Επιστολή- Καταγελλία Φ. ΣΑΜΑΛΕΚΟΥ και Σ. ΖΩΓΑ για τη διέλευση βαρέων οχημάτων από ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ

     Ο ναυπηγός-μηχανολόγος Φίλιππος Σαμαλέκος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Ξηρομέρου και ο Σπύρος Ζώγας, Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Παλαιομάνινας, απευθύνουν Ανοικτή επιστολή-Καταγελλία προς τους αρμόδιους και επισημαίνουν την απαράδεκτη κυκλοφοριακή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Παλαιομάνινα με τη διέλευση βαρέων οχημάτων..
Αναλυτικά....

Επιστολή-Καταγελλία Φ. ΣΑΜΑΛΕΚΟΥ και Σ. ΖΩΓΑ για τη διέλευση βαρέων οχημάτων από ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ 

Προς: Αστυνομικό Τμήμα ΑΣΤΑΚΟΥ 
Κοινοποίηση
-Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
-Α τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Αντίρριου-Ιωαννίνων
-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου
-Λιμένας Πλατυγιαλίου
-Νέα Οδός
-Κοινότητα Παλαιομάνινας

Αξιότιμε κύριε  Διοικητά, 
     Με την επιστολή αυτή θέλουμε να καταγγείλουμε την παράνομη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό της Παλαιομάνινας του Δήμου Ξηρομέρου με σκοπό την αποφυγή των διοδίων της Ιόνιας Οδού, ζητώντας  την άμεση επιβολή μέτρων και την απαγόρευση αυτών των διελεύσεων.
        Mετά τη κατασκευή της εξόδου Ρίγανης της Ιόνιας Οδού δημιουργήθηκε σημαντικό πρόβλημα στον οικισμό της Παλαιομάνινας από τη διέλευση βαρέων οχημάτων που φορτώνουν χύδην εμπορεύματα στο Λιμένα Πλατυγιαλίου...........       Συγκεκριμένα  αντί να χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό και την έξοδο  του Αγίου Ηλία στο ύψος του 51ου χλμ της Ιόνιας Οδού και τη σήραγγα του Αγίου Ηλία  η οποία οδηγεί στο Πλατυγιάλι εξέρχονται για την αποφυγή των διοδίων (μετωπικός σταθμός Αγγελοκάστρου στη χθ 61,505) στον ανισόπεδο κόμβο Ρίγανης στο ύψος του 65,2 ου χιλ και διέρχονται μέσα από τον οικισμό της Παλαιομάνινας από τον επαρχιακό δρόμο, κατασκευαστικά  ακατάλληλος για τα συγκεκριμένα βαρέα οχήματα και με παράβαση του νόμου 4388/2016 παρ. 8  που αναφέρει χαρακτηριστικά: 
      Απαγορεύεται η διέλευση στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται παραπλεύρως και εναλλακτικά των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας, στα μηχανοκίνητα οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων για λόγους οδικής ασφάλειας, προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των οδών αυτών καθώς και αποτροπής της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του εγγύς οικιστικού περιβάλλοντος, όπως και της έντονης καταπόνησης και ταχείας φθοράς του οδοστρώματος του οδικού δικτύου, για το οποίο ισχύει η απαγόρευση. 

         Τα φορτηγά διέρχονται μέσα από τον οικισμό με τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα και διακόπτοντας τη κίνηση και στη συνέχεια κατευθύνονται στο τμήμα Άγιος Δημήτριος -Πλατυγιάλι αποδεικνύοντας έτσι ότι η διέλευση τους αποσκοπεί  μόνο στην αποφυγή των διοδίων. 
           Σαν αποτέλεσμα αυτής της παράνομης πρακτικής διέρχονται κυριολεκτικά μέσα από τις οικίες και καταστήματα προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και καθημερινή όχληση στους κατοίκους, καταστροφές στο εναπομείναντα στενό εσωτερικό οδικό δίκτυο του χωριού καθώς και στις σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. 
        Φθορές και ζημιές από τη συνεχή κίνηση των φορτηγών εντός του χωριού έχουν παρατηρηθεί ακόμα και σε σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί ρωγμές ή τρέμουν κατά τη διέλευση των βαρέων οχημάτων μέσα στους μικρούς και στενούς για αυτά δρόμους του χωριού. Τεράστια θέματα επίσης έχουν ανακύψει με το θόρυβο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και νύχτας με επιβάρυνση στην υγεία των κατοίκων ειδικά των ηλικιωμένων. 
       Η πρακτική αυτή επίσης ελλοχεύει πολύ μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών, καθώς και για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

          Παρόλο που οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα και καταγγέλλουν το φαινόμενο οι οδηγοί των εταιριών που διακινούν τα εμπορεύματα στο λιμένα Πλατυγιαλίου αδιαφορούν, ερίζουν και υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμο δικαίωμα τους.  Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι αποτελεί νόμιμη ευθύνη και υποχρέωση της αρμόδιας Περιφέρειας και του Δήμου η θωράκιση των οικισμών με την λήψη των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους για την αποτροπή ατυχημάτων και την αποτροπή του φαινομένου της παράνομης διέλευσης βαρέων οχημάτων από το τοπικό οδικό δίκτυο των κατοικημένων περιοχών.  

Για τους λόγους αυτούς σας ζητάμε:
     Να εφαρμόσετε  άμεσα τα απαραίτητα μέτρα αστυνόμευσης και απαγόρευσης αυτών των οχημάτων  έτσι ώστε να σταματήσει η παράνομη διέλευση από τον οικισμό της Παλαιομάνινας και να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη  κυκλοφοριακή πρακτική για τις καταστροφικές συνέπειες στην κοινότητα μας.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας,

Με εκτίμηση 
-Φίλιππος Σαμαλέκος, Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου 
Τηλ 6984311311 e-mail: filipsam@gmail.com 
-Σπύρος Ζώγας, Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιομάνινας 
Τηλ 6984876780 e-mail: koin.palaiomanina@gmail.com

Σχόλια

  1. τι μας λέει ο κυριος Σαμαλέκος αυτός ηταν άφαντος και ξαφνικα απο το πουθενα εμφανίστηκε και το παιζει σωτήρας του Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου