Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απεργία Τετάρτη 2 Οκτωβρίου: Ποιοι απεργούν - Τι θα γίνει με σχολεία, πλοία, μέσα μεταφοράς

Για αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η 24ωρη νέα απεργία στον ιδιωτικό τομέα. Στάση εργασίας στο δημόσιο – τι έχει ανακοινωθεί για σχολεία και μέσα μεταφοράς.
Κατά την νέα απεργία, αύριο Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο ιδιωτικός τομέας κατεβάζει ρολά. Από τις 11 το πρωί και μετά, οι υπηρεσίες του δημοσίου θα υπολειτουργούν λόγω στάσης εργασίας.
Συμμετέχουν εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί γιατροί, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των εργαζομένων στα πλοία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η κινητοποίηση αποτελεί την αντίδραση σωματείων και οργανώσεων εργαζομένων για το Αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Διαμαρτύρονται για αντεργατικές ρυθμίσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Γολγοθάς θα είναι για όσους θελήσουν αύριο να προσεγγίσουν το Κέντρο της Αθήνας.
Την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις από την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ. Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στα Προπύλαια.
Καθηγητές ΟΛΜΕ
Συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στη 1 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε η ΟΛΜΕ.
Επίσης, κήρυξε στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για όσους εργάζονται στο πρωινό ωράριο και αντίστοιχες τρίωρες όσους είναι στο απογευματινό και το εσπερινό ωράριο σε σχολεία.olme
Δάσκαλοι ΔΟΕ
Την ίδια μέρα η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Εξάλλου, η ΔΟΕ διοργανώνει από κοινού με την ΟΛΜΕ συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας (με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού) «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας».
Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει κύκλο έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων από σήμερα μέχρι και 18/10/2019, (με προοπτική πραγματοποίησης ολομέλειας προέδρων ανάλογα με την εκτίμηση του δ.σ.) με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο μετρό στις κινητοποιήσεις. Οι συρμοί του μετρό στις γραμμές 2 & 3 θα μείνουν ακινητοποιημένοι όλη την ημέρα.
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συμροί του μετρό για 24 ώρες.
Το τραμ θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι και για την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στο μετρό εξήγγειλαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι.
Την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.
Τη μεταφορά της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρυχθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου στις 3 Οκτωβρίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), από 00.00 έως 24.00 για το προσωπικό που απασχολείται στον Ο.Σ.Ε. Α.Ε., την Ε.Ε.Σ.Σ.Τ.Υ. Α.Ε., την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. σε ολόκληρο το δίκτυο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η μεταφορά πραγματοποιείται ως ένδειξη καλής θέλησης στην ολιγοήμερη παράταση που ζητήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να ενημερωθεί και να καταθέσει πρόταση για την Σ.Σ.Ε. της ΕΕΣΣΤΥ.
Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 2 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.
Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε με σημερινή ανακοίνωση από το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).
Κάλεσμα εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ
Το Σωματείο Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ νομού Αττικής καλεί τα μέλη της σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να συμμετάσχουν στην απεργία, προκειμένου να κλιμακωθεί η κινητοποίηση και η αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα, μαζί με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που παίρνουν αποφάσεις για κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης, για την απόσυρση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου.
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες


Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ προκήρυξε νέα πανελλαδική απεργία στον κλάδο και καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία, για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης, που σηματοδοτούν μια ανάπτυξη χωρίς τους εργαζόμενους.

Σχόλια