Αλλάζει η φορολογική κλίμακα: Ποιες ελαφρύνσεις ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Αλλάζει η φορολογική κλίμακα: Ποιες ελαφρύνσεις ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αλλαγές έχουν οριστικοποιηθεί και μένει μόνο να ανακοινωθούν για να δώσουν ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους
Σε ισχύ μπαίνει το επόμενο διάστημα η νέα φοροκλίμακα για τους Έλληνες φορολογούμενους. Τις φορολογικές ελαφρύνσεις, μάλιστα, αναμένεται να ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αλλαγές έχουν οριστικοποιηθεί και μένει μόνο να ανακοινωθούν για να δώσουν ανάσα στους Έλληνες φορολογούμενους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις όσο και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής έχουν «κλειδώσει». Κι αυτό που ουσιαστικά απομένει είναι να γίνουν παρεμβάσεις στη φορολογία του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτό που τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι θεωρείται βέβαιη η απόφαση για τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από τη νέα χρονιά που θα ελαφρύνει περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
Τη νέα φορολογική κλίμακα θα ανακοινώσει, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θεσπιστεί νέα φορολογική κλίμακα με την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.
Στα σενάρια που οριστικοποιούνται σύντομα στο πρωθυπουργικό επιτελείο προβλέπουν ότι η φορολογική κλίμακα προς αυτήν την κατεύθυνση πρόκειται να αλλάξει από την Πρωτοχρονιά του 2020 με παράλληλη προσαρμογή της έκπτωσης φόρου που λαμβάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο από τις αλλαγές να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις αν και αυτό θα καθοριστεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα οριστικοποιηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν δικαιούνται μείωση φόρου η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή θα ισχύσει κανονικά από τη χρήση 2020 αλλά θα επηρεάσει δημοσιονομικά από τη χρήση 2021, όταν θα κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος.
Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, πρόκειται να παρθούν τις επόμενες ημέρες και να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Για την ώρα, έχουν «κλειδώσει» τα εξής:
  • μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τη φετινή χρήση και στο 20% για τη χρήση 2020
  • μείωση από τη φετινή χρήση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%
  • πάγωμα για τρία χρόνια του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων
  • θέσπιση έκπτωσης φόρου έως 50% για τις δαπάνες ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων εφόσον συνοδεύονται από τιμολόγια ή αποδείξεις

sinidisi.gr

Σχόλια