ.17, 27.
Πέραν των πεσόντων από τα παραπάνω έγγραφα προκύπτουν και τα ονόματα των συγχωριανών μας αγωνιστών που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις της πολιορκίας του Μεσολογγίου, πολεμώντας κάτω από τις διαταγές επιφανών οπλαρχηγών, όπως του Κων. Γεροθανάση ή Γεροπάνου, του Γαρδικιώτη Γρίβα, του Δήμου Τσέλιου, του Θεόδωρου Μαγγίνα του Μπαμπίνη και του Κ. Βλαχόπουλου.
Τέλος αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τα μέλη μας για όλες τις ενέργειές σας και για τους σκοπούς του σωματείου σας και θα σας ενημερώσουμε αν θέλουν οι απόγονοι των αγωνιστών να γραφούν μέλη, συμπληρώνοντας πρώτα τις σχετικές αιτήσεις.
                             Με τιμή
                            Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ταξιάρχης Σάββας              Καλλιρρόη Γεωργούλα

Σχόλια