Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Προέδρου Εφετών Αλέξανδρου Σάββα


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ) για την παρουσίαση του έργου του Προέδρου Εφετών και ιδρυτικού του μέλους Αλέξανδρου Σάββα.
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφιλοχίας το Σάββατο 5.10.2019 και ώρα 8 μ.μ. Την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια και Γενική Γραμματέας του ΚΕΛΔ κ.Σοφία Λιγνού, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κι αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο στο πρώτο μέρος περιλάμβανε την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Αλέξανδρου Σάββα και στο δεύτερο μέρος (περιλάμβανε) την παρουσίαση του συλλογικού έργου (Ανθολογίου) των μελών του ΚΕΛΔ.
Χαιρετισμό απηύθυναν: η Πρόεδρος του Κέντρου Λόγου, Τέχνης και Επιστήμης «ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΔΙΟΔΟΣ» κ. Ειρήνη Φίλου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Σοφία Ανδρίκουλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτ/νων Δημοσιογράφων κ. Πάνος Σόμπολος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΛΔ κ. Δημήτρης Ορφανίδης, οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον συγγραφέα και τη σημαντική αξία των βιβλίων του. Στην αρχή μίλησε ο τ.Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ.Κωνσταντίνος Κονταξής με θέμα «Λαογραφία, η επιστήμη της παράδοσης».
Παρουσιαστές των βιβλίων του Αλέξανδρου Σάββα ήταν: του βιβλίου «Ξηρομερίτικα Δημοτικά Τραγούδια», η Αρεοπαγίτης κ.Μαριάνθη Παγουτέλη, του βιβλίου «Παραμύθια του Ξηρομέρου, η Ειρηνοδίκης επί τιμή κ Λίτσα Καποπούλου, του βιβλίου «Μελετήματα του Ξηρομέρου – Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία της Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου» ο Ειρηνοδίκης επί τιμή κ. Βασίλης Παπακώστας και του βιβλίου «Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου» (Λαογραφικό Λεύκωμα) ο Εφέτης – Ειδικός Ανακριτής κ.Δημήτριος Ορφανίδης. Απόσπασμα από το βιβλίο «Μελετήματα του Ξηρομέρου» ανέγνωσε η Εφέτης Δομνίκη Λασπά.
Οι παρουσιαστές επισήμαναν αναλυτικά τα πολύτιμα λαογραφικά στοιχεία που περιέχονται στα βιβλία του συγγραφέα.
Στο τέλος έγινε αποφώνηση από τον συγγραφέα Αλέξανδρο Σάββα, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία και πόσο πολύτιμο είναι το λαογραφικό υλικό δηλαδή οι λαϊκές παραδόσεις, τα δημοτικά τραγούδια, ο γλωσσικός θησαυρός, τα παραμύθια κλπ για κάθε περιοχή. Επίσης, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους δήλωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη διάσωσή τους, η οποία γίνεται με μοναδικό όπλο την απέραντη αγάπη για την περιοχή και τους ανθρώπους της και ότι τα δικαιώματα από τα βιβλία του τα έχει εκχωρήσει στο Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» κι οι εισπράξεις απ’ αυτά θα διατεθούν για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με δημοτική μουσική και τραγούδια από την 25μελή χορωδία του Κέντρου Λόγου, Τέχνης και Επιστήμης «Αμφιλοχίας Δίοδος» υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Βαγγέλη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο αιδεσιμότατος π.Οδυσσέας Κυρόσιμος, εφημέριος της ενορίας Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας, ή αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σοφία Ανδρίκουλα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφιλοχίας κος Γεώργιος Ροΐδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Ντρούτση και Ελένη Δράκου, ο συμπατριώτης Εφέτης Αγρινίου κ. Αλέξανδρος Παλούκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, 40 περίπου δικαστές μέλη του ΚΕΛΔ, συγγραφείς, Πρόεδροι συλλόγων και πολλοί συμπατριώτες. Την εκδήλωση κάλυψε το τοπικό κανάλι «ΑΧΕΛΩΟΣ».


https://www.youtube.com/watch?v=gf9w7LNGZXk&feature=youtu.be

Σχόλια

  1. Συυγχαρητήρια στον Κυριο Πρόεδρο εφετών των Αλέξανδρο Σάββα έναν ακούραστο εθελοντή και απλο στρατιώτη του πολιτιστικού κινήματος .
    Να σε εχει ο θεος καλά κύριε Αλέκο γιατι έχετε να προσφέρεται πολλα ακόμη στο πολιτιστικό κίνημα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου