Στο Taxis έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 για 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για όλους τους ιδιοκτήτες, από 10% – 30%.
Η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2019, και η τελευταία δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.
Όπως προβλέπεται από τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης θα υπάρχουν οι εξής μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά 30%,
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά 27%,
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, κατά 25% λιγότερος ΕΝΦΙΑ
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά 20% και
-για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά 27%,
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, κατά 25% λιγότερος ΕΝΦΙΑ
-για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά 20% και
-για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.
Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος για όλους τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, 474.000 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι με την προηγούμενη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν να περιμένουν καμία μείωση, θα δουν το λογαριασμό του ΕΦΝΙΑ να ξεφουσκώνει κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Για κάθε φορολογούμενο που έχει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα δηλαδή πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10% – 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.
Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει
– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
sinidisi.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου