ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο φοβερός βομβαρδισμός στον ΑΣΤΑΚΟ το 1944 - Οταν Αγγλικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τους Γερμανούς μέσα το λιμάνι -[ΦΩΤΟ]

Είναι η στιγμή που βομβαρδίζονται Γερμανικά πλοία στο λιμάνι του Αστακού....



Είναι η στιγμή που βομβαρδίζονται Γερμανικά πλοία στο λιμάνι του Αστακού....

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο φοβερός βομβαρδισμός στον ΑΣΤΑΚΟ το 1944 - Οταν Αγγλικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τους Γερμανούς μέσα το λιμάνι

    Οπως προκύπτει από έγγραφο που παρουσιάζει η "Αμφικτιονία Ακαρνάνων", στις 30 Ιουνίου 1944, δύο (2) αγγλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν γερμανικά πλοία στο λιμάνι του Αστακού. Το λιμάνι του Αστακού ήταν σημαντικός κόμβος στο δίκτυο εφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων και οι σύμμαχοι ήθελαν να τους αποκόψουν. Δείτε τον σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό πριν 75 χρόνια που καταγράφηκε στον Αστακό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα απο σπάνιες φωτογραφίες που δεν τις έχετε ξαναδεί...

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μετάφραση από το πρωτογενές υλικό και συσχετίσεις τοποθεσιών –γεγονότων:
ΝΤΙΝΟΣ Ιωάννης του Στυλιανού

30 Ιουνίου 1944
Η 16η μοίρα SAAF κτυπά γερμανικούς στόχους (καράβια) στο λιμάνι του Αστακού(Beloutsa) και Αιτωλικού.............



Απογείωση: Λιβύη, αεροδρόμιο Berka



Στόχος:  Ανεφοδιασμός των Γερμανών
Ελλάδα, λιμάνι πόλης Αστακού και Αιτωλικό


        Το μεσημέρι της 30ης Ιουνίου 1944, στις 1.30 μμ, δύο (2) αεροπλάνα της 16ης μοίρας SAAFαπογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Berka της Λιβύης, με προορισμό την κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ελλάδα.
          Μετά από διαδρομή 450 μιλίων και σε χρόνο διαδρομής μία ώρα και 15 λεπτά, δηλαδή στις 3.15 μμ, από μακριά αντικρίζουν τρία καράβια μέσα στον όρμο του λιμανιού του Αστακού.

             Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να ενημερώσουμε τους αναγνώστες του άρθρου ότι η ονομασία του προορισμού της αεροπορικής επιχείρησης ήταν «beloutsia», μια ονομασία προερχόμενη από την κορυφή του βουνού πάνω από την πόλη του Αστακού.

            Από τα τρία πλοία, το ένα έφερε τον κόκκινο σταυρό (μάλλον θα εννοεί τη σημαία του ερυθρού σταυρού) και από το βύθισμά του δεν έδειχνε να μεταφέρει φορτία. 
        Όμως στα δύο άλλα πλοία υπήρχε σαφής διάκριση ότι ήταν υπερφορτωμένα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα ξεφόρτωναν στο λιμάνι του Αστακού ή μόλις είχαν φορτωθεί με κάποιο υλικό που οι σύμμαχοι δεν ήθελαν να διακινηθεί.
       Από τον τρόπο της επίθεσης αλλά και συμπερασματικά (αν θα ταξίδευαν σε κάποιο άλλο προορισμό, θα ήταν με λιγότερο κίνδυνο να τα κτυπήσουν καταμεσής της θάλασσας), καταλήγουμε ότι τα δύο πλοία κατευθύνονταν στο λιμάνι του Αστακού και σίγουρα θα μετέφεραν υλικό απαραίτητο για τις γερμανικές στρατιές.

        Τα δύο αεροπλάνα ήταν τύπου 156 Beaufighter, ένα βαρύ μαχητικό αεροσκάφος......

Τα δύο αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα και μικρούς εκτοξευτήρες πυραύλων (μάλλον μικρά κανόνια)....


         Αφού πιστοποιήθηκαν οι στόχοι, τα δύο αεροπλάνα αποφάσισαν την επίθεση με τέτοιο τρόπο που τα πυρά τους να μην επεκταθούν στα παραλιακά σπίτια του Αστακού. 
         Αυτό το διαπιστώνουμε όχι μόνο από τις φωτογραφίες που τραβούσε το ένα αεροπλάνο, όταν το άλλο επιτίθονταν, αλλά και από την ροή – κατεύθυνση των πυρών προς τα πλοία. Πρόσθετο στοιχείο για την πορεία του κάθε κτυπήματος των αεροπλάνων στα δύο πλοία, είναι ότι τα γερμανικά πυροβολεία, τα οποία ήταν στην παραλία του Αστακού αλλά και διάσπαρτα στην δεύτερη γραμμή των σπιτιών προς τη παραλία, κτύπησαν με τα πυρά τους τα αεροπλάνα όταν πραγματοποιούσαν την βύθιση από τη  στεριά προς τη θάλασσα.

************************************
Ας δούμε αναλυτικά από το ημερολόγιο της RAF, το χρονικό της επίθεσης.........





Ας δούμε την  μετάφραση αυτής της αναφοράς των δύο αεροσκαφών:
Στόχος χτυπήματος Αιτωλικό και Βελούτσα
-1.30 μεσημέρι πέταξαν από την Βάση στην Αφρική  
-3.15 είδαν 3 καΐκια
-Το ένα είχε σημαία με κόκκινο σταυρό 80 τόνων 
-Και δυο των 100 τόνων 
-Το πρώτο ήταν στο λιμάνι απέναντι στην προβλήτα 
-Τα άλλα δυο φαίνονταν να είναι πλήρως φορτωμένα

ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ “Ε”
  -Το πρώτο (φορτωμένο πλοίο) χτυπήθηκε με 3 ζευγάρια ρουκέτες  R.P 
      -Απευθείας χτυπήματα παρατηρήθηκαν από τις δυο τελευταίες ρουκέτες. Οι πρώτες δυο αστόχησαν για δέκα γιάρδες, ενώ οι δυο δεύτερες αστόχησαν για λίγο αλλά πιθανόν να πέτυχαν υποθαλάσσιο χτύπημα. Το χτύπημα έγινε κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

   Δεύτερη επίθεση στο δεύτερο καϊκι (από το ίδιο αεροπλάνο).
      -Δυο ρουκέτες αστόχησαν. Δέχτηκαν αυξανόμενα πυρά από το έδαφος (γερμανικά αντιαεροπορικά) που πέτυχαν δυο χτυπήματα στο αεροπλάνο (όχι όμως ικανά για να τα καταρρίψουν). 

ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ “Υ”
-Πρώτη επίθεση στο δεύτερο καϊκι (ένα από αυτά που ήταν γεμάτα). 180 μοίρες και 220 κόμβοι, παρατηρήθηκε επιτυχές χτύπημα από κανόνι. 
-Δεύτερη επίθεση στο πρώτο καϊκι. Το κανόνι και 4 RP. Το κανόνι και 2 ρουκέτες χτύπησαν την προβλήτα και άλλο ένα ζευγάρι ρουκέτες πέτυχαν το καϊκι.
-Τρίτη επίθεση στο δεύτερο καϊκι.
-Επιτυχές χτύπημα από κανόνι.

16.48 μμ
-Πετώντας για Αιτωλικό και πάνω από την Κατοχή.
-Εντοπίστηκαν 2 καΐκια των 100 τόνων στο λιμάνι. Έγινε πρώτη πτήση σε επίπεδο καταστρώματος και με πορεία προς την πόλη.
-Στο Αιτωλικό έγινε η πρώτη επίθεση στο καΐκι πιο μακριά από την πόλη. 

ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ “Ε”
-Στο πρώτο χτύπημα το κανόνι και το πολυβόλο αστόχησαν.
-Στο δεύτερο χτύπημα με κανόνι στις 300 μοίρες και 200 κόμβους αστοχεί και αυτό. 

ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ “Υ”
-Πρώτη επίθεση με κανόνια στο καΐκι μακριά από την πόλη. Επιτυχές χτύπημα
-Δεύτερη επίθεση με ρουκέτες RP φαίνεται να πετυχαίνουν υποθαλάσσιο χτύπημα και το χτύπημα με κανόνι είναι επιτυχές.
-Η τρίτη επίθεση στο καΐκι και κοντά στην πόλη γίνεται μόνο με κανόνι και δεν τα αποτελέσματα της δεν παρατηρούνται .

FLAK (αντιαρματικά των Γερμανών)
Στο σημείο Ν. στην Κεφαλονιά 20mm ακρίβειας και 20mm ανακρίβειας απ την πόλη του ΑστακούΈγιναν 3 χτυπήματα στο αεροπλάνο “Ε” με αντιαρματικό FLAK. 
     Στο Αιτωλικό αντιαρματικό FLAK (πιθανόν στην περιοχή του λιμανιού) έκανε 4 χτυπήματα στο αεροπλάνο Y. Στα φτερά και την ουρά. 

19.07
-Προσγείωση στην βάση. 

*****************************************
   Η Α και Β φωτό είναι από την επίθεση στον καΐκι των 150 τόνων 
    Η C και D στο καΐκι των 100 τόνων και δείχνουν το καΐκι βυθισμένο προφανώς με τον πάτο χτυπημένο από υποθαλάσσια χτυπήματα που φαίνονται στην φωτό B. 

       Από την ίδια αναφορά παραθέτουμε ότι άλλο ιστορικό υλικό περιλαμβάνει, κυρίως φωτογραφίες από τις προαναφερόμενες επιθέσειςαλλά και φωτογραφίες από τα σημεία που οι Γερμανοί είχαν τα αντιαεροπορικά πολυβόλα.


      Πρίν κλείσουμε το άρθρο μας, ευχαριστούμε τον Χρήστο Γαζέτα που μας έδωσε τις πρωτογενείς πληροφορίες, τις απαραίτητες για να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες και να σας δώσουμε ένα τέτοιο σημαντικό ιστορικό γεγονός.

Πηγή: Αναφορά της 16ης μοίρας SAAF
https://saafww2pilots3.yolasite.com/16-saaf-beaufighter-strike-photographs-30-june-1.php?fbclid=IwAR35R9e2UjERmmSFpvwMWUjjfvHw3ddHRXXJV-hR1sNCSS3f14SnM1bA5Q0

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων
Ο πρόεδρος                 Ο Αντιπρόεδρος
Ντόβας Φίλιππος              Ντίνος Στυλιανός

Σχόλια