ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ για τα βιορευστά στις ΦΥΤΕΙΕΣ..!

ΑΔΙΑΦΟΡΗ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ για τις ΦΥΤΕΙΕΣ..!

               Αδιάφορος και αποστασιοποιημένος ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών, κος Νικόλαος Παπαθεοδώρου προς την Επιτροπή Αγώνα των Φυτειών και το σημαντικό πρόβλημα με τις τρεις μονάδες βιορευστών στις Φυτείες και παρά τα συντριπτικά επιχειρήματα των μελών της. 
           Η Επιτροπή Αγώνα επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου 2019, στο γραφείο του Συντονιστή, προκειμένου ναανακαλέσει την αυθαίρετη και διάτρητη νομικά και επιστημονικά απόφασή του, για εγκατάσταση των τριών μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση κάθε είδους και άγνωστης προέλευσης, δηλαδή δίχως κανένα έλεγχο βιορευστών στην περιοχή των Φυτειών..........

 
         Η συνάντηση υπήρξε απογοητευτική και για την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα βιορευστά. Η συζήτηση αποσυντονίστηκε και εξετράπει σε χαοτική και με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  κ. Παναγιωτόπουλου, που κλήθηκε και παρέστη στη συνάντηση. 

            Σταχυολογώντας κάποια από τα πιο κραυγαλέα στοιχεία της όλης κατάστασης και συμπεριφοράς των άνω εκπροσώπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απέναντι στον κάθε πολίτη που προσπαθεί να βρει το δίκιο του με επιχειρήματα απέναντι στην αυθαιρεσία και αδιαφορία της Διοίκησης, που υποχρεούται να τον προστατεύσει, επισημαίνουμε τα εξής:

        Μας είπαν πως πρέπει – άκουσον, άκουσον - να αρχίσουν να δουλεύουν οι μονάδες καύσης βιορευστών κι αν αργότερα μετρηθούν οι ρύποι και είναι πάνω από το προβλεπόμενο όριο, τότε θα εξεταστεί τάχα η άρση ή όχι  της λειτουργίας τους (ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι), αντιμετωπίζοντάς τουςκατοίκους ως πειραματόζωα. Μπορεί να κάναμε και λάθος είπαν, θα δούμε, όμως η απόφασή μας δεν αλλάζει, συμπλήρωσαν!!

            Μας είπαν ότι οι λεγόμενες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες) μπορούν να τοποθετούνται οπουδήποτε (σημείωση δική μας: δηλαδή και μέσα στα σπίτια μας;), χωρίς προϋποθέσεις και ότι τα βιορευστά είναι ΑΠΕ και δε μπορούσαν να μην τα αδειοδοτήσουν. Σε κάθε δε περίπτωση επισήμαναν ότι καλώς ή κακώς αυτή είναι η απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης (και αναρωτιόμαστε: και οι συνταγματικές αρχές και προβλέψεις της πολιτείας;

        Όταν τους επισημάναμε τεκμηριωμένα σωρεία παραλείψεων, παρατυπιών και παρανομιών στις Μ.Π.Ε. και στην εκδοθείσα απόφασή τους,μας απάντησαν πως δεν προβλέπεται να παίρνουν υπόψη τους τίποτε από όλα αυτά για να αποφασίσουν, παρά μόνο ότι είναι ΑΠΕ. 
          Όταν τους επισημάναμε ότι δεν έλαβαν υπ’ όψη τους την κατά νόμο απαιτούμενη διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας, μας είπαν ότι αυτά προέκυψαν εκ των υστέρων. Στην επιμονή μας να τους δείξουμε τις αρνητικές αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών και του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου που είχαν προηγηθεί της απόφασής τους για αδειοδότηση των βιορευστών στις Φυτείες, μας απάντησαν πως δεν υποχρεωμένοι να ακούν τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.

          Αφού τους επισημάναμε το δημοκρατικό έλλειμα στην εκδοθείσα απόφαση, μας απάντησαν ότι αυτοί δεν είναι πολιτικοί, σαν η δημοκρατία να είναι θέμα που αφορά μόνο τους επαγγελματίες πολιτικούς. 
         Τους επισημάναμε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση και θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ενάντια στην αδειοδότηση των βιορευστών στις Φυτείες. Την απαξίωσαν τελείως, όπως βέβαια και τον σκληρό αγώνα των κατοίκων των Φυτειών και του Ξηρομέρου, για την αποτροπή του επιχειρούμενου εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος και της ζωής της τοπικής κοινωνίας.

           Στην επιμονή μας να επανεξετασθεί καλόπιστα η απόφαση για την εγκατάσταση των βιορευστών, πήραμε απίστευτες απαντήσεις. Όλως ενδεικτικά όπως: 

      -Αυτός που παίρνει αποφάσεις, δε μπορεί να τις ακυρώνει (σημείωση δική μας: και η υποχρέωση της Διοίκησης να ακυρώνει ή να ανακαλεί εντός ευλόγου χρόνου με νόμιμες αποφάσεις για ποιόν ισχύει;).
       -Πέταξαν δε σχετικά το μπαλάκι στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που όπως ανέφεραν, μπορεί να ακυρώσει την απόφασή τους και δεν το κάνει (λες και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η θιγόμενη τοπική κοινωνία). 
         -Στις συνεχείς δε πιέσεις μας είπαν ότι δεν αλλάζουν την απόφασή τους γιατί φοβούνται δήθεν πιθανή δικαστική δίωξή τους από τους επενδυτές, που επένδυσαν τα κεφάλαιά τους ύψους 650 ευρώ!!! 

        -Όταν δε αντιδράσαμε δικαιολογημένα έντονα σε όλα αυτά, απείλησαν με μήνυση. 
      -Τέλος όταν ζητήσαμε να έχουμε μια σαφή απάντηση στα αιτήματά μας, μας απάντησαν ότι κακώς μας δέχτηκαν για συζήτηση.
      -Μάλιστα στην επισήμανση του πιο ηλικιωμένου μέλους της επιτροπής ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα των αδειών γιατί υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινων ζωών, δεν συγκινήθηκαν στο παραμικρό. Μάλιστα μας είπαν ότι εκκρεμούν πολλές  αιτήσεις για άδειες βιορευστών και δεν τις εγκρίνει η Περιφερειακή Διοίκηση, τάχα από ευαισθησία, μέχρι να καταλαγιάσουν οι σχετικές αντιδράσεις στο Ξηρόμερο. 

            Η επιτροπή αγώνα ενάντια στα βιορευστά στις Φυτείες Ξηρομέρου, καταγγέλλει σε κάθε δημοκρατικό πολίτη την ως άνω ανάλγητη συμπεριφορά των αρμοδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και  καλεί την κυβέρνηση να δει, έστω και την ύστατη στιγμή, ψύχραιμα το πρόβλημα και να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έγκριση εγκατάστασης μονάδων καύσης βιορευστών στις Φυτείες. 
            Εκφράζοντας τη θέληση των Ξηρομεριτών και όλων των κατοίκων των Φυτειών, θα συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα ενάντια στο σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του τόπου και της κοινωνίας, σε βάρος της ανθρώπινης ΛΟΓΙΚΗΣ.

ΤΑ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! 

Σχόλια