Απάντηση ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ στο πρόσφατο δημοσίευμα του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΝΗ σχετικά με τις αρχαιότητες του Αστακού

       Ανακοίνωση για να απαντήσει σε δημοσίευμα του Χρήστου Μπόνη σχετικά με τις αρχαιότητες του Αστακού, εξέδωσε ο Βασίλης Μουρκούσης πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρου...

Αστακός, 20.8.2019 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γνώμην δύνανται να έχουν άπαντες, γνώσιν δια να έχουν γνώμην, έχουν; 
Πλάτων 

Αγαπητέ κε Μπόνη,
      διαβάζοντας το άρθρο σας για τις αρχαιότητες στον Αστακό, σας καλωσορίζω στους φίλους ανάδειξης των μνημείων του Δήμου μας. Μιας και εγώ ήμουν αυτός που σας πρότεινε να επισκεφτείτε πέρυσι για πρώτη φορά τις αρχαιότητες του Αστακού, να τις φωτογραφίσετε μιας και είστε από τους πιο καταξιωμένους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και όχι μόνο. Όπως και φέτος στις 28 Ιουλίου την βραδιά των χορευτικών, σας πρότεινα να ξαναπάτε γιατί είχε γίνει πιο ευρύς καθαρισμός και είχαν αναδειχθεί πιο καλά τα Μνημεία.
           Στο άρθρο σας είστε απαξιωτικός για τον Δήμο Ξηρομέρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ένας Δήμος που τα τελευταία 30 χρόνια που δεν ασχολήθηκε καθόλου μα καθόλου με τον πλούτο που περικλύει αυτή η περιοχή».

          Θέλω να σας πληροφορήσω τι έχει γίνει τα 8 τελευταία χρόνια από τις δύο τελευταίες Δημοτικές Αρχές για τα Μνημεία......... Το 2012, επί Δημαρχίας Πυθαγόρα Σαμαρά, ανατέθηκαν τρεις (3) μελέτες για την ανάδειξη δύο σημαντικών Μνημείων: α) Αρχιτεκτονική Μελέτη β) Μελέτη Αναστύλωσης και Συντήρησης Τοιχογραφιών της Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου. Οι μελέτες αυτές υπεβλήθησαν στην Διεύθυνση Βυζαντινών αρχαιοτήτων προκειμένου να υποβληθούν για έγκριση στο κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζήτησε δυο ακόμη μελέτες προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος. 
         Το 2016 επί Δημαρχίας Ερωτόκριτου Γαλούνη οι μελέτες αυτές εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας ζήτησε να τις εξαιρέσουμε διότι δεν θα ενέκρινε ούτε το Τεχνικό Πρόγραμμα ούτε τον Προϋπολογισμό, διότι είναι Ναός και ανήκει στην Μητρόπολη και όχι στον Δήμο. Από τότε, γίνονται προσπάθειες για εύρεση κάποιου χορηγού για τις μελέτες, αλλά δεν κατέστη ακόμη δυνατόν.

        Επί Πυθαγόρα Σαμαρά ανετέθη μια τρίτη μελέτη για ανάδειξη και ανάταξη του Ταφικού Μνημείου στο Βούρκο Τ.Κ. Κανδήλας. Η οποία δυστυχώς ακόμη είναι απλήρωτη και δεν έχει παραδοθεί στον Δήμο για τα περαιτέρω.

         Στην παράγραφο που αναφέρεστε ότι δεν ξέρετε ποια υπηρεσία καθάρισε τα Μνημεία και τον Περιβάλλοντα χώρο και ζητάτε προσχηματικά, συγγνώμη γιατί το γνωρίζετε τόσο από εμένα τόσο και από τον αρχαιοφύλακα κο. Σαμαντά Θεόδωρο που επέβλεπε τους καθαρισμούς. Σας ενημερώνω, ότι τα καθαρίζει το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου, σε συνεργασία με τηνΕφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος και σας υποβάλλω και τα σχετικά έγγραφα.
  
          Στις 27 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στον Αστακό, Ημερίδα σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αιτ/νίας και Λευκάδας με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου με θέμα «Αρχαίες Πόλεις και Μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου».

         Επειδή ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, περί τα 20 χρόνια ασχολούμαι ως Πρόεδρος των Συλλόγων της Κανδήλας και της Ένωσης Αλυζίων, με την ανάδειξη και την διάσωση των μνημείων του Δήμου μας σας επισυνάπτω τις προσκλήσεις των Ημερίδων και την έκδοση του Βιβλίου για την Αλυζία προς ενημέρωσή σας για το τι έχει γίνει.

             Μιας και αυτή την περίοδο είστε Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Αθήνας, σας καλώ να ασχοληθείτε ενεργά με την ανάδειξη των Μνημείων του Αστακού, βάση των σημαντικών γνωριμιών που έχετε θα σας είναι πιο εύκολο να βρεθούν χορηγοί για τις μελέτες. 
       Διότι στο ξεκίνημά σας ως Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών,παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης, είδα ότι ασχοληθήκατε με στοιχεία της Λαϊκής Παράδοσης, όπως η λαμπαδηδρομία, για την βάρκα και τα αλευρώματα, η οποία μετά τις αντιδράσεις δεν πραγματοποιήθηκε, όπως και την συμβολή σας στην επιτυχή εκδήλωση Λαϊκού Αγώνα Δρόμου που διεξήχθη στον Αστακό, θέματα εύπεπτα, πιασάρικα και με αρκετό χαβαλέ.
       -Εγώ πάντως θέτω στην διάθεσή σας τις όποιες γνώσεις μου για το θέμα.

          Κλείνοντας, θέλω να σας παρακαλέσω αν σας επιτρέπει ο χρόνος σας ναφτιάξετε το στικάκι με τις φωτογραφίες που τραβήξατε από τα Μνημεία, το οποίο ζήτησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων μέσω εμού, εδώ και ένα χρόνο.
       Με εκτίμηση ένας πολίτης που δεν γεννήθηκε στην Μέκκα του πολιτισμού του Δήμου Ξηρομέρου στον Αστακό, αλλά λίγο πιο πέρα. 

Μουρκούσης Βασίλειος, 
Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ Δήμου Ξηρομέρου

............................................

Α ΣΥΝΕΔΡΙΟ 'Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ... ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΥΖΙΑΣ' ΤΗΝ 15.09.2007Β ΣΥΝΕΔΡΙΟ 'ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ' ΤΗΝ 11.10.2008Γ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 'ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ' ΤΗΝ 31.10.2009


ΓΡΑΒΟΥΡΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ 2017 ΑΠΟ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ 2018 ΑΠΟ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ 2019 ΑΠΟ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΝ 27.10.2017


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΥΖΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ 03.06.2011


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΥΖΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΝΔΗΛΑ ΤΗΝ 12.08.2011ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΥΖΙΑΣ  ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΝ 27.04.2011


Σχόλια