Κώστας Λύχνος: ΛΙΓΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟ-Δύναμη ελπίδας-Ανατροπή τώρα» με επικεφαλής τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη


Αποτέλεσμα εικόνας για βιορευστα
ΛΙΓΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟ-Δύναμη ελπίδας-Ανατροπή τώρα» με επικεφαλής τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη
Αγαπητέ φίλε Γιάννη, υποψήφιε Δήμαρχε,
διάβασα με αρκετό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή το Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε εκ μέρους του συνδυασμού σου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιορευστά, που κάποιοι προωθούν για την ενδοχώρα του Δήμου Ξηρομέρου. 
Πιστεύω ότι η κοινωνία έχει πλέον εκφραστεί και έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εγκατάσταση αυτού του είδους των επενδύσεων. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε μία συγκεκριμένα από τις προτάσεις σου και του συνδυασμού σου , την οποία και παραθέτω αυτούσια , όπως διατυπώθηκε :
« 3.-Αυτού του είδους οι επενδύσεις να κατευθυνθούν προς το Πλατυγιάλι, το οποίο είναι ο ενδεδειγμένος χώρος για αυτού του είδους τις δραστηριότητες, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»
Δηλαδή προτείνετε την μετεγκατάσταση αυτών των μονάδων και γενικότερα και όποιων άλλων ίδιας μορφής προκύψουν στο μέλλον, στο χώρο του Πλατυγιαλιού.
Η άρνησή σας από ότι καταλαβαίνω , έγκειται στο χώρο τοποθέτησης και όχι στο είδος της επένδυσης.
Θα σου θυμίσω ότι στο παρελθόν είχαν προκύψει και άλλες επενδύσεις (χρήση λιθάνθρακα κτλ.) οι οποίες προβλεπόταν τυπικά να εγκατασταθούν στο Πλατυγιάλι , αλλά η τοπική κοινωνία τις έκρινε ως επιζήμιες , αντέδρασε έντονα και τις ακύρωσε.
Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω και να αναλύσω τις περιβαντολλογικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την περιοχή του Αστακού , με την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βοιρευστών , και μάλιστα τόσο μεγάλης ισχύος , αλλά θεωρώ ως ότι δεν είναι του παρόντος.
Θα πω μόνο ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν ενδιαφέρον μόνο στην περίπτωση όπου η πρώτη ύλη παράγεται στην ίδια περιοχή , όπου γίνονται συμβολαιακές καλλιέργειες ( ελαιοκράμβης , ηλίανθου κτλ.) με τοπικούς αγρότες που έχουν εγγυήσεις για εξασφαλισμένο εισόδημα σε βάθος εικοσαετίας συνήθως. Μόνο τότε αυτό το αντισταθμιστικό όφελος δρα ως αντίβαρο για την έγκριση ή απόρριψή τους.
Ούτε αυτό το σενάριο όμως , από όσο γνωρίζω , υπάρχει στην παρούσα κατάσταση.
Αυτή η λογική λοιπόν του «να φύγετε από εδώ ,να πάτε αλλού» , με βρίσκει αντίθετο , και πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρόταση , «κλείνει το μάτι» σε επίδοξους μελλοντικούς γαμπρούς και θέλει επανέλεγχο και επαναπροσδιορισμό.
Άλλωστε μετά τις εκλογές ,τις προτάσεις τις οποίες καταθέτεις τώρα , θα κληθείς να τις στηρίξεις , είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντιπολίτευση.
Με εκτίμηση
Λύχνος Κων/νος
Φυσικός

Σχόλια